Autosjedalica – uvijek i bez iznimke?

Primjer autosjedalice bez isofixa, Maxi Cosi Pebble+

Autosjedalica grupe 0/0+ popularno zvana “jaje” je prvenstveno namijenjena za vožnju automobilom (ili nekim drugim prihvatljivim prometnim sredstvom). Ona je esencijalni i najbitniji komad dječje opreme (osim ako se isključivo služite gradskim prijevozom), i tu ne vrijede ista pravila kao i kod kolica. Osim što treba zadovoljiti propise, mora odgovarati djetetu i autu.

 

Naravno da i ona dolazi u trilijun boja, uzoraka i oblika. Ali i ona najskuplja može biti loša, ako je neispravno montirana, dok ona najjeftinija može biti dovoljno sigurna ukoliko je po “ps-u” montirana.

Bitno je koristiti je, prilikom svake vožnje automobilom, BEZ iznimke!

I tu sada dolazimo do ALI. Korištenje autosjedalice na kolicima nije preporučljivo. Svaka autosjedalica ima svoj rok trajanja. Znam što mnogi misle, “pa nije salama da se pokvari”… Nije, ali svaki materijal na kugli zemaljskoj ima svoj rok trajanja, pa tako i ona.

Prilikom korištenja iste na kolicima ubrzava se njena amortizacija. Može doći do nebrojenih mikrooštećenja, oku nevidljivima, koja mogu znatno utjecati na sigurnost iste u prometu.

Najbolja opcija koja postoji je – koristiti sjedalicu bez iznimke u autu, a opciju s korištenjem iste na konstrukciji kolica pustiti za teški s.o.s. Neka to bude onaj jedan odlazak doktoru, jednom mjesečno, kada ne želite probuditi netom uspavanu bebu.

Ako ste fan dugih šetnji i koristite kolica za skoro sve dnevne obveze, imajte u vidu da je ravan ležeći položaj apsolutno najbolja opcija za malene bebe u razvoju. Čak se i u vožnji automobilom savjetuje raditi češće pauze i vaditi dijete iz sjedalice. Okvirno je to na svaka 2-3 sata, ako su duga putovanja u pitanju, ili 1-2 sata na kraće relacije.

Tražite autosjedalicu, ali ne znate odakle krenuti?

Primjer autosjedalice sa isofixom, Kiddy Evoluna2i-Size

Ono što može donekle olakšati potragu za autosjedalicom je kupovina:

  1. 3u1(konstrukcija s košarom za novorođenče, sjedište i autosjedalica) ili
  2. 2u1 (konstrukcija sa sjedištem i autosjedalica) kompleta, no to ne garantira kvalitetu iste.

Ako niste zadovoljni na prvi pogled s određenom autosjedalicom iz 3u1/2u1 seta, uzmite u obzir i sjedalicu druge marke, te se raspitajte o mogućnosti kupovine adaptera za kolica koji podržavaju istu.

Adapteri

Primjeri adaptera za različite autosjedalice i različita kolica

Adapteri se vežu na kolica i pritom odgovaraju većem broju autosjedalica (naravno ne svima). Nije moguće kupiti adaptere koji odgovaraju određenoj autosjedalici, pa ih probati staviti na kolica, dakle sasvim suprotno.

Primjerice, adapteri koji su za Maxi Cosi autosjedalice, odgovarat će i za poneke Cybex sjedalice, Kiddy, BeSafe,… No neće biti moguće staviti iste na Stokke konstrukciju, ako su to adapteri za Joolz kolica.

Točan popis autosjedalica koje idu na adaptere ćete uvijek naći ili na pakiranju ili na stranicama proizvođača.

Razlike su, laički govoreći, u utorima.

Pravilno održavanje i skladištenje autosjedalice (jajeta)?

Autosjedalicu možete očistiti tako da skinete navlake, te operete ručno ili mašinski, prema uputama proizvođača. To je u najvećem broju slučajeva između 30 i 40 stupnjeva, na najmanje obrtaja, bez omekšivača i obavezno sušenje na zraku. Kod modela kojima se navlake ne daju skinuti, jedino u obzir dolazi ručno očistiti koliko se može, neinvazivnim sredstvima za pranje.

Pranje u dvorištu sa crijevom/šmrkom, autopraonice, kao i miniwash ne dolaze u obzir kada je sjedalica u pitanju!

Govoreći o skladištenju, može ostati u autu ako je garažirano. Ako vam auto nije garažirano, unesite u kuću ili negdje drugdje gdje neće biti na minusu ili na +40, jer i to uvelike smanjuje sigurnost i povećava rizik od npr.pucanja plastike uslijed skupljanja i širenja iste.

Kako znati da je autosjedalica kvalitetna?

