Recenzija: Ergobaby Metro Plus (2021)

*Sponzorirana, ne plaćena REKLAMA – posudba u svrhe korištenja.

OSOBNA ISKAZNICA
Marka: Ergobaby
Model: Metro+
Tip: mala putna kolica
Zemlja porijekla: SAD
Prethodne verzije: Metro, Metro 2020

Malena, slatka kolica, koja su osvojila svijet, doživjela su ogromni update! Ergobaby osluškuje svoje korisnike, te su odlučili doraditi upravo ono što smo mi, roditelji, naveli kao nedostatke na prethodne dvije verzije. A da li su “dorađena”, ili u potpunosti drukčija od dosadašnjeg Metro-a 2020 – sami prosudite!

Detaljna recenzija za Metro 2020, u kojoj ćete naći usporedbu s prvom verzijom,je tu.😉

Kratki pregled specifikacija…

Težina: 7.8 kg

Nosivost

 • Sjedište: 22 kg / 101.6 cm
 • Košara za stvari: 4.5 kg
 • Stražnji džepić: 1.4 kg

Dimenzije

 • Sklopljena: 54 x 25 x 44 cm
 • Rasklopljena: 96 x 44 x 87 cm
 • Visina ručke: 96 – 105 cm
 • Visina naslona: 46 cm, u rasponu od 95° – 175°
 • Visina pojaseva: 23 – 39 cm
 • Dubina sjedišta: 23 cm
 • Širina sjedišta: 33 cm
 • Dio za noge: 16 cm
 • Kompletna duljina u ležećem položaju: 85 cm
 • Košara za novorođenče: 65 x 33 cm (mjereno iznutra)
 • Košara za stvari: 40 x 30 cm (mjereno iznutra)

Kotači

 • Prednji: 12.5 cm
 • Stražnji: 17 cm

Odakle krenuti? Od glave do pete, ili bolje od pete do glave…? Hajde od kotača, bez njih nema “stroll-anja”!

The wheels on Ergo go round and round

Metro+ se ponovio s novim, redizajniranim kotačima! Veličinom su ostali isti, no dizajn je novi. Kočnica je sada par centimetara više pozicionirana, te je priljubljena uz samu konstrukciju.

Laički rečeno, to znači duži korak (visoki roditelji će ovo posebno cijeniti!).

Kupit ću ti nanulice, od bisera ogrlice, i kolače, i bombone, za đir s Ergom sve ću da ti dam!

Košara za stvari je sada prostranija, dijelovi konstrukcije su spušteni, kako bi se dobilo na dodatnom prostoru za pohranu. Tako da sada stane i nešto veća vrećica.

Sa strane je stavljen reflektirajući logo, za bolju vidljivost u večernjim šetnjama.

Za klince s “čardaš nogama”

Podesivi dio za noge (poznat kao footrest) je prošao kroz kompletnu preobrazbu. Metro+ ima supermoć pretvaranja sjedišta u košaru za novorođenče, a to se radi upravo uz pomoć footresta.


S obje strane tog dijela se nalazi čičak, unutar kojega su krilca, pomoću kojih se tvori udobna, sigurna oaza za naše najmanje. Na krilcima su drukeri, čije parove ćete naći na sjedištu.

Transformacija je vrlo jednostavna i laka – pogledaj ovdje! Voila! Maleno, udobno gnjezdašce je tu!

S donje strane je tada dobrih 30-ak centimetara dubine, a s gornje i daleko više (zbog “tunel” sjedišta), tako da je beba u potpunosti sigurna. Bez problema stane i umetak, ili dodatni podložak.


Osim toga, i sami gumbi pomoću kojih se regulira footrest su drukčiji. Podešavanje je sada daleko lakše izvedivo.

Za umorne nožice velike djece, tu je i dodatni oslonac između prednjih kotača, koji je dio same konstrukcije. Gumiran, radi pružanja idealne potpore prilikom samostalnog penjanja (ili silaska) u kolica.

