Recenzija: Jane Kendo

*Sponzorirana (ali ne plaćena) REKLAMA kroz imenovanje prepoznatljive marke i trgovine dječjom opremom.

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: Jane

Model: Kendo

Tip: kolica standardne veličine

Zemlja porijekla: Španjolska

Sestrinske firme: BeCool, Concord, Nurse

Supermoći: kompaktni terenac

 

Jane nije nikakva novost. Točnije, priča o Jane kolicima počinje davne 1932.godine! Kendo je predzadnji u nizu višestruko nagrađivanih Jane kolica, lansiran ove godine. Ono što vrijedi za sva Jane kolica jeste da su maksimalno praktična, osmišljena da se uklope u Vašu svakodnevicu s bebom, bez da se vi morate prilagođavati njima. Dolaze u svim varijantama – kao buggy, kao 2u1 s košarom za novorođenče ili kao 3u1 s košarom i autosjedalicom. Ovaj puta sam imala privilegiju isprobati sva tri dijela, tako da ako ste tu za detalje, naoštrite oči!

Ako vas pak slova mrze, u prvim redovima pišu sve specifikacije koje bi Vas mogle zanimati. Krenimo…

Za one koji ne vole duge tekstove:

 

ZA

 • Hydro PU kotači namijenjeni svim terenima
 • Udobno sjedište i košara za novorođenče
 • Maksimalno iskoristiva od prvog do zadnjeg dana vožnje
 • Sklapanje je moguće i sa sjedištem
 • Pro-Fix sistem

 

PROTIV

 • Košara za stvari je deklarirana na 4 kg težine
 • Konstrukcija nema automatsko zaključavanje

 

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • Konstrukcija + sjedište: 10.6 kg
 • Košara za novorođenče Micro: 5.5 kg
 • Autosjedalica Koos iSize: 2.9 kg

 

Nosivost

 • Sjedište: 15 kg
 • Košara za novorođenče: do 9 kg
 • Košara za stvari: 4 kg

 

Dimenzije

 • Rasklopljena: D82-97 x Š59.5 x V89-103
 • Sklopljena: D69 x Š59.5 x V36
 • Visina sjedišta: 44 cm
 • Dubina sjedećeg mjesta: 27 cm
 • Širina sjedišta: 32 cm
 • Duljina dijela za noge: 19 cm
 • Dužina košare Micro: 74 cm
 • Dubina košare Micro: 31 cm
 • Širina košare Micro: 45 cm

 

Prvo da ispričam kako sam uopće došla do ovih kolica…

Naime, u mojoj okolini ih nigdje nisam dugo nalazila polovna da uzmem za test. I tako smo ovo ljeto bili u Lijepoj Našoj, vrijeme je bilo očajno (sjećate se kraja lipnja i početka srpnja…?), pa smo odlučili gubiti vrijeme po shopping centru. Izgubili dudu, ok, hajde da se ne lažemo, Smajlić ju je bacio između pokretnih stepenica…i nabasali na Baby Center, kao na utočište za naše, vrištanjem izmučene uši. Nije mi vrag dao mira, morala sam pogledati što sve nude.

Puno toga mi je zapelo za oko, ali Kendo nije izlazio iz glave.

I kako svaku večer objavljujem po sliku na Instagramu, sjetim se da Jane Hrvatska ima profil. Uzela sam i poslala poruku. Predstavila se, izrekla svoju želju o posudbi kolica u svrhe testiranja – i to je bilo to! Ekipa je ekspresno odgovorila, bili su strašno ljubazni ( i zainteresirani) a ja presretna! Kontaktirali su Baby Center i javili mi da je ostvarivo.

Da ne bi bilo zabune, ovo nije nikakva plaćena reklama, premda sponzorirana. I još jednom idu zahvale timovima, jer su bili super susretljivi i dragi!

**Nemojte misliti da je ova recenzija zbog toga ne iskrena ili “fejk”, trudim se zaista uvijek napisati kako jeste. Nije mi u cilju oštetiti niti jednog budućeg kupca, naprotiv, upravo pokušavam pomoći pri što kvalitetnijem odabiru!

