Kotači

Bez njih nema vožnje, zar ne…?

Još ne postoje kolica koja levitiraju (postoje prototipi i ideje), tako da se kotači smatraju pod samu osnovu. Dobar kotač je barem 50% zaslužan za laganu vožnju i manevriranje. Postoje čak i kolica čiji kotači su spojeni na mehanizam koji napaja mobitele tijekom vožnje. Mhm, dobro ste pročitali! Za primjer: 4moms Moxi.

Sve mame koje su isprobale barem jedan jogger, znaju da veliki kotači klize po površinama bez obzira na eventualnu veću težinu samih kolica.

Veći kotači su svakako bolja opcija za neravne terene, pružaju maksimalan komfor i osiguravaju ugodnu vožnju. Manji kotači su namijenjeni ravnim i glatkim površinama, mada oni veće kvalitete mogu podnijeti i nešto grublji teren povremeno.

Govoreći o opcijama upravljanja, možemo navesti tri vrste kotača:

 1. fiksni kotači – sva 3 ili 4 kotača su nepomična, i skrenuti možete podizanjem kolica na stražnje kotače
 2. djelomično rotacijski kotači – prednji kotač (ili dva ako su u paru) se zakreće do 180 stupnjeva, te
 3. potpuno rotacijski kotači – prednji kotač (ili dva ako su u paru) se okreću za punih 360 stupnjeva.

Najčešće pitanje vezano uz kotače je: da li su bolji jednostruki ili dvostruki (dupli) kotači? Da i tu nedoumicu riješimo – i jedni i drugi. Jednostruki su estetski prihvatljivije rješenje, no dvostruki jednako dobro odrađuju posao. Savjet je svakako isprobati uživo i osjetiti kako se “ponašaju” na licu mjesta, možda čak i jednu i drugu verziju! Stvar je isključivo kvalitete i materijala korištenoga pri izradi.

Sam materijal izrade govori o kvaliteti kotača, tako da poznajemo:

 1. Pneumatske kotače
 2. Polyurethane – kotače punjene pjenom
 3. Ethylene-vinyl acetate EVA kotače
 4. Aerotech kotače
 5. Aeromaxx kotače
 6. Klasične gumene kotače
 7. Plastične kotače

Pneumatski kotači su oni koji imaju zračnice na pumpanje. Baš poput kotača na biciklima, što znači i da su skloni pucanju. Na većini modela je popravak vrlo jednostavan, pa ih nemojte u startu otpisati jer ipak pružaju maksimalnu udobnost pri vožnji, kako osobi koja vozi, tako i roditelju.

Kotači punjeni pjenom su najsličniji kotačima na pumpanje (pneumatskim), samo što su umjesto zraka punjeni pjenom. Nešto su teži od EVA i Aerotech kotača, ali bolje prianjaju na sve površine, što ih čini praktičnima za sve terene, nisu sklona pucanju, održavanje nije potrebno.

EVA kotači su jedni od najlakših kotača na tržištu i popularni su zato što ne zahtijevaju nikakvo održavanje. Radi se o dugotrajnoj plastici koja je slična gumi, idealna opcija za šetnje po glatkim površinama (npr.shopping centar), dobro podnose i druge terene, no nisu idealan izbor za trčanje.

Aerotech kotači su kombinacija EVA kotača i gume, sa šupljinom koja nije punjena zrakom. Ne pucaju, dakle održavanje je nepostojano. Također su idealni za grad, ravne površine, trgovačke centre i slično. Izuzetno su izdržljivi, a kao nedostatak možemo navesti da nisu za sve terene.

Aeromaxx kotače sam do sada srela kod Phil and Teds kolica. Radi se o PU gumenoj pjeni i šupljini povrh nje, zbog čega su prikladni za apsolutno sve terene.

Klasični gumeni kotači su nešto niže kvalitete, skloni brzom trošenju i češćim zamjenama. Nalaze se na niskobudžetnim kolicima, SOS opcijama takoreći.

Plastični kotači su odavno izbačeni iz proizvodnje, nalaze se još samo na ponekim dječjim kolicima za lutke.

Gornji primjeri izgleda pojedinih vrsta kotača su samo za predstavu o razlikama. Prave razlike se naravno vide isključivo na presjeku, iznutra. Vrlo je teško naoko reći koji je koja vrsta, no to proizvođači naglase u samom opisu proizvoda. Ukoliko nije naglašeno, uvijek možete pitati glavne odgovorne.

Još jedna bitna stavka – na velikom broju modela kolica se amortizeri nalaze upravo na kotačima.

Neki su podesivi prema potrebi (primjerice kao što je kod Bugaboo-ovog Cameleona) a neki su fiksni (za primjer ćemo navesti Mutsy). Njihova uloga je da ublaže vožnju po neravnom terenu i omoguće što udobniju i ugodniju vožnju, što je svakako poželjno.