Postoje testovi koji se rade na autosjedalicama raznih proizvođača, kojima se utvrđuje sigurnost i puno drugih parametara, što naravno dođe kao dobra referenca u kojem smjeru gledati pri kupovini i izboru. Između ostalih istraživanja rade i “Which?”, ADAC, Stitftung Warentest, te nekolicina nezavisnih kompanija. Zapravo ih ima još jako puno, čak i proizvođači autosjedalica imaju svoje testove koje rade na njima, no ove navedene najčešće srećemo, pogotovo ADAC test, koji HAK redovito interpretira na hrvatskom jeziku.

Autosjedalica pritom MORA imati važeći certifikat – trenutno je to R44/04, paralelno s ECE-R129 (iSize) – oni kazuju da ta autosjedalica zadovoljava propisane odredbe sigurnosti, te mora biti u valjanom roku trajanja.

Rok trajanja se lako provjeri. Radi se o žigovima koji su utisnuti u plastiku ili stiropor na samoj sjedalici, najčešće ispod materijala. Žigovi, koji su u obliku kružića s brojevima, prikazuju datum proizvodnje te broj godina koliko ta autosjedalica vrijedi. Bitno je napomenuti da svaki proizvođač za sebe postavi rok trajanja i uvjete, tako da je to kod nekih firmi 3 godine za autosjedalicu (jaje) a kod nekih i do 10 godina.

Niste sigurni kako pravilno koristiti autosjedalicu? U ovom tekstu ćete sve saznati!

Koliko dugo može beba biti u autosjedalici (jajetu)?

Prema R44/04, od rođenja do 13 kilograma i/ili 15 mjeseci starosti, dok se kod ECE R129 certifikata orijentirate po djetetovoj visini, izraženoj u centimetrima (Q0 od rođenja do 60 cm, Q1 od 60-75 cm, Q1,5 od 75-87 cm; Q3, Q6 i Q10 se odnose na veće grupe pa ću ih preskočiti).

Pravo mjerilo da je beba prerasla “jaje” jeste kada je glava djeteta 2 centimetra do gornjeg ruba sjedalice ili težinom prelazi gornju dozvoljenu granicu, te u slučaju kada pojasevi izlaze više od 2 centimetra ispod djetetovih ramena.

Postoje slučajevi kada je “jaje” djetetu puno ranije malo (to uzmite s rezervom, jer prvo treba provjeriti ako je to samo naoko “malo” ili je zaista dijete preraslo!), i u tim slučajevima se ide na sljedeću grupu – reboarder. Minimalno sa 6 mjeseci starosti, idealno iza godine dana.

No, o tome se trebate posavjetovati sa stručnjacima, to zaista nije nešto što trebate na svoju ruku raditi.

Što kada autosjedalici istekne rok trajanja?

Pa… najsigurnija opcija je prerezati remenčiće i poslati je na krupni otpad, mada možete biti i kreativni, pa recimo napraviti od nje novog vrtnog patuljka!

Tips & Tricks

  • Planirate uzeti polovnu autosjedalicu? Obavezno se raspitajte o roku trajanja, tražite sliku žigova, pitajte ako je sudjelovala u sudaru te broj prethodnih korisnika i vlasnika.
  • Jdna od najčešćih grešaka roditelja je vezanje djeteta u autosjedalicu sa debelom (zimskom) jaknom, to svakako trebate izbjegavati.
  • ISOFIX je super kul stvar za roditelje početnike, no treba imati u vidu i nagib samog sjedišta auta, jer jedno u kombinaciji s drugim može napraviti krivi položaj, koji bi trebao biti 45 stupnjeva u odnosu na tlo – zato se autosjedalica prilikom kupnje treba isprobati u automobilu.
  • Postoje autosjedalice grupe 0+ koje nude ležeći položaj, međutim, on se ne bi trebao koristiti u prometu. Neka velike gužve i stajanje u koloni budu iznimka. Doma i na kolicima je već druga stvar.
  • Goglate o autosjedalicama? To je odlično, ali imajte na umu da je američko tržište drukčije od europskog, što će reći, različite regulative = različite autosjedalice!
  • Ukoliko dođe do nesreće u prometu, pod određenim uvjetima imate pravo tražiti odštetu i na autosjedalicu, o tome se raspitajte na licu mjesta ili u svojoj osiguravajućoj kući.
Primjer autosjedalice sa ležećim položajem, Cybex Cloud Q

Za detaljnije informacije o temi, učlanite se u grupu Rodini savjeti o autosjedalicama, gdje imate nekoliko stručnjakinja (savjetnica), koje prate i zakone i novitete. Ne samo da svakodnevno besplatno daju savjete o svemu, već i nude meetinge s provjerama u određenim gradovima (uvijek bude najava), tako da možete radi svoje sigurnosti otići i provjeriti ako je sve ispravno namontirano.

1 thought on “Autosjedalica – uvijek i bez iznimke?”

Leave a Comment