Recenzija: Bugaboo Bee 5

*Nesponzorirana REKLAMA kroz imenovanje prepoznatljive marke.

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: Bugaboo

Model: Bee 5

Tip: kolica srednje veličine

Zemlja porijekla: Nizozemska

Prethodnici: Bee, Bee+, Bee3

Supermoći: maksimalna udobnost i lakoća vožnje

 

Bee 5 je kao što znate, potomak obitelji Bugaboo. Radi se o visoko kvalitetnim kolicima srednje veličine. Prilično su kompaktna i savršen suputnik za gradske vožnje. Tako kažu u Bugaboo-u, međutim, moje mišljenje se nešto razlikuje…

Za početak ćemo riješiti tehničke podatke, za sve one kojima se ne da scrollati!

ZA

 • Sjedište s oba smjera
 • Visoko kvalitetni kotači
 • XXL krov
 • Sigurnosni pojas s oprugama
 • Iznimno laka za upravljanje
 • Nebrojene opcije transformacija s color-pack-ovima
 • Udobnost koja parira bilo kojim kolicima standardne veličine

 

PROTIV

 • Cijena je na gornjoj granici
 • Košara za stvari nešto slabije dostupna
 • Svi dodaci se kupuju zasebno
 • Potrebne su obje ruke za sklapanje i rasklapanje

 

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • 8.7 kg (ovisno o dodacima)

 

Nosivost

 • Sjedište: do 17 kg
 • Košara za novorođenče: 9 kg
 • Košara za stvari: 5 kg

 

Dimenzije

 • Rasklopljena: D90 x Š53 x V86.5 cm
 • Sklopljena: D90 x Š46.5 x V32 cm
 • Visina sjedišta: 49 – 56 cm
 • Dubina sjedećeg mjesta: 32 – 37 cm
 • Širina sjedišta: 36 cm
 • Košara za novorođenče: D80 x Š36 x V26

 

Kako Bee 5 ima nekoliko prethodnika, prvo bih napisala neke osnovne razlike između istih jer se zaista sve još uvijek može naći (kao second-hand naravno) i to po povoljnim cijenama!

 

Bugaboo Bee, prva generacija

Bee 1 je izašao na tržište oko 2007.godine i totalno osvojio scenu. U to vrijeme su kolica te veličine s mogućnošću vožnje u oba smjera bila još prilično nepoznata. Ubrzo postaje best-seller.

E sada, gdje su razlike? Između Bee 1 i ostalih pčelica se najveće razlike očituju u kotačima, dva bijela gumba na samoj konstrukciji sa strane, te na kroviću – optički, dok je i promjena smjera vožnje bila nešto drukčija (teža za izvesti). Kotači su bili puni bez utora, a krović je imao dva velika panela. Sjedište je bilo fiksno, bez mogućnosti podešavanja.

 

 

Bee +, limitirano izdanje Neon
Bee +, sjedište straga

2010.godine izlazi Bee+, kod njega je mehanizam za okretanje sjedišta pojednostavljen, krov poprima današnji oblik s 3 panela, samo sjedište dolazi s mogućnošću podešavanja po visini. Kotači su od ove generacije s bijelim felgama, prednji kotači s crnim gumbima za pozicioniranje kotača na ravno. Jedna od većih razlika – pojasevi su spojeni. Zadnje, ali ništa manje bitno – s modelom 2010 dolaze i limitirana izdanja.

 

 

Bee 3, limitirano izdanje Van Gogh
Bee 3, sjedište straga

Na sljedeću izvedbu se čekalo čak 4 godine, no Bee 3 je došao s novim poboljšanjima – sama konstrukcija je bolje izvedena, prednji kotači imaju po novom bijele gumbe za fiksiranje kotača, na sjedište su stavljeni petodijelni sigurnosni remenčići, kopča dolazi s okruglim bijelim gumbom za otkopčavanje, te su materijali korišteni u izradi promijenjeni – što je u konačnici najopipljivija izmjena.

 

 

Ono što je zanimljivo, jeste da su skoro svi dijelovi od Bee+ do Bee 5 u potpunosti kompatibilni. Da, dijelovi… Bugaboo ima genijalan sistem – ako se nešto pokvari, jednostavno sami naručite zamjenski dio. Izmjena je dječja igra!

 

I na kraju balade napokon dolazimo do našeg Bee 5! Pa krenimo..

KONSTRUKCIJA

Čvrsta i izrazito stabilna. To su prve riječi koje mi padaju na pamet. Izgledom apsolutno jedinstvena. Četiri komada 6″ kotača s hvalevrijednim amortizerima su ono što ih čini izvanrednim izborom u klasi srednje velikih kolica. Prednji kotači naravno imaju mogućnost fiksiranja, primjerice za vožnje po neravninama. Ono što Bee 5 ima, a nijedna druga kolica te veličine nemaju, jesu felge/ratkape! Dolaze u nekoliko boja, i totalno podižu cjelokupni dojam.

