Recenzija: Ergobaby Metro 2020

*Sponzorirana, no ne plaćena REKLAMA – posudba u svrhe recenziranja.

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: Ergobaby

Model: Metro 2020

Tip: mala putna kolica

Zemlja porijekla: SAD

Supermoći: ultra kompaktna gradska kolica

Da li je uopće potreban uvod za Ergobaby, kao firmu? Cijela priča je započela 2002.godine, kad je dizajnerica i majka Karin Frost postavila novi standard u svijetu “bebonošenja”. Sada su već nadaleko i naširoko poznati, prvenstveno po svojim ergonomskim nosiljkama za bebe, a od 2018.godine i po kolicima. Imala sam prilike isprobati i njihov “180” model, no on je dostupan samo na američkom tržištu. Već su ta kolica dala nagovijestiti da će Ergo ići korak dalje, i tako dolazimo do Metro-a – ultra kompaktnog modela, koji je pokorio sve urbane sredine, a broji i nekoliko nagrada!

ZA

 • Sklapanje i rasklapanje jednom rukom u jednom potezu
 • Jedina malena kolica s AGR certifikatom za zdrava leđa
 • Ultra lagana i vrlo kompaktnih dimenzija
 • Visoka nosivost (model 2020)
 • Prikladna za putovanja avionima
 • Odličan izbor za sva godišnja doba
 • Iznimno ugodna vožnja

PROTIV

 • Vrlo visoki roditelji kažu da su im niska

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • Buggy: 6.8 kg

Nosivost

 • Nosivost: 22 kg
 • Košara za stvari: 4.5 kg
 • Košara za novorođenče: 9 kg

Dimenzije

 • Sklopljena: 52 x 44 x 23 cm
 • Rasklopljena: 100 x 44 x 87 cm
 • Visina ručke: 100 cm
 • Visina sjedišta: 47 cm
 • Dubina sjedišta: 22 cm
 • Širina sjedišta: 33 cm
 • Dio za noge: 15 cm
 • Kompletna duljina u ležećem položaju: 83.5 cm

Kotači

 • Prednji 13.5 cm
 • Stražnji 17 cm

…A ZAŠTO PIŠE “METRO 2020”?

Ergobaby Metro je lansiran 2018-te godine, no ta verzija je imala tri stavke koje su bile mlake, naspram konkurencije, a Ergo jako drži do kvalitete. Materijal krova je bio prilično tanak, kotači su bili nešto glasniji, te su imala nosivost do 18 kilograma.

Stoga je došlo do upgrade-a 2020: promijenjen je materijal krova, kompletna konstrukcija je ojačana te nosi do 22 kg, i kotači su također doživjeli poboljšanje. U tom procesu se Metro “udebljao” za 0.5 kg, no to je vrlo zanemarivo kraj ovakvih karakteristika!
Također su došle i nove dvije boje.

Kako prepoznati koja je koja verzija?

Krov je prvi pokazatelj. Nova tkanina je gušća, čvršća, te naoko svilenkastija.

Druga stavka je deklaracija s lijeve unutarnje strane sjedišta, gdje na staroj verziji stoji samo “Upozorenje”, dok na novoj ima jasno istaknuta maksimalna nosivost kolica.

Treći detalj koji sam primijetila je kopča – gumb kojim se otpuštaju remenčići je na staroj verziji bio crne boje, dok je na novoj sivi.

Metro 2018
Metro 2020

Veliko hvala divnoj Ines (@mojenoteimojsvijet ) na ustupljenim fotografijama starije verzije Metro-a. Ines je inače umjetnica svoje vrste, ako je pratite, zasigurno znate kakve predivne tekstove piše. Ako ne – trk na instač, nećete požaliti!

KONSTRUKCIJA

Ultra lagana konstrukcija od čvrstog aluminija je okosnica cijele priče. Ova malena kolica teže svega 6.8 kg, a s obzirom na minijaturne dimenzije spadaju u kategoriju malenih putnih kolica, ili kako ih volim nazvati “avionac”. Prije putovanja avionom svakako provjerite dimenzije dozvoljene u aviokompaniji s kojom idete, jer se razlikuju.

Službeno se koristi od 6 mjeseci, no uz košaru za novorođenče od 0+. Kolica je moguće sklopiti iz jednog komada i s postavljenom košarom za novorođenče!


Metro-ovi kotači su različitih veličina, prednji su 13.5 cm promjera, dok su stražnji dosta veći sa svojih 17 cm promjera. Smatram da to igra ulogu u vožnji, kao i u balansu.

Moguće ih je fiksirati za grublje površine, izvaditi za čišćenje samo jednim klikom, a prednja dva dolaze s amortizerima. Između prednjih kotača se nalazi i oslonac za noge.

Za napomenuti je da su od kvalitetne gume, te “ne hvataju” kamenčiće na sebe, vrlo dugotrajni i zahvalni.

Ono što sve roditelje zanima kod ovog tipa kolica jeste način sklapanja i rasklapanja. Obje radnje se mogu odraditi u par sekundi samo jednom rukom, bez nepotrebnog saginjanja. (Škicni video za detalje.)

