Sjedište

Ovaj dio kolica je neizostavan jer se u nekim slučajevima može koristiti od prvoga dana i glavni je odgovoran za udobnost pri vožnji (uz amortizere, naravno). Sastoji se od okvira, pojačanog materijala i/ili daske koja daje formu, te materijala.

Sastavni dijelovi sjedišta mogu biti i krov, prečka te dio za noge, dok apsolutno svako sjedište, da bi bilo sigurno za uporabu, mora imati sigurnosne pojaseve.

Na samom okviru sjedišta se nalazi mehanizam za spuštanje i podizanje – ponekada je to na stražnjem gornjem dijelu sjedišta u obliku ručice (npr.Joie Litetrax) ili traka s klizačem (npr.Cosatto Yo2), a postoje i modeli kod kojih je taj mehanizam na sredini okvira sa strane (npr.Bugaboo)

Postoje 4 osnovne vrste sjedišta:

  1. Sjedište s potpuno ležećim položajem (full-flat-lie)
  2. Sjedište s nagibima
  3. Transformacijsko sjedište
  4. Dodatno sjedište za single-to-double kolica

Osnovna razlika između sjedišta s potpuno ležećim položajem i sjedišta s nagibima jeste ta da sjedište s nagibima uvijek zadržava “L položaj” za guzu, bez obzira na promjenu položaja, tako da i u ležećem položaju ostaje položaj sličan onome u auto sjedalici (jajetu) – polu-sjedeći/pasivno sjedeći.

Transformacijsko sjedište je zahvalna 2u1 opcija za sve one s nedostatkom prostora, jer se košara pomoću dva do tri poteza, pretvara u sjedište. Ono što sam primijetila na većini je da ima jedan nedostatak – nemogućnost podešavanja dijela za noge, zato što je okvir koji drži takvo sjedište fiksan. To dakako ne znači nešto loše, dapače, prostor za nožice koji takvo sjedište nudi je sasvim pristojan i kvalitetno iskoristiv.

Dodatno sjedište za single-to-double kolica dolazi u različitim izvedbama, ovisno o samom proizvođaču, stoga je teško generalizirati o samoj izvedbi i kvaliteti. Kroz recenzije ću pisati pojedinačno o svakoj opciji.

Ovo se ne odnosi na djecu s posebnim potrebama ili bilo kakvim fizičkim nedostacima. U slučaju bilo kakve dijagnoze, svakako se prvo posavjetujte s djetetovim doktorom ili specijalistima, i pratite njihove upute!

Krov

 

Istina, postoje i kolica koja nemaju krov, no najveća većina ima. Sam oblik krova te materijali korišteni u izradi variraju od proizvođača do proizvođača, no jedno je sigurno – uvijek su u skladu s ostatkom kolica.

Može imati jedan ili više panela. Ponekada je dodatni panel skriven pomoću patentnog zatvarača, što je izuzetno praktično, ili se može nalaziti na prednjem dijelu krova kao dodatni materijal koji se izvuče (pop-up panel).

I tu nije kraj… u samom krovu može biti integrirana i mrežica za komarce, ili pak kišna navlaka!

Primjer “peekaboo” prozorčića

Na krovu se, po prilici, može nalaziti i prozorčić, takozvani “Peekaboo” prozorčić.

Nekoliko puta sam naišla na naziv “kuku-prozor”, možda je taj naziv više u duhu našeg jezika.

Svakako je dobro imati veći krović jer zimi pruža više zaštite od vjetra i ostalih vremenskih uvjeta, a ljeti nudi kvalitetnu zaštitu od sunca.

Jedna od važnih značajki krova je da, ovisno o materijalu, pruža i UV zaštitu. No ta značajka ne odlikuje sva kolica, već pojedina, te je stoga preporučljivo prvo pročitati detaljni opis na stranicama proizvođača. Taj podatak ćete naći među tehničkim podacima ili u samom opisu, a ako nedostaje taj podatak kontaktirajte proizvođača ili prodavača.