Bordo i bijele ratkape
Potpuno uspravan sjedeći položaj

Ručka za upravljanje je teleskopska, podešava se izvlačenjem iz same konstrukcije, i to od minimalnih 90 cm do čak 108 cm visine – vrlo zahvalna opcija za roditelje različitih visina. Na njoj se nalazi i sigurnosna traka. Za razliku od prijašnjih modela, Bee 5 krase kožne navlake na ručki za upravljanje koje se pričvršćuju u par klikova na samu konstrukciju, što onemogućava “šetanje” iste. Dolaze u tri boje – crna, smeđa te konjak.

Košara za stvari ima kapacitet od 22 L (veličinom), no nosi 5 kilograma. Iskreno, taj podatak je polovičan, jer sam i sama uspjela ugurati puno više, rekla bih da do 10 kg ide bez problema. Jedina zamjerka na košaru za stvari je dostupnost iste – stražnja strana je zaklonjena dijelom konstrukcije.

Ono što Bee 5 ima, za razliku od prethodnika, jeste skriveni džepić u samoj košari za stvari, primjerice za dokumente i slično. Nas je odlično služio na plaži ljeti!

Na samoj konstrukciji se nalazi i dio namijenjen za duge nožice umornih todlera, prihvati za kišnu navlaku/suncobran te prihvat za držač za bocu i slične dodatke. Ti prihvati nisu postojali na prijašnjim modelima, već su se kupovali adapteri koji bi se nataknuli na konstrukciju, i na njih su išli navedeni dodaci. Ovo je svakako olakšano i smanjuje konačni trošak za sve one koji vole biti potpuno opremljeni.

Jednako se sklapaju i rasklapaju – s obje ruke u jednom potezu. Dovoljno je primiti konstrukciju za ručku, s obje strane se nalazi bijela polugica, i tap! Naš automobil je obiteljski, smjer “karavan”, pa za neku predodžbu – Bee 5 bi nam zauzeo polovicu prtljažnika, s time da stane kofer ispod njega, te još dva s druge strane, i romobil između. Jedna sitnica: sklopljena ne stoje samostalno, no postoji mogućnost kupovine malene “nožice” koja im to omogućava, a vrlo jednostavno se montira na konstrukciju.

Dimenzije sklopljene Pčelice: 90 x 46.5 x 32, dok su rasklopljena veličine 90 x 53 x 86.5. Što će reći da svakako stanu u sve standardne liftove, i prolaze kroz minijaturne prolaze. S Bee 5 nije nikakav problem mimoići se s drugima u supermarketu!

Vrlo važna napomena: ova kolica je moguće sklopiti s oba sjedišta u bilo kojem smjeru!

Prebacujemo se na sigurnost: kočnica je “nožna”. U sekundi fiksira kolica u mjestu, bez par milimetra odstupanja. Vrlo je jednostavna za uporabu, dovoljno čvrsta, a može se aktivirati i s ljetnim sandalama bez da se uništi lak na noktima. Nalazi se na sredini konstrukcije pozadi.

Goruće pitanje je uvijek bilo i ostalo – težina kolica. Bee 5 sa sjedištem, Breezy krovićem te Breezy podloškom teži svega 9 kg (ako ćemo vjerovati mojoj vagi), dok u verziji s običnim krovićem te bez oba Breezy-ja iznosi 8.7 kg.

Zadnje, no nimalo manje bitno – uz kolica odmah dolazi i kišna navlaka.

 

SJEDIŠTE

Sjedište na Bee 5 je upravo razlog zašto se puno roditelja ipak u konačnici odluči upravo za ova kolica. Može se postaviti u oba smjera, što je jedna od najdražih funkcija svakome roditelju, jer nudi pogled na najdragocjeniji teret.

“Leđa” na Bee 5 su zatvorena

Okretanje se odradi u pola minute s minimalno napora – sjedište se spusti skroz prema podu, podigne te “uklika” u suprotan smjer! Ono što se nekima ne sviđa, meni je posebno drago – naime, nije moguće podići sjedište i zaokrenuti dok je dijete u njemu, već se dijete mora izvaditi iz kolica pa onda promijeniti smjer vožnje. Zašto mi se to više sviđa? Da, naravno da je praktično samo kliknuti i podići sjedište, ali je definitivno manje sigurno od ove opcije. Ziheraš po prirodi, glasam za “težu” varijantu.

Na stražnjoj strani više nema kopči, već je zatvoreno unutar panela, a vidljiva je samo bijela polugica za reguliranje položaja. Bee 5 nudi 3 položaja, u oba smjera – sjedeći, poluležeći te ležeći.

Sjedeći položaj kod Bee je potpuno ravan, uspravan, tako da se nećete morati boriti s djetetom koje se ne želi nasloniti, što je slučaj kod dosta kolica, koja imaju određeni nagib na sjedištu, koji naginje više poluležećem položaju.

Potpuno ležeći položaj na Bee 5

Ležeći položaj je prekrasan, fali svega par stupnjeva kako bi bio u potpunosti ravan, no ako planirate Bee 5 koristiti od rođenja, sasvim je dovoljno staviti jednu “tetra-pelenu” na sredinu, ispod guze – i to je to!

