Košara za novorođenče

Košara za novorođenče predstavlja dio kolica čija je svrha pružiti maksimalnu udobnost i potpuno ravni ležeći položaj bebama dok nisu u naručju ili nosiljci. To je dio sastavljen od korpusa na kojemu se nalaze i prihvati za kolica te prozračne presvlake, a često dolazi i s madracem. Ovisno o modelu, posjeduje svoj krović ili se isti krović montira prvo na košaru za novorođenče a zatim i na sjedište. Zgodno je imati ili prečku na košari ili trake za nošenje ako ćete ju koristiti i mimo samih kolica.

Ona naravno nije nužnost, ali je svakako poželjna za tu najraniju dob, posebice u zimskom periodu.

Primjer košare za novorođenče sa dodatnom ventilacijom i dodatnom zaštitom od sunca

Dakako, i tu je mnogo nijansi. Pojedine košare imaju otvore za veću prozračnost (vrlo zgodno za ljeto), neke imaju mogućnost mijenjanja nagiba (koristiti samo u iznimnim situacijama i uz liječničku preporuku) a postoje i transformacijske košare/sjedišta.

Primjer košare sa mogućnosti sklapanja

Posebno su praktične one košare koje nude mogućnost sklapanja, što uvelike rasterećuje životni prostor! Ok… ne samo u tom slučaju. Naravno da je lijepo imati na raspolaganju većinu prtljažnika i kada je beba mala. To je upravo ono što košara s opcijom sklapanja pruža!

Ukoliko se odlučite na kolica koja nemaju košaru, svakako gledajte da sjedište ima ravan ležeći položaj koji se može iskoristiti na isti način. Nesigurni ste oko kupovine košare? Na tržištu postoji velik broj mekih košara koje se mogu umetnuti na sjedište s potpuno ležećim položajem, ili pak kukuljice.

Imajte u vidu da bebe prerastu košare za novorođenčad između 4tog i 7mog mjeseca, onoga trenutka kada se počnu kretati i okretati je košara nesigurna za njih (ili uz strogi nadzor!).

U sjedeći dio koji ima samo nagibe (L utor za guzu ostaje i pri promjeni položaja) bi idealno trebali ići kada se već počinju samostalno posjedati, ili odmah nakon košare ali uz umetak.

Ovo se ne odnosi na djecu s posebnim potrebama ili bilo kakvim fizičkim nedostacima. U slučaju bilo kakve dijagnoze, svakako se prvo posavjetujte sa djetetovim doktorom ili specijalistima, i pratite njihove upute!

Meka košara

Primjer meke košare

Meka košara je dio opreme koji se umeće i fiksira direktno na sjedište koje ima potpuno ravan ležeći položaj, visoka je oko 10-ak centimetara (ovisno o proizvođaču) i vrlo meka te udobna. To je zapravo košara kakvu su naši roditelji imali kada su izlazili s nama iz bolnice. Svaka dolazi s prihvatima s obje strane, kako bi se mogla lako ponijeti. U prilog joj ide lakoća održavanja (kompletna ide u perilicu rublja), te jednostavno skladištenje u minimalno prostora.

Cocoon

Primjer kukuljice/cocoon-a

Kukuljica predstavlja vjerodostojnu zamjenu košari u slučaju kupovine kolica s nultom pozicijom. Dodaje koji centimetar u visinu, što znači više zaštite za bebu te veću sigurnost. Izrazito praktična za proljetne i jesenske dane jer djeluje kao lagana dekica dok je otvorena, a može služiti i kao zimska vreća kada je zatvorena!

Dakako da bebu u tom slučaju vežete sigurnosnim pojasevima. Ako se pitate da li su zapravo sigurnosni pojasevi potrebni za novorođenčad, naravno da jesu – posebice ako živite u brdovitim krajevima gdje se vožnje odvijaju po uzbrdicama i/ili nizbrdicama, upravo ta opcija je jedina sigurna.

Umetak za sjedišta bez potpuno ležećeg položaja

Primjer umetka za “L” sjedište

To je komad oblikovane spužve i/ili memorijske pjene, obložene materijalima nešto više kvalitete, prozračnima.

Funkcija tog umetka je ublažiti postojeći fiksni nagib samog sjedišta, dakle, umanjiti pasivno posjedanje malenih beba, koje su prerasle košaru ili su vrlo aktivne, a njihovom trenutnom razvoju i dalje najbolje odgovara ravan ležeći položaj.

Iz iskustva

Pobornik sam cocoon-a i meke košare iz vrlo jednostavnog razloga: nedostatak mjesta za skladištenje klasične košare za novorođenče nakon prerastanja. Ukoliko ste u istoj situaciji, svakako razmislite o toj opciji. Estetski je svakako privlačnija klasična duboka košara, kakva je na 2u1 i 3u1 kolicima, no jednako se brzo prerastu sve opcije.

Leave a Comment