Okvir kolica – konstrukcija

Konstrukcija zajedno sa kotačima čini samu osnovu kolica. Aluminij, metal i plastika su najčešći materijali korišteni u izradi, no to ovisi od firme do firme, i od modela do modela. Jasno, što su kolica teža, znači da je pri izradi korišteno više materijala kao što su aluminij i metal.

Svaki okvir kolica ima prihvate za kotače i kočnicu (ona može biti ručna ili nožna), centralni mehanizam koji je odgovoran za sklapanje i rasklapanje te ručku za upravljanje (podesiva ili fiksna). Košara za stvari se također nalazi na samoj konstrukciji – ponekad je dio nje, a ponekad se samo fiksira na istu.

Dok se na većini modela amortizeri nalaze na samim kotačima ili u prihvatima za kotače na konstrukciji, poneka kolica imaju amortizer na središnjem stražnjem dijelu konstrukcije, kao što je slučaj kod nekoliko modela marke Jane.

Kroz dosadašnja testiranja (i rasklapanja kolica na proste faktore) sam zaključila da je neko nepisano pravilo, da kolica koja su lakša imaju više plastike i plastičnih dijelova. To ne znači nužno nešto loše, jer i sama plastika ima širok raspon kvalitete, ali svakako utječe na cijenu istih. Također, primijetila sam da su određeni oblici konstrukcije agilniji, da se jednostavnije voze od drugih.

Vezano uz sam okvir kolica dolazimo do dvije vrlo bitne stavke – sklapanje i rasklapanje kolica.

Sklapanje i rasklapanje može biti:

 1. Jednom rukom (one-hand-fold) iz jednog dijela (npr. GB qbit+)
 2. Jednom rukom iz dva ili više dijelova (npr. Baby Jogger City Mini Zip)
 3. S dvije ruke (two-hand-fold) iz jednog dijela (npr.Mutsy iGo sa sjedištem ili Babyzen Yoyo)
 4. S dvije ruke iz više dijelova (npr.ABC 3tec)

*tu moram nadodati, doživjela sam i sklapanje s obje ruke, jednom nogom i uz pomoć druge osobe – ne vjerujte uvijek YouTube videima! Obavezno isprobajte sami sklopiti i rasklopiti kolica prije kupnje, ako Vam to situacija dozvoljava.

Kočnice

Kada pričamo o kočnicama, bitno je napomenuti da su sve vrste jednako čvrste i pouzdane.

 1. Kočnica koja se aktivira nogom – nožna
 2. Fiksna ručna kočnica
 3. Pomoćna ručna kočnica
 4. Autostop kočnica
 5. Automatska kočnica

Kočnica koja se aktivira nogom (u nedostatku bolje riječi nazvat ćemo je “nožna”) je najčešći izbor. Ona se nalazi na stražnjem donjem dijelu konstrukcije u nekoj od tri pozicije – kraj lijevog kotača, na sredini ili kraj desnog kotača. Najčešće su srednja (slika 1A) i desna pozicija (slika 1B).

Kočnice koje se aktiviraju rukom, ručna kočnica te autostop kočnica, su vrlo zahvalan izbor u nekoliko situacija:

 • živite u brdovitom kraju i borite se s uzbrdicama i nizbrdicama na dnevnoj bazi
 • kolica planirate koristiti ili koristite pri trčanju i drugim sportskim aktivnostima
 • planirate koristiti ili koristite buggy board, te vam je nožna kočnica vrlo teško dostupna
 • u slučaju određenih fizičkih ograničenja

 

Koja je razlika između fiksne i pomoćne ručne kočnice? Fiksna ručna kočnica zaustavlja kolica te fiksira kotače da stoje u mjestu, kao što je slučaj s nožnom kočnicom. Pomoćna ručna kočnica usporava kolica, no dolazi u kombinaciji s nožnom, koja u konačnici osigurava kotače u mjestu. Ponekad se na pomoćnoj ručnoj kočnici nalazi i dodatni “zub” koji se aktivira za zaključavanje kotača, bez tog zuba nožna kočnica je apsolutno neizostavna.

Autostop kočnica je ona koja se za vrijeme kretanja drži u ruci, a kada želite stati, samo je pustite. Nalazi se kod pojedinih modela joggera.