Prema profilu kotača možete zaključiti za kakve su terene namijenjeni:

 1. Glatki kotači su za ravne, glatke površine te eventualno manje neravnine. Skloniji su hvatanju kamenčića na sebe, no nije pravilo. Najviše ovisi o kvaliteti kotača. Generalno gledajući, jesu nešto osjetljiviji, no uz dobre amortizere svakako osiguravaju glatku vožnju.
 2. Kotači s profilom su puno zahvalnija opcija za zahtjevne terene – izdržljivija su i sporije se „troše“, ili da se bolje izrazim, duže izgledaju kao novi. Upravo zato se takvi kotači nalaze na joggerima te kolicima koja su deklarirana za sve terene.

Iz iskustva

Do sada su mi se za grad kao najbolji pokazali oni koji su punjeni pjenom, EVA te Aerotech kotači s profilom. Za grublje terene i veće neravnine su pneumatski kotači najbolji izbor, jer zaista maksimalno ublažavaju podrhtavanje kolica i daju dodatnu lakoću pri vožnji. Istina je da postoji rizik da će puknuti, no zakrpati gumu je svega 10 minuta posla ako i kada dođe do toga, što meni osobno nije predstavljalo problem. Preferiram u potpunosti rotacijske kotače, svakako ih većina ima opciju zaključavanja da voze samo ravno.

3 thoughts on “Kotači”

 1. Draga gđo Ines, hvala na dodatnoj pomoći prilikom biranja trećih kolica. (Kišobran kolica nisam mogla smislit, makar su bila very handy prilikom odlazaka u grad povodom različitih prilika i potreba.) Prva kolica sam izabrala jer živimo u seoskom okruženju i šeste su šetnje na bumpy roads, gdje su su i za gradske vožnje i baš sve sve prilike, kolica Kunert Rotax pokazala savršenima, nikad ih ne bih mijenjala jer mogu dignut 30 kg bez greške prilikom odlaska u pedijatra uz stepenice, a drugih nedostataka nemaju. Jesu robusna, ali savršena su, od košare, jaja te sportskog dijela. Udobna prostrana, pneumatska kola, lijep dizajn, 3000 kn na jednoj web stranici gdje su mi za 30 kn poštarine, poslali kolica u Poljsku popraviti i vratili ih natrag (dio je puknuo zbog mog pada niz stepenice), ali savršena su, osim što naravno zauzimaju dosta mjesta, no ne vozimo se često, a imamo i prostran prtljažnik pa ok. Druga – Chiccova liteway – sve se može odvojit i nervira me sjenilo jer ne štiti dobro od sunca, priručna su, za šetje uz more i lagana, to stoji, ali nikad mi nisu sjela, nemaju nikakav storage basket i nne sviđa mi se što nije jedna ručka i nemaju nikakve amortizere.
  Mjesecima istražujem kolica i kupila bih GB Qbit all terrain ili Jane rocket, ne jer su skuplja pa mislim da će biti olja, nego imaju odličnu nosivost, udobnost, dizajn, dobre kotače, amortizere, veću nosivost od 15 kg sigurno… i odgovaraju po svim parametrima, nekako kartonski mi izgledaju free onova, imam i njihovu autosjedalicu kao priručnu i nije dobra kvaliteta, pa ne vjerujem ni kolicima (možda nepravedno). Budući da je moj sin visok za svoju dob i ima dvoje godine, njegova kolica čuvam za bebu nećaka koji stiže ubrzo, a za njega će mi trebati za razne odlaske i putne prilike kolica još bar godinu da, u ovoj dobi kupujem kolica, odlučila sam se za relativno nepoznat češki brend Bomimi, model Popy, jer ću izluditi više od istraživanja kolica 😀 Opsjednuta sam kolicima i karakteristikama.
  Dakle, zašto Popy – jer su lijepa, elegantna, izgledaju udobno, ali za još malo udobnosti dodala sam podložak od memorijske pjene. Četvrtasta su i definitivno čudna jer malo odskaču od ostalih modela, no slovačke i češke mame na instagramu su oduševljene njima, obratila sam se i proizvođaču s upitima koji su me zanimali, brzo su odgovorili, poslali fotografije korisnika s komentarima, mjere, odgovorili na moja pitanja i nedoumice i vjerujem da ću biti zadovoljna. Prilično su cjenovno prihvatljiva 1050kn, na sniženju 654 kn. Volim male nepoznate proizvođače koji se trude, a imaju malu skupinu zadovoljnih korisnika. Putna su kolica s nekim vrlo lijepim rješenjima, koja imaju i velika kolica. Javim vam još je l sve tako lijepo kako izgleda 🙂 pozdrav 🙂

  Reply
  • Pozdrav draga Marina!
   Čitam i nisam sigurna kako sam pomogla 🙂 drago mi je ako jesam! A svakako mi javite Vaše dojmove vezane uz Popy, baš me zanima!

   Lijepi pozdrav,
   Ines

   Reply

Leave a Comment