Od zagrljaja moga nema ruke sigurnije…

Metro+ i dalje krasi reputacija najudobnijih malenih kolica, s AGR certifikatom za zdrava leđa. Podložak je sada redizajniran da nudi idealnu potporu malenim leđima.

Ergobaby navodi da su Metro+ kolica najjače podstavljena ultrakompaktna premium kolica, a to u praksi znači da je neovisni institut mjerio debljinu podstave Metroa i svih drugih premium i malo manje premium kompaktih kolica, te zaključio da Metro ima najsnažnije podstavljen ležaj za bebu.

Za dodatnu udobnost tu su i nove naramenice o kojima više kasnije.


Sigurnosni pojasevi su u potpunosti drukčiji od dosadašnjih: umjesto spojenih u 5 točaka, sada su odvojivi, te ih je moguće koristiti u 3 ili 5 točaka. Nema više provlačenja kroz sjedište za reguliranje visine samih pojaseva – sada se visina regulira pomoću klizajuće trakice! (Video je tu)

Središnji gumb je također u potpunosti drukčiji. Na njemu je sada logo Ergobaby-ja, a s unutarnje strane, na tkanini, se nalazi upozorenje. To je na dosadašnjem Metro-u bilo na samom sjedištu, sa strane.


Stražnji dio sjedišta je doživio veliki make-over: zatvoreni džep je zamijenila prozirna mrežica za stvari, a trakica za regulaciju naslona je sada nadohvat ruke. Trakica se otpušta pomoću dva prsta jedne ruke, u beskonačno mnogo položaja, a diže potezanjem obje strane.

Gurnete li sjedište lagano na naprijed, moguće je staviti ga u prilično uspravan položaj. To je ono što zamjerate većini malenih kolica 😉 (video ćete naći ovdje!)


Metro 2020 je imao ventilacijsku mrežicu s 3 panela, koja se vukla iz džepića prema gore, te se fiksirala na dio krova uz pomoć drukera.

Ventilacijska mrežica na Plus verziji ima 2 velika panela, spušta se odozgora, te je drži čičak sa strane. Jednako tako, čičak je drži i kad je zarolana. Uredno se pospremi ispod komada tkanine, tako da ništa ne strši.


Kada govorimo o sjedištu, bitno je napomenuti da je tu i novi sistem skidanja navlaka za pranje. Sve je pojednostavljeno, i zaista ide “samo od sebe”. Većinu koraka sam uspjela odraditi samo jednom rukom (video dokaz).

Krov je za sada ostao nepromijenjen. Metro+ dolazi u crnoj i sivoj boji, a moguće je naručiti i rozu ili žutu! 😀

Vozimo se 100 na sat!

Još jedna velika novost je mogućnost postavljanja adaptera na konstrukciju, što znači da se Metro+ može koristiti i kao 3u1 sistem. Sve što je potrebno je odvojiti sjedište od konstrukcije (što smo već zaključili da je “pisofkejk”).

Dodatna olakotnost je sistem na klik, tako da nije potrebno skidati kompletno sjedište, već se donji dio skida s dijelom konstrukcije na klik! Ok, ide video


Adapteri imaju dva dijela: prihvate koji se zašarafe na samu konstrukciju, te klasični plastični adapter, koji kliknete na te prihvate. Prihvati mogu ostati na konstrukciji trajno, ne smetaju sjedištu. Isto tako, moguće je sklopiti kolica s adapterima – nije nužno svaki put sve razdvajati.

Adapteri su *skoro pa* univerzalni – većina aktualnih sjedalica će ići na njih, uz nekoliko iznimaka.


Mi smo imali prilike isprobati BeSafe iZi Go Modular X1 na njima, i moram reći da mi je ova kompozicija estetski sjela na prvu! Preslatko izgleda 😊 Sunčić je momak od 11 kg, 74/75 cm i nešto iznad godine dana, i uživao je u testiranju.

Zapravo, nisam uspjela doći do neke konkretnije reakcije, svaki put bi mi zaspao u par minuta! Muž kaže da je to “jaje za uspavljivanje”. O njoj ćete čitati naknadno, sada želim fokus zadržati na Ergiliju.