 

KONSTRUKCIJA

Kendo je sazdan od ultra lake aluminijske konstrukcije, koju je lako sklopiti u samo dva poteza – s ili bez sjedišta! Sklapaju se povlačenjem polugica sa strane na upravljačkoj ručki, pri čemu se ista spušta prema tlu, potom podignete kolica držeći ih za trakicu koja se nalazi na samoj sredini konstrukcije (za sve nejasnoće pogledajte video na Strollerica Instagram-u ili Facebook stranici!). Za rasklapanje je dovoljno otključati ih i rastvoriti.

Sklopljena su dimenzija 69 x 59.5 x 36, dok su rastvorena 82-97 x 59.5 x 89-103 (ovo od-do ovisi o tome koliko je izvučena upravljačka ručka), i naravno da prolaze kroz sva standardna vrata, te stanu u liftove.

Kotači su namijenjeni svim terenima, pritom su stražnji promjera 22 cm a prednji 18 cm (naravno, moguće ih je fiksirati za kretnje po većim neravninama). Sva 4 kotača imaju amortizere, tako da ne morate brinuti o morskoj bolesti, beba je savršeno sigurna u njima!

Ručka za upravljanje je višestruko podesiva po visini, teleskopska – što znači da je izvlačite u visinu. Pokriva od 89 do 103 centimetra visine! Čisto za predodžbu, ako nemate metar kraj sebe, standard je oko 90-95 cm za fiksne ručke.

Košara za stvari je deklarirana na nosivost od 4 kg. Nekako mi ta 4 kilograma djeluju malo i nerealno, jer naša torba teži definitivno više od toga, a košara se nije ni najmanje bunila. Stvari je moguće staviti s bilo koje strane u bilo koje doba. Čak i kada je košara za novorođenče na konstrukciji, ne smeta niti najmanje za korištenje shopping košare.

Što se tiče kočnice, radi se o “nožnoj” kočnici koju stvarno ne možete fulati. Ja sam je isprobavala sa sandalama na nogama, što je super stvar jer vam mogu reći da je ultra laka za aktivaciju i deaktivaciju, a pritom čvrsta i jednom kad se aktivira – kolica stoje kao ukopana!

Detalj koji je nešto drukčiji kod Kenda naspram drugih kolica je zaključavanje pri sklapanju. Kendo ima posebnu trakicu koja se manualno povuče preko dijela konstrukcije i tako kolica stoje u mjestu. Na testu sam ih sklapala i bez zaključavanja, i nisu mi bježala niti se rasklapala, tako da ne brinete oko stavljanja kolica u auto. Mislim da i bez tog koraka imate sigurnu situaciju.

Ono što je inače jedno od najčešćih pitanja – konstrukcija sa sjedištem teži svega 10.6 kg! Da, sa sjedištem. To će reći da sama konstrukcija teži i manje, kada ih rasklopite na proste faktore.

 

SJEDIŠTE

Sjedište na Kendu je prosječne veličine, ali djeluje jaaaako udobno! Materijal je vrlo ugodan pod rukom, nije sklon “mucanju” niti djeluje plastično. Sjedište je moguće postaviti u oba smjera vožnje u jednom vrlo jednostavnom koraku – klikom na dvije bijele tipkice sa strane sjedišta i podizanjem istog iz ležišta. Sistem Pro-Fix je pritom iznimno praktičan. Taj sistem je zaslužan za mogućnost korištenja obje Jane košare i autosjedalice na svim kolicima, bez dodatnih adaptera!

Ono što mi je stvarno super je dosta dug dio za noge (oko 20 cm), tako da mislim da bez ikakvih problema može akomodirati dijete od 15-ak kilograma, kolika im je nosivost. Dio za noge je podesiv u dva položaja. U trenutku testiranja naše 15-mjesečno dijete je težilo 10 kg, sa svojih 80-ak cm visine, i imao je još pregršt mjesta oko sebe.

Sjedište se spušta u skoro pa ležeći položaj pomoću klizača (i to jednom rukom!!!), što znači da nećete probuditi netom uspavanu bebu bespotrebnim klikanjem, već je moguće podesiti sjedište u bilo koji nagib, za koji znate da će djetetu odgovarati za brzinski odmor. Do potpune “nule” fali par stupnjeva, no i za manju bebu je taj najniži – sasvim korektan položaj.

 

Još jedan super detalj je tu – dok je sjedište spušteno, imate dodatni džepić na raspolaganju (ili čak kao skriveni, kada su kolica u sjedećem položaju!).

