Hello world! Detaljni vodič za odabir kolica za bebu je tu!

Svatko od nas poznaje onu jednu djevojčicu iz društva, koja je uvijek gurala malena kišobran kolica sa svojom najdražom lutkom unutra i istinski uživala u svojoj imaginarnoj ulozi. Ta imaginarna uloga u jednom trenu života postane stvarnost za mnoge, a mnoge djevojčice kao što je ta su se upravo pronašle u opisu! Da! Postajemo roditelji! I naravno, sada možemo vozati naše najdragocjenije – prave bebe!

Silver Cross Blossom Dolls Pram
Photo by Jana Duco, Sling Studio Woven Wrap

Sada kreću slatke muke, a jedna od njih je i izbor onih jednih „savršenih“ kolica, koja su danas skoro pa neizostavna oprema.  Moram reći da zapažam sve više i više mama koje se odlučuju na isključivo nošenje beba i to toplo pozdravljam, dapače, nema ništa slađe od maženja s tim neodoljivim malim bićem, nošenja najdragocjenijega što imamo… no premda je broj mama koje samo nose u porastu, najveća većina ipak ima ta jedna kolica koja zaista olakšavaju cijelu priču. Mame, znate o čemu pričam! Ona jedna kava tjedno, odlazak u veću nabavku ili pak frizeru – kolica tu uskaču u priču kao Vaš najbolji saveznik.

Zapravo nije tako teško naći ta jedna kolica koja ćemo obožavati, sve mi otprilike znamo što nam se sviđa i znamo što od njih očekujemo. Da budem iskrena, jako je teško reći nekome koja su savršena kolica za njih, upravo zato što ih na tržištu ima nebrojeno a mi smo svi različiti. Netko želi jednostavnost, netko maksimalnu praktičnost, a nekome je sasvim dovoljno da lijepo izgledaju.  Kolica su jedna od najvećih početnih investicija kada govorimo o opremanju za prinovu, pa to često podsjeća na biranje auta. Pojedini modeli čak toliko i koštaju. Prilično točno, jer i njih koristimo svakodnevno i dakako da su i sigurnost i udobnost bitne stavke!

Svatko od nas ima u potpunosti različitu životnu situaciju i navike, pa životni stil gledam kao najbitniju stavku, polaznu točku.  Sasvim je sigurno da roditelji koji imaju prostora za skladištenje kolica neće kupiti ista kao roditelji koji žive u malenom stanu na petom katu bez lifta ili/i auta.

Stoga, da ne duljim, nabrojat ću neke glavne parametre koje biste svakako trebali razmotriti prije same kupnje. Nadam se da ćete svakim pitanjem biti na korak bliže željenom odgovoru! Krenimo…

Da li Vam je to prvo dijete i/ili planirate još djece?

Privatna galerija, Crochet by Voonie Loonie Dolls

Svi mi imamo nekakvu viziju o broju djece, vremenskom razmaku između jednog i drugog, ili drugog i trećeg, pa ako razmišljate o tome da bi voljeli imati djecu manje razlike u godinama, uzmite odmah u obzir kolica koja možete nadograditi s dodatnim sjedištem. Single-to-double ilitiga transformacijska kolica koja se mogu koristiti za jedno ili dvoje djece, ovisno o potrebama rastućih obitelji, sve su popularnija ovih dana. S pravom, vrlo su isplativa u konačnici!

Koliko često planirate koristiti kolica?

Jedno od lakših pitanja, jer svatko od nas već dobro poznaje svoje navike. Roditeljima s vrlo gustim rasporedom će svakako značiti da su kolica maksimalno udobna jer znaju da će beba često sjediti i spavati u njima, dok onima koji primjerice većinom nose bebe, kolica ne predstavljaju puno, pa će uzeti bilo koja – zlu ne trebalo.

Po kakvom terenu se krećete?

Gradski beton, tlakavac, makadam… ponekad ni mjesto gdje živimo ne igra ulogu. Razmislite o tome kuda se najviše krećete, kakvi su tereni. Idete li često u šetnje šumom ili ste više tip za shopping centre? Život na selu često diktira veličinu kotača. Isto tako, roditelji koji žive u velegradu često se sreću s problemom širine kolica – uski prolazi za metroe, autobuse, pa čak i ulazni prostori u stambenim zgradama znaju biti presudni faktor.

Gdje planirate skladištiti kolica nakon vožnje?

Ako imate kuću/stan s garažom ili auto s velikim prtljažnikom u kojemu biste držali kolica kada ih ne koristite, nemate brige. Za sve one koji nemaju ili misle da nemaju, izmjerite prtljažnike auta još jednom i/ili razmotrite mogućnosti držanja kolica u kući/stanu. Sigurno da ćete gledati kolica koja su vrlo lagana ako ih morate svakodnevno nositi na treći kat, dok Vam je beba u drugoj ruci.

Putujete li često?

Privatna galerija, Bugaboo Bee 5 Paris 2018

Još jedno vrlo važno pitanje – svakodnevno sklapanje i