(Narator: “Ajme, imaš i nadimak za ova kolica?!”)


VAŽNO: Svakodnevno korištenje “jajeta” na konstrukciji nije preporučljivo – neka to ostane rezervirano za SOS situacije, poput odlaska doktoru. Svaka vožnja, posebice po neravninama, je potencijalni rizik za nastanak mikropukotina u samoj sjedalici, što dovodi do smanjenja sigurnosti u prometu.

Dok hodamo gradom, korak po korak…

Mislim da neće biti zabune oko toga koja je to “Plus” verzija Metro-a. Prepoznati ćete ih na prvu, po podesivoj upravljačkoj ručki!

Već danima razmišljam, pokušavam se sjetiti nekog drugog modela minijaturnih kolica, koja to nude. Mislim da je Ergobaby pionir.


Upravljačka ručka na Metro+ je teleskopska, te nudi 3 položaja, u rasponu od 96 do 105 cm visine. Radi stabilnosti i sigurnosti, u mjestu je drže kopče (pogledaj ovdje).


Dosadašnja spužva je zamijenjena perforiranom umjetnom kožom, prekrasnom na dodir.

Za i protiv – kakvo je iskustvo?

Newsletter s novostima vezanim uz Metro+ sam dobila nekoliko tjedana prije samog lansiranja, i prvo što sam primijetila je bila težina – naime, novi Metro+ se “udebljao” za kilu. To je cijena svih poboljšanja.

Onog trenutka kad sam ga prvi puta uzela u ruke, totalno sam zaboravila na taj detalj, jer razlika nije velika, možda čak i neprimjetna. To kažem s punim pouzdanjem, jer sam isti dan posudila Metro 2020 u Baby Centru, kako bih vam slikala sve razlike (hvala, ekipa!).

Ono što sam mislila da će mi biti turn-down faktor, na kraju mi nije igralo ulogu. I dalje idem na treći kat bez lifta, sa Sunčijem u jednoj ruci, a Metro-om u drugoj! 😀

Ako ćemo biti iskreni do kraja, Metro+ mi je puno stabilniji, čvršći, pouzdaniji od dosadašnjih verzija.

Premda je pojeo malo više palente, Metro+ će također proći kao ručna prtljaga kod većine aviokompanija. Dopuštene on-board dimenzije svakako provjerite unaprijed.


Metro+ dolazi u potpunosti složen, tako da smo se odmah bacili na testiranje. Sljedeća stavka je bila košara. Sjedište jednog minijaturnog buggy-ja se pretvara u košaru? Say what?!

Nisam gledala upute, sve je išlo samo od sebe, nekako… instinktivno. Košara je preslatka, dimenzijama skoro identična svakoj klasičnoj. Iznutra mjeri cirka 65 cm duljine, te 33 cm širine.


Prvo mi je palo na pamet: “Ajme, pa ona je u smjeru vožnje!”, a onda sam malo premotala film… peekaboo prozorčić je tu, beba bi uvijek bila na oku. Sjedište ima tkaninu sa svih strana (takozvani “tunel”), tako da je beba doslovno “opkoljena”. Sigurnost je stoga – neupitna.

Onda sam promotrila naše okruženje – Rijeka. Ako ste ikada tamo bili, znate da i krave pasu pod ručnom, sve je uzbrdo i nizbrdo. Tamo nekada 2013.godine, Junak je u klasičnoj košari “kipio”. Malo na noge, pa malo na glavu, ovisno o smjeru kretanja. Vezanje bebe nam je svakako bio must-have, a u sjedište smo prešli u rekordnom roku.

Ne kažem da je savršeno – nije, svi više volimo vidjeti svoje mališane. Ali da je praktično, je. Da će masi roditelja spasiti leđa, apsolutno!

Nažalost, košaru s dosadašnje verzije nije moguće koristiti na Plusu, no ako je baš to razlog protiv – po širini će odgovarati meke košare drugih brendova.