Krov ima velika dva panela, plus treći, skriven iza zipa. Rastvoren prekriva jako veliki dio sjedećeg prostora, a pritom ima i UV50 zaštitu. Sam po sebi, krov nema peekaboo prozorčić, no čim se rastvori i treći panel, možete vidjeti skoro cijelu bebu, jer je taj panel napravljen od prozračne mrežice.

Sigurnosni pojas je isti kao i na dosadašnjim Jane kolicima, kopča se u 5 točaka. Ima meke naramenice na ramenim pojasevima, tako da je maleni vratić siguran. Za staviti zimsku vreću na njih (savršeno im odgovara svaka od Jane vreća!) je potrebno izvući ili ramene ili bedrene pojaseve, ali to kada napravite nemate više “skidanja” sve do toplijih dana, jer je moguće sklopiti ih i s vrećom. Visina istog se podešava tako da se pojas izvuče kroz korpus sjedišta i pomjeri na željenu visinu.

Osim sigurnosnih pojaseva, tu je i prečka. Moguće ju je otvoriti samo s jedne strane uz rotaciju od 360*, te uzeti bebu bez imalo muke! Naš testni primjerak je imao predivnu imitaciju kože na prečki u boji konjaka. Sve navlake je moguće skinuti za pranje. S obzirom na materijal, održavanje je vrlo jednostavno i može se odraditi s običnom vlažnom krpicom od mikrofibre.

Ako je potrebno generalno čišćenje, preporučuje se oprati na 30*C, malo okretaja i bez omekšivača.

Dostupne boje su**:

 • Squared (sivo/antracit + konjak),
 • Sailor (tamno plava + konjak),
 • Jet Black (crno/sivo + konjak),
 • Boho Pink (ružičasta/siva + crna),
 • Bronze (bež/boja pijeska + konjak),
 • Red Being (crvena/siva + crna),
 • Tech Mouse (crna/siva + crna).

 

**dostupnost pojedinih boja provjerite kod najbližeg distributera ili u odabranoj trgovini.

 

KOŠARA ZA NOVOROĐENČE

Obitelj Jane ima dvije različite košare za novorođenče: Micro i Matrix. Obje su super opcije kao košare, no meni je ipak nešto draža Micro, prvenstveno zbog našeg načina života i životnog prostora koji ne trpi velike stvari. Što je to toliko posebno na Micro košari? Vrlo jednostavno – sklopiva je! Onog trenutka kada je dijete preraste, sklopite je, zamotate u nekakvu zaštitu i spremite skoro pa bilo gdje!

Ovo mi nije bio prvi susret s njom, već smo je imali na drugim modelima Jane kolica koja smo posjedovali, tako da zaista govorim iz iskustva kada kažem da je odličan izbor.

Micro košara je duga 75 cm, široka 45 cm, te duboka 31 cm, a sklopljena je svega 18 cm dubine! Laički rečeno – sklapanjem dobivate ultra laganu košara-palačinku. Nama je stajala jedno vrijeme ispod kreveta, a zatim i na ormaru, bez da je itko primijeti.

 

I tu priča ne staje. Micro krasi i ogroman krov u tri panela, s time da treći panel ima prozračnu mrežicu, kao što je i na sjedištu. Unutrašnjost ove košare je podstavljena visokokvalitetnim materijalima, te uz nju dolazi i pripadajući madrac u istoj boji.

Za zimske bebe nema zime, jer Micro ima svoju prekrivku sa zipom, koja dodatno štiti od hladnoće. Isto tako, tu je i prečka, koja se otvara za 90* jednim potezom, što olakšava prijenos košare, ali pruža i dodatnu sigurnost.

Kao i svaku drugu košaru za novorođenče, i Micro se može koristiti do 9 kilograma bebine težine, ili prerastanja po dužini. Također se preporučuje prijeći u sportski dio onoga trena kada se beba krene samostalno kretati.

 

AUTOSJEDALICA (JAJE)

Testni primjerak koji smo dobili na korištenje uz Kendo je bio Jane Koos iSize. Naravno da Koos ima već svoju povijest i tradiciju, i nije neka novina, no iSize verzija je najnoviji hit.

Općenito sam o tome pisala u tekstu o autosjedalicama, radi se o novoj normi (R129) koja u obzir uzima djetetovu duljinu (visinu), a ne samo kilažu. Tako da Koos iSize nudi sigurnu oazu za malene putnike između 40 i 83 cm duljine (visine), što otprilike odgovara bebama od 0-13 kilograma, dakle do oko 15-ak mjeseci starosti.