Kočnica je nožna i nalazi se na sredini stražnjeg dijela konstrukcije. Prilično je velika i izrazito čvrsta. Za zakočiti ili otpustiti kočnicu, dovoljan je jedan klik.

Ručka za upravljanje se nalazi na 100 cm mjereno od poda, i fiksna je. Obložena je spužvom.

Jedina mana koju sam im našla je upravo ta visina. Nekoliko visokih roditelja mi je reklo kako su im – niska. Meni recimo, koja sam 156 cm visoka (niska), savršeno odgovaraju, a i mužu koji je 183 cm visok, pa ne mogu tvrditi to, no evo – rečeno mi je da napomenem 😊

Vidjela sam ih i u rukama ljudi iznad 190, pa pretpostavljam da je sve stvar osobnih preferencija. 100 cm je svakako prosjek, i recimo tako standard, u svijetu kolica.

Košara za stvari je vrlo prostrana, otvorenog je tipa i lako dostupna sa svih strana, nosivosti od 4.5 kg. Unutra stane jedna papirnata vrećica srednje veličine. Čak i kad se sjedište polegne do kraja, košara je dostupna.

Rotirajuća prečka je novost od 2020-te godine. Moguće ju je dokupiti i za stariju verziju, a ovisno o akcijama, možete je naći i u ponudi uz sama kolica (to varira).

Otvara se na klik s desne strane, a simultanim pritiskom na gumbe koji se nalaze na njenoj unutrašnjosti je dižete, te je tako moguće i sklopiti kolica u komadu, bez micanja iste. Montaža je na klik, u svega par sekundi. Eh da, i obložena je materijalom, koji možete prati!

SJEDIŠTE

Na 40 cm mjereno od poda, nalazi se udobno sjedište. Naglasak je na tih 40 cm, jer je to visina koju veća djeca lako savladaju, tako da se umorni todler može samostalno popeti u kolica ili pri silasku dočekati na noge. Kompletna duljina sjedišta, u ležećem položaju, iznosi oko 84 cm.

U samom uvodu sam spomenula taj famozni AGR certifikat. Metro su jedina malena kolica koja ga imaju. Taj certifikat je garancija da je položaj djeteta u tom sjedištu najidealniji za rast i razvoj.

Ako malo bolje promotrite, vidjeti ćete kako je sjedište strateški podstavljeno na određenim dijelovima – lumbalni dio, te područje oko ramena je ergonomski oblikovano i savršeno odgovara dječjoj fizionomiji. Donji dio sjedišta nije skroz ravan, već ima laganu kosinu, tako da beba ne klizi prema van, kao što je kod dosta drugih sličnih kolica slučaj.


Ergobaby Metro ima u potpunosti ravan ležeći položaj, bez ijednog stupnja nagiba. Naša oba mališana su ga koristila i za popodnevni spavanac. Naslon se podešava na trakicu, što znači da nudi bezbroj položaja. Trakica se nalazi unutar stražnjeg džepa, u kojem je i dio materijala kojim pokrivate ventilacijsku mrežicu.

Unutra stane još par sitnica, primjerice novčanik i ključevi od stana. Ventilacijska mrežica je odličan saveznik za vruće ljetne dane, jer omogućava dodatni protok zraka, a zimi je prekrijete postojećom tkaninom.

Sigurnosni pojasevi su u 5 točaka, s 3 razine visine i vrlo jednostavnim sistemom za regulaciju. Otpuštaju se pomoću središnjeg gumba na kopči. Za veću udobnost, tu su i naramenice.

Krov ima 4 velika panela, a na prvom je i peekaboo prozorčić s ventilacijskom mrežicom. Visoko je pozicioniran, tako da visoka djeca stanu čak i nakon prerastanja naslona po visini. Kao što sam već rekla, svilenkast je na dodir, prilično gustog tkanja, te pruža optimalnu zaštitu od sunca. Moguće ga je odvojiti od konstrukcije, no ne preporučuje se mašinsko pranje.

Za malene umorne nožice, tu je i footrest, koji daje dodatnih 15 cm dubine sjedećem dijelu – bitno je da bebi noge ne vise, radi cirkulacije a i samog položaja. Moguće ga je podesiti u čak 6 položaja. Prema gore ide sve jednom rukom, a spušta se istovremenim pritiskom na gumbe sa strane.

Materijal je vrhunske kvalitete i vrlo zahvalan za održavanje – po potrebi prođete vlažnom krpicom, sve odlazi! Sve navlake su perive na 30 (na što je manje moguće okretaja, bez omekšivača, i jasno bez sušilice) – a video na kojem možete vidjeti kako ga razmontirati je tu.

KAKVA JE VOŽNJA?

Prvih mjesec dana sam razmišljala koja bi to bila riječ, koja najbolje opisuje “kako se vozi Metro”. Zaključak? Mekano. Metro mi je sinonim za proljeće među kolicima. Meka, lepršava i ne komplicirana vožnja (video kao dokaz). Udobnost je druga riječ za njih – svaki spoj je pomno osmišljen i ugodan na dodir, a opet dovoljno čvrst i pouzdan!