Već sam nekoliko puta spomenula, kako nismo pobornici korištenja “jajeta” na kolicima, ali ruku na srce – to je ponekad spas! Jasno, treba paziti da se ne zlorabi. 😉 U 8 godina roditeljstva, taj SOS gumb smo stisnuli svega 3-4 puta, i evo sada, u svrhe testiranja.

Počelo je s testom, a onda nam se ta BeSafe-ica uvukla pod kožu, jer bi Sunči SVAKI PUTA zaspao u par minuta. Još ne vjerujem! Da li je do sjedalice, ili Metro-a – ne znam.

Svakako su super kombinacija. I znam da će mnogima upravo ova opcija biti veliki plus kod Plusa.


Sama montaža adaptera zahtjeva jedan šrafciger/kacavidu/odvijač, i manje od 5 minuta vremena. Kolica se sklapaju s adapterima (super za “na brzaka”, ali preporučujem skinuti ih, kako se ne bi oštetili), a same priključke nije nužno kasnije micati.

Sjedište kasnije najnormalnije namontirate nazad na konstrukciju. E taj dio me oduševio. Skinuti i staviti sjedište je stvarno lako! Na prethodnoj verziji je bilo malo više petljanja i mozganja, a sada ima par klikova i to je sve!


Sjedište Metro-a (prethodnog i sadašnjeg) je osnovni razlog zašto biram uvijek Metro povrh svih drugih malenih kolica. Savršeno podstavljeno, pod rukom osjetite potporne zone, udobnost je na vrhuncu – AGR certifikat nije šala. I dalje su JEDINA malena kolica na tržištu koja to nude, a zdrav razvoj mališana meni nema cijene.

Druga stavka je visina sjedišta. Moja djeca biraju Metro, jer su im lako dostupna. Maleni hodači se mogu popeti u njih, i to im imponira – znaju da su sigurni. Isto tako, mogu samostalno i sići.


Ono što se meni sviđa je novi sigurnosni sistem, posebice promjena visine pojaseva pomoću klizajuće trakice. Kako kolica testiramo s oba momka, ovo je veliko olakšanje, jer nema provlačenja pojaseva kroz cijelo sjedište, već u sekundi namjestim pojas na njihovu visinu. Još jedna sitnica – nove naramenice su šire od onih na prethodnoj verziji, djeluju puno ugodnije.

Dobila sam ovih dana u inbox jedno odlično pitanje: kad bih mogla, što bi dodala/promijenila na Metro-u. Razmišljala sam satima, da bih došla do zaključka kako je Metro+ u svojoj kategoriji najbolje opremljen model, i sve što mi je palo na pamet… to više ne bi bio Metro. Ok, hajde, trun dublji krov ne bi bio too much, što vi kažete?!

PPS. Da li ste bar jednom zapjevali? 😊

DODACI (kupuju se zasebno)

 • Adapteri za autosjedalicu
 • Prečka
 • Transportna torba
 • Zimska vreća
 • Kišna navlaka (dolazi u paketu!)
 • Krov u drugoj boji (rozi, žuti)

*Sponzorirani, no ne plaćeni sadržaj – dokumentirana posudba na određeno vrijeme od strane najnaj.eu . Recenzija sadrži autorova osobna (koliko je god više moguće – objektivna) razmišljanja, kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda. Ovim putem se zahvaljujem najboljoj ekipi Najnaj na ukazanom povjerenju i divnoj komunikaciji!

52 thoughts on “Recenzija: Ergobaby Metro Plus (2021)”

 1. Odlična recenzija. Imamo metro 2020 i da sam znala da će tako brzo izbaciti ovaj + model, pričekala bih ga upravo zbog tih malih, ali korisnih poboljšanja. Najviše bih voljela da je na starom modelu ova podesiva kožna ručka jer mi je to najveći minus na 2020 modelu. Vidjela sam nove boje krovića pa me zanima da li se taj krović + modela može montirati na 2020 model ili ne odgovara? Žuti mi je predivan, rozi isto, ali nema ih još u prodaji kod nas, ali koliko vidim cijena bi trebala biti oko 350 kn?