Koos iSize dolazi s dodatnim jastučićem za novorođenčad između 40 i 60 cm duljine (visine), kako bi položaj tako malene bebe u autosjedalici bio što kvalitetniji i ispravniji. U automobilu ju je moguće montirati s ili bez Isofix baze (iPlatform).

Isofix baza je super opcija za sjedišta bez nagiba, dok je opcija s kopčanjem autosjedalice pojasevima auta bolja za sjedišta koja imaju nagib*. Ono što je vrlo zgodno je to da nikakvi adapteri nisu potrebni za korištenje Koos autosjedalice na konstrukciji kolica, upravo zbog ProFix sistema.

*Više informacija o tome možete dobiti u Facebook grupi “Rodini savjeti o autosjedalicama

 

KAKVA JE VOŽNJA?

S obzirom na kotače, nemam sumnje da idu dobro po različitim terenima. Da odmah naglasim, bez obzira na to što piše “za sve terene” ne mora značiti da će ići preko teškog dubokog šljunka, ali znači da će savršeno podnijeti sve gradske terene, veće neravnine (tlakavac, kaldrma, bijeli put…) i slično.

Moja briga je bila ponašanje Kenda na ultra glatkoj površini, kao što je shopping centar, jer se zna dogoditi kod dosta modela da kotači namijenjeni grubljim terenima proklizuju ili se ne okreću simultano na potpuno ravnim površinama. Kendo je apsolutno položio u tome. Ne samo da nije zapinjao, već je prelazio bez ikakvih poteškoća preko pragova, na pokretnoj traci se držao kao ukopan, a manevriranje je bilo dječja igra!

Veliki plus su mu dimenzije – niti je prevelik niti malen, a nudi maksimalnu komociju, kako za bebu tako za vozača. Snašli smo se odlično s njime i u uskim prolazima po dućanima, malo za promjenu nismo ništa srušili!

I ono najvažnije – Junak je kao stariji (ali i dalje maleni) brat uspio sve obaviti s bratom u Kendu, što nekako najviše govori o lakoći upravljanja.

Nerado smo ih na kraju dana vratili nazad u Baby Center, dobili metar u ruke i premjerili sve za ovaj tekst, pozdravili se još jednom s divnim osobljem, i mahnuli Kendu pa-pa!

 

DODACI (kupuju se zasebno)

 • Ljetni podložak za kolica
 • Ljetni pamučni podložak
 • Flappy podložak s dva lica
 • Zimske rukavice
 • Nest i Nest Plus zimska vreća
 • Nest Plus Slight proljetno-jesenska vreća
 • Convert zimska vreća
 • Mims topla vreća/dekica
 • Mims Plus topla vreća/dekica s kapuljačom
 • Avant transformacijska torba (transformira se u booster za hranjenje)
 • Away torba
 • Mama Bag torba
 • Stage organizator za kolica/torba
 • Cloud podložak za kolica punjen pjenom
 • Go Up Surfer buggy bord za starije dijete
 • Navlaka za ručku
 • Razne kuke za ručku (plastične, metalne, magnetne…)
 • Liquid držač za čašu
 • Kišobran s UV zaštitom
 • Kišna navlaka
 • Zaštita od komaraca

 

*Sponzorirani no ne plaćeni sadržaj. Ova kolica smo dobili na posudbu u svrhu testiranja istih, u suradnji s Baby Center Hrvatska i Jane Hrvatska. Recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda.

6 thoughts on “Recenzija: Jane Kendo”

 1. Pozdrav.. 🙂 Mozes li mi reci nesto o kvaliteti materijala krovica? Gledala sam Jane kolica u trgovini, i materijal mi se ucinio dosta tanak.. Buduci da nemam nikakvih iskustava s kolicima, i tek sam krenula u razgledavanja, pa jos nemam s cim usporediti, zanima me kakav je taj krovic sto se tice hladnoce/vrucine/kise? Hvala …

  Reply
  • Bok draga Ivana! Materijal je prozračan i ima UV zaštitu, a to je najbitnije. Za kišu/vjetar je svakako bitno imati kišnu navlaku. Ovisno o ponudi, i kišna navlaka zna biti dio paketa. S moje strane sve pohvale za materijale na Jané kolicima, jer se ne mucaju lako i zahvalni su za održavanje

   Reply

Leave a Comment