Remenčići s oprugama

Sigurnosni pojasevi su totalni hit na Bee 5. Izgledaju identično kao na prethodnim modelima, no jedan detalj se ističe: remenčići imaju opruge, tako da se prilikom otvaranja vraćaju visoko gore u poziciju koja ne smeta ponovnom posjedanju djeteta i kopčanju. Bee 5, kao ni njegovi prethodnici, ne dolazi sa prečkom. Točnije, ona ne postoji. Moguće je – isključivo na vlastitu odgovornost – nabaviti nekakvu univerzalnu, no iz našeg iskustva, nepotrebno.

Za razliku od drugih kolica, sjedište na Bee 5 nije fiksno. To znači da se u jednom, nimalo napornom, potezu rukom ono izvuče u visinu i u dubinu. Pričamo o sjedištu koje je u potpunosti smanjeno dimenzija 49 x 32 (visina naslona x dubina sjedišta), dok je u potpunosti rastegnuto 56 x 37, što znači da se u potpunosti prilagođava rastu djeteta, individualno, jer se oba dijela izvlače neovisno jedan o drugome.

Materijali na Bee 5 su visoke kvalitete. Dolaze u više boja, a svaka komponenta je za sebe. Isto kao i kod drugih Bugaboo modela, sve možete individualizirati prema vlastitom ukusu i željama. A to je posebno dobro kada u kratkom roku dobijete još jedno dijete – drugog spola! Bee 5 nudi više od 700 mogućih kombinacija. Hej, 700! Laički – više od dvije godine možete svaki dan krenuti u šetnju s drugom kombinacijom (to košta, ali možemo maštati haha).

Breezy krov u Sky Blue boji
Peekaboo na Breezy-ju

Krov na Bee 5 dolazi s 3 panela, ooooogromna 3 panela koja u sjedećem položaju doslovno prekrivaju 90% sjedišta. Ako ne i više. Nema Peekaboo prozorčića, što u kombinaciji s Breezy krovićem ne predstavlja nikakav nedostatak. Najbolje pogledajte sliku pa prosudite sami.

Kako su nam trebala za ljetni odmor, odlučili smo se uzeti Breezy krov i podložak. I to je bila jedna od najboljih odluka. Breezy krović je prozračan i daje sasvim novu dimenziju Pčelici, dok podložak osigurava više zraka oko djeteta.

 

KAKVA JE VOŽNJA?

Ponosni stariji brat s Bee 5, Pariz 2018

U kategoriji “srednje veličine” mogu reći – najbolja. Bee 5 smo koristili više od 3 mjeseca. Za to vrijeme smo s njima prešli što se kaže, sito i rešeto. Gradski asfalt, tlakavac, bijeli put, šljunčane riječke plaže, starogradske jezgre, silazak niz stepenice, park, jezero… Sve su položila ocjenom odličan.

Rekla bih da opasno parira svim kolicima standardne veličine, i mislim da bi se mogla provući kao kolica za sve terene. Nema lupkanja, klepetanja, čudnih zvukova. Amortizeri su odlični bez imalo okolišanja.

Definitivno jedna od kolica koja se voze jednim prstom!

Za prelazak preko ceste je dovoljno lagano nježno zadignuti ih na stražnje kotače, ukoliko je rubnik nešto viši. Ručka je vrlo zahvalna, odgovarala nam je oboma i starijem sinu. On je bio presretan da može voziti bebu, i pritom vidjeti kuda ide.

Sretna, uspavana beba u svojoj Pčelici

S bebom od 8 mjeseci još nije bilo potrebe da se ijedan dio sjedišta izvuče, tako da sam uvjerena da su dugo iskoristiva. Smajlić beba je bio više nego zadovoljan. Rado je spavao za vrijeme vožnje. Djelovalo je izrazito udobno i primamljivo, pogotovo meni koja okolo hodam s podočnjacima do poda!

 

 

 

DODACI (kupuju se zasebno)

 • Košara za novorođenče
 • Cocoon (kukuljica)
 • Zimska vreća
 • High-performance zimska vreća
 • High-performance kišna navlaka
 • Color-pack-ovi
 • Navlake za ručku
 • Felge/ratkape
 • Breezy krov i podložak
 • Standardni i vuneni podložak
 • Pamučna i vunena dekica
 • Suncobran
 • Držač za bocu, mobitel, grickalice
 • Adapteri za Runner, autosjedalice
 • Torba za transport (comfort ili compact)
 • Organizator, Mammoth torba, velika torba s opcijom za presvlačenje
 • Buggy board (s ili bez sjedišta)
 • Nožica koja omogućava da kolica stoje samostalno kada su sklopljena

 

 

*Nesponzorirani sadržaj. Ova kolica smo sami kupili kao prva ljetna (putna) kolica za naše drugo dijete. Recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda.

3 thoughts on “Recenzija: Bugaboo Bee 5”

Leave a Comment