Ako smatrate da je postojeći krov na Vašim kolicima kratak ili pruža nedovoljno zaštite – uvijek možete dokupiti univerzalne navlake.

Ono što valja naglasiti je: iako beba treba biti maksimalno zaštićena od sunca barem prvih godinu dana, ne prekrivajte ljeti košare ili sjedišta u potpunosti. Na taj način rapidno raste temperatura unutar samih kolica, što predstavlja veliku opasnost za Vaše dijete.

Sigurnosni pojas i prečka

Sigurnosni pojas dolazi u obliku remenčića koji su ili dio samog sjedišta (prišiveni) ili su dio za sebe, te se njihove kopče, koje su u funkciji graničnika, provuku kroz sjedište.

U oba slučaja, moraju biti na kolicima, i bez njih je vožnja u potpunosti nesigurna.

Dok je kopčanje u 5 točaka postala norma (2 remenčića koji idu preko djetetovih ramena, 2 koja izviru bočno te jedan centralni koji se nalazi između nožica), još uvijek postoje kolica koja nude kopčanje samo u 3 točke (samo 2 bočna remenčića te centralni). Dakako da se i remenčiće s kopčanjem u 5 točaka može kod nekih modela promijeniti da budu samo u 3 točke, i dalje je opcija sa sigurnosnim pojasevima u svih 5 točaka bolja, kvalitetnija i sigurnija – bez obzira na djetetovu starost i/ili zrelost.

Također je praktično kada remenčići (posebice remenčići koji idu preko ramena) na sebi imaju dodatni materijal u obliku navlaka, koji su tu da olakšaju održavanje samih remenčića, te pruže dodatnu udobnost za dijete.

Premda je većini zgodno kada se remenčići daju brzo otpustiti, puno je bolja opcija čvršća kopča s malo težim otvaranjem. Istina je da iziskuje koju sekundu više, no bit ćete sigurniji da dijete neće iskočiti putem neočekivano.

Primjer sigurnosne prečke

Drugi dio ove priče je sigurnosna prečka. Da Vas ne zavara, ona ne zamjenjuje sigurnosne pojaseve, nego nadopunjuje. Sigurnosna prečka može biti

  • fiksna (kao dio kolica),
  • pomična s obje ruke ili
  • kao vrata (“gate-opening”) jednom rukom.

Pomičnu “gate-opening” prečku možete naći u izvedbi da se otvara s fleksibilnim ili fiksnim zglobom.

A kamo s nožicama?

Ovisno o veličini i namjeni samih kolica, na okviru za sjedeći dio se može nalaziti i dio za bebine nožice. Točnije govoreći, sva kolica standardne veličine ga imaju, dok poneka manja kolica i kolica namijenjena za putovanja, radi smanjenja težine i dimenzija, nemaju.

Primjer fiksnog i podesivog dijela za noge

Na kolicima standardne veličine se u najvećem postotku radi o:

  • fiksnom dijelu za noge, koji je isključivo u sklopu samog okvira (primjer su transformacijska sjedišta)
  • podesivom dijelu za noge, pomoću jednog ili dva gumba, ovisno o modelu

Na kolicima srednje veličine ili manjim primjercima se također može naći neka od dvije navedene opcije, uz opciju izvlačnog dijela za noge koji je integriran u donji dio sjedišta.

U svakom slučaju, to je dio kolica koji pridonosi udobnosti mališana u vožnji, tako da je svakako poželjan i dobrodošao.

Iz iskustva

Kao najbolja su mi se pokazala sjedišta s potpuno ležećim položajem, dakako uz kvalitetne i čvrste sigurnosne pojaseve. Uz prostranost i udobnost koju nude, u najvećem postotku dolaze sa opcijom sklapanja s konstrukcijom što svakako olakšava roditeljsku svakodnevicu. Krov što veći, to bolji, a prečka mi je najdraža s “gate-opening” opcijom. Na bilo koji način podesiv dio za noge smatram također vrlo važnim i neizostavnim dijelom kolica.

Leave a Comment