Razlika u veličini prednjih i stražnjih kotača je osjetna, Metro jako lijepo savladava i grublje terene. Čisto za predodžbu, kolica standardne veličine imaju kotače promjera 18-23 cm (prosjek!), tako da su Metro-ovi stražnji kotači XXL za tu veličinu kolica.

Sviđa mi se Metro-ova jednostavnost. Skoro sve funkcije se obavljaju samo jednom rukom. Znate kako je, najčešće držimo dijete u drugoj ruci dok vadimo kolica iz auta, ili ih trebamo spremiti. A tu je i još jedan detalj – nema saginjanja. Meni, kao osobi koja ima problema s kostima, to jako puno znači.

Svakodnevica s djecom bez boli.

Ventilacijska mrežica, koja je praktički kompletan stražnji panel, nam se pokazala kao najbolji saveznik prošlo ljeto.

Kad je krenula zima, na Ergo smo stavili zimsku vreću, te zatvorili stražnji panel. Čisto za informaciju, sklapaju se i s vrećom (a ova nije baš tanka).

Dragi Metro, sjedi… 5!

DODACI (kupuju se zasebno)

 • Košara za novorođenče
 • Prečka
 • Transportna torba
 • Zimska vreća
 • Kišna navlaka (dolazi u paketu!)

Trebate još jedno mišljenje? Ana je također pisala recenziju za Metro, škicnite i kod nje!

*Sponzorirani, no ne plaćeni sadržaj – dokumentirana posudba na određeno vrijeme od strane najnaj.eu . Recenzija sadrži autorova osobna (koliko je god više moguće – objektivna) razmišljanja, kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda. Ovim putem se zahvaljujem najboljoj ekipi Najnaj na ukazanom povjerenju i divnoj komunikaciji!

13 thoughts on “Recenzija: Ergobaby Metro 2020”

 1. Big deal mi je sto ide u skroz lezeci polozaj, dok Joolz npr ne ide i to mi je minus. Jer puno ce se puta mali todleri izmoriti i zaspati, a ravan polozaj znaci SVE. Bravo ergobaby

  Reply
  • I meni se jako sviđa ležeći na Ergolinu! (Još si i tepamo, vidiš?!) Mada, Joolz ima svoje prednosti, bez daljnjega. Recimo za bebe koje samostalno sjede, super opcija!

   Reply
 2. “Metro mi je sinonim za proljeće među kolicima”
  A ne trebam još jedna kolica, imam tenk za zimu, ima GB za ljeto i jesen ali nemam proljeće!!!! Jao Ines bankrotirali ću!!!

  Reply
  • Daaa! Znaš odakle mi ta usporedba?! Prvi put kad sam ga vozila vani, u glavi mi je išla pjesma Sunčan dan od Nene Belana! I tako mi je ostalo, osjećaj lepršavosti, proljeće i cvrkut ptica 🤩😅🤭

   Reply
 3. Odlična recenzija! Odlična kolica! Na kraju sam izabrala baš njih! Svaki put sam sretna kad ih vidim, vadim i vozim! Na moju visinu (176 cm) su izvrsna, noge nikad ne zapinju… Tko je nogat, zna na što mislim! 😊

  Reply
 4. Odlicna recenzija! Puno mi je pomogla u odabiru, na kraju sam odabrala Ergobaby i jako sam sretna zbog toga!
  Imam jedno pitanje koje nije toliko vezano za kolica – jako mi se sviđa podna podloga u djecjoj sobi sa slika, bijela sa sivom cestom. Biste li mogli napisati gdje ste ju nabavili? Sve podlogice za bebu koje gledam su mi malo presarene, a ova Vasa mi je jako lijepa. 🙂

  Reply
 5. Poštovanje, recenzije su vam super i stvarno od pomoći. Molim vas jedan info…na fotografiji iz lifta je buggy board -(koja marka?) i kako se kolica ponašaju sa njim?
  Hvala, lijepi pozdrav Rujana

  Reply
  • Hvala puno na komentaru, nadam se da Vam zaista služe i pomažu! Buggy board je Eichhorn Cozy B Rider s volanom i sjedištem. Kolica su i s njim agilna, lako upravljiva, samo su meni kratke ruke, pa sam više išla sa strane (isti problem imam sa svim board-ovima, zbog “visine”). Muž je preko 180, on je hodao najnormalnije s ovom kombinacijom. 🙂

   Reply
 6. Mi imamo ova kolica vec dve godine i mogu reci da je to najbolja investicija ikada!! Sin je u njima mislim od gotovo 8-9. meseca starosti 🙂
  A za visoke ljude, pa sta znam nama su ih bas zbog toga preporucili ovde u Austriji, suprug 2 metra, ja 176 cm 🙂
  Sada nam vise ne trebaju i bukvalno su kao nova, toliko savrsen materijal da jedne jedine flekice nikad nije bilo, a ovaj plavi deo sam prala u masini samo sad kad sam ih odlagala i oprao se savrseno 🙂 I da, zao mi je da ih prodam…… Presavrsena!!!

  Reply

Leave a Comment