Automatska kočnica za sada postoji samo na jednim kolicima – Milkbe, premda je bilo projekata i ranije. Radi na principu senzora, dakle, kolica stoje ukoliko ne držite upravljačku ručku. Kočnica se aktivira automatski.

Upravljačka ručka

Razlikujemo nekoliko vrsta ručki (pojedini modeli nude i kombinacije istih):

 1. spojena fiksna ručka,
 2. spojena ručka s opcijom izvlačenja po visini (teleskopska ručka),
 3. spojena ručka s opcijom nagiba po visini,
 4. razdvojene fiksne ručke,
 5. razdvojene ručke s opcijom regulacije po visini te
 6. razdvojene ručke s opcijom zakretanja.

Tu se radi isključivo o preferencijama roditelja/kupca, no i o visini. Niže osobe su pritom lakše prilagodljive, dok je visokim roditeljima nešto teže naći model koji će im odgovarati.

Nakon nekoliko desetaka kolica, muž i ja smo došli do jednog zaključka, koji ću podijeliti s Vama, u nadi da će nekome pomoći.

Dakle, bez obzira na to što je vrlo zgodno imati mogućnost podbočiti se na ručku, najugodniji položaj za voženje (nama obojma, 180-ak i 156 cm visine) je kada je ručka u razini trbuha vozača, što je otprilike 90-ak stupnjeva za ruke. Plus minus koji centimetar/stupanj, naravno.

Košara za stvari

Apsolutni must-have bez obzira na situaciju, pa makar bila najmanja na svijetu, za izlet na plažu s jednom kanticom i lopaticom.

Doduše, ne sjećam se kada sam zadnji put vidjela kolica bez košare za stvari. One variraju po obliku, materijalu, nosivosti, kvaliteti. Neka prosječna nosivost na većini modela iznosi 5 kg, no postoje modeli koji imaju nosivost 10 kg ili više.

Što kada Vam niti velika košara za stvari nije dovoljna? Pojedini modeli nude mogućnost montiranja dodatne košare za stvari na sama kolica!

Roditelji koji planiraju kolica koristiti za kupovinu, svakako će gledati da je košara velikodušnija sa što višom nosivosti. Ukoliko unaprijed znate da ćete u te svrhe koristiti, pripazite na dostupnost iste. Kod pojedinih modela kolica je primjerice, uz korištenje košare za novorođenče, čisti SF dosegnuti bilo što ili staviti u košaru za stvari. To možete lako provjeriti u trgovini dječje opreme tako da spustite sjedište u najnižu poziciju, ili košaru za novorođenče namontirate i pogledate koliko prostora ostaje za manevriranje.

Svakako obratite pažnju na mogućnost skidanja košare s konstrukcije – praktičnije je i lakše za održavanje ako ista nije fiksirana na samu konstrukciju.

Iz iskustva

Apsolutni sam fan sklapanja kolica u jednom komadu, bez dodatnog rastavljanja. Previše sam puta pokisnula spremajući ih u auto, tako da biram lakšu i praktičniju opciju. Naravno da je olakotna okolnost kada možete držati bebu u jednoj ruci a s drugom sve odraditi, no u većini situacija ćete svejedno prvo osigurati bebu u autu prije slaganja kolica. Obožavam ručnu kočnicu, s obzirom na terene kojima se krećemo, te moja fizička ograničenja, ručna kočnica je u takvim situacijama alfa i omega. Košara za stvari uvijek što veća, mjesta za dječje stvarčice nikada dosta, a vjerujte, vremenom ih se nakupi!

Kod kolica standardne veličine mi se najbolje pokazala ručka s opcijom regulacije nagiba po visini, jer se lakše cimne pri prelasku preko ivičnjaka i u drugim sličnim situacijama. Roditelji visine iznad cirka 170/175 svakako preferiraju ručku s teleskopskim izvlačenjem.

Kolica srednje veličine su općenito vrlo zahvalna za vožnju i jednostavna za upravljanje, tako da sam se bez problema snašla sa svim vrstama ručki.

Kod manjih kolica sa spojenom ručkom je bitno provjeriti koja je visina ručke, jer recimo meni od 156 cm visine dosta njih dođe previsoko i bude nezgodno za voziti. Zaključila sam da mi je najugodnija vožnja kada mi je ručka u ravnini s trbuhom.

Leave a Comment