  Reply
  • Nažalost, krov Metro+ i Metro2020 nisu kompatibilni. Metro+ ima unutarnji, skriveni zip. Na prethodnoj verziji je to bilo nešto drukčije pozicionirano. Cijenu možete provjeriti na ergobaby.hr

   Reply
 2. Sam materijal krova se ne može skinuti? Krov se uklanja, na klik, kako ste snimili ali zna li tko kako skinuti materijal?

  Reply
 3. Super recenzija, meni malo jedino izgleda skučeno ovo gnjezdašce. Ako ga uzmem za korištenje od rođenja, postoje li neke košare koje se mogu montirati na metro+? On ako sam shvatila ne može mijenjati smjer, tj. ručka se ne okreće? Što je s onim nastavkom za stajanje za starije dijete, znate li koji bi brend bio kompatibilan s metroom+? Hvala na odgovorima..

  Reply
  • Točno, nema oba smjera vožnje. Dimenzijama bi sigurno išla Jané Smart, Baby Monsters također. Mada, gnjezdašce je sasvim korektnih dimenzija, barem za prva 3-4 mjeseca, uz vezanje, jasno. Buggy board, svaki univerzalni. Bitno je da ga možete spojiti na okomiti dio konstrukcije, tj da se prihvat može zakrenuti okomito

   Reply
 4. Pozdrav, review je super, pomocu njega smo se oducili kupiti metro +.
  Jedna stvar koja mozda nije spomenuta, a mene strasno nervira je to da se kolica ne mogu sklopiti kada je montirana precka (ili ja nisam skuzila kako 😅). Sam nacin montaze precke na metro + je uzasan i nije uopce praktican ako ju mislite svako malo micat.. “gumbici” su se ostetili vec nakon nekoliko koristenja.. :/
  Druga stvar je da ne postoji originalni drzac za casu, a univerzalni bas i ne odgovaraju..
  Treca stvar koja bi meni osobno bila super je da postoji jos jedan magnetic na krovicu koji bi onaj prozorcic drzao otvorenim da mozes vidjet bebu cijelo vrijeme 🙂
  Nadam se da ce se to popraviti u buducim verzijama 🙂

  Reply
  • Hej draga! Zapravo je moguće, kao i na prethodnoj verziji. Prečka se uz pomoć gumbića digne gore, i onda se kolica sasvim normalno sklope u komadu. Ručka je u tom trenutku unutar samog sjedišta, i ne može joj se ništa dogoditi 🙂 Doslovno stoji na kolicima od prvoga dana do sada, nismo je skidali, osim za slikanja. Za magnetić sam i ja već pisala, da bi bio zgodan! Drago mi je da se još netko slaže. Držač za čašu, pišem u bilježnicu za napomenu. Hvala puno na podijeljenom iskustvu!

   Reply
  • Pokušavam pronaći neki video kako se montira prednja prečka i nigdje ne mogu ništa pronaći.. molim vas pomoć! Hvala!

   Reply
   • Javi se preko instagrama, ako možeš, pa ti snimim, ili pokažem na video call 🙂 Super ideja! Morati ću napraviti taj dio. Hvala ti 😊

    Reply
 5. Pozdrav, i ja sam se odlučila za kupnju ovih kolica, samo me zanima mogu li se sigurno ove košare što ste spomenuli montirati na njih? Nekako bih ipak uzela još i košaru.
  Hvala puno na odgovoru 😊😊❤️

  Reply
 6. Jako ohrabrujuća recenzija! Hvala! Zanima me je li konstrukcija čvršća u odnosu na prehodnu verziju i je li amortizacija bolja ili su jednake?

  Reply
  • Hvala na vašem komentaru 🙂
   Konstrukcija je definitivno čvršća, bolje balansirana i pouzdanija, a amortizacija je (po meni) slična dosadašnjem modelu, premda je i na tom području bilo nekoliko preinaka.

   Reply
 7. Pozdrav,

  Sto biste mi preporucili za bebu od 6 mj..radije metro+ ili leclerc mf? Obje recenzije su odlicne i ne mogu se odluciti! Molim Vas pomoooc! 🥰😊

  Reply
 8. Bok, mi smo nedavno kupili Metro + i za sad smo zadovoljni ali imam jedan problemčić. Vidim da nije spomenuto a mene zanima. Može li se na kolica montirali nekakav suncobran/kišobran? Meni je sin još uvijek u ležećem poĺožaju i jako mu smeta kad mu ide sunce u glavu, pa moram gurat kolica naopako tj povlačit ih za sobom u rikverc. Hvala unaprijed na odgovoru. Lp 😉

  Reply
 9. Pozdrav,
  molila bih informaciju ako tko ima iskustva s kolicima, a da ih koristi od pocetka djetetova rođenja? Jel potrebna dodatna košara ili nema potrebe? Kakva su za vožnju s obzirom na kola? Općenito, jeste zadovoljni?
  Dijete dolazi početkom 5.mj. i dosta vremena ćemo provest na moru.
  Hvala!

  Reply
  • Mi smo koristili Eichhorn Cozy B Ride na Metro-u 2020. Bitno je da pripazite na prihvate, da se mogu i okomito okrenuti, zbog konstrukcije. 😊

   Reply
 10. Postovana,
  Hvala na recenziji, vrlo je korisna. Da li se ova kolica mogu koristiti od samog rodjenja, bez kupovine kosare? Tj.da li je inklinacija od 175 stepeni bezbedna za novorodjence?
  Hvala unapred!

  Reply
  • Iz našeg iskustva, nagib je bliži 180°, kad se beba stavi u kolica, jer svojom težinom dodatno “spusti” naslon. Stoga, smatram tu opciju apsolutno sigurnom. Pritom je naslon odlično podložen, i maksimalno prilagođen najmanjima.

   Srdačan pozdrav 🙂

   Reply
 11. Da li je prednja ručka za koje se prima dijete kompatibilna od metro+ na metro stariji model?Ne mogu nigjde naći ručku za kupiti a imam stari model :/

  Reply
  • Hej draga Anamarija! Da, radi se o istom dodatku. Jednako se montira kao i na stariju verziju. Ugodan ostatak dana!

   Reply
 12. Pozdrav,

  Procitala sam recenzije i dvoumim se izmedju cybex beezy bee ili metro +. Koja je preporuka izmedju ovo dvoje kolica ? Lp

  Reply
  • Sve ovisi o Vašim realnim potrebama i preferencijama. Za preporuku su zaista oba modela, pitanje je što Vama preteže, i koji faktor će biti odlučujući 😉 Moj odabir ne mora nužno biti i Vaš.

   Reply
 13. Pozdrav,
  Hvala na detaljnoj recenziji 🙂
  Za sada dvoumim između Metro+ i Mast M2X (npr radi krovića koji se može više spustiti nego kod Metro+), a ustvari mi je najbitnije da kolica mogu po raznim terenima/neravninama. Koja je Vaša preporuka u tom slučaju?
  Puno hvala
  pozz 🙂

  Reply
  • Jako lijepo. Mi ih redovito vozimo i kroz stari grad, gdje su “kockice”, kao i kroz vinograde, gdje je dosta uništena cesta, pa čak i trun makadama.

   Reply
 14. Pozdrav. Vec dugo razmisljam da uzmem ova kolica, imala sam priliku i da ih probam uzivo i definitivno su mi favorit. Samo se jos dvoumim zbog onog “jaje” dijela. Mozete li mi navesti koji sve modeli jajeta ili autosjedalice pasu na ovaj model? Mogu li neki od Chicco autosjedalica? Hvala unaprijed

  Reply
  • Pozdrav draga Jelena! Popis autosjedalica grupe 0+, koje odgovaraju na adaptere za Metro+ je trun poduži, no trebate prvo vidjeti koja
   će vašem djetetu, automobilu i budžetu najbolje odgovarati. Zatreba li vam individualno savjetovanje, možete si uzeti termin putem linka: https://calendly.com/strollerica

   Reply

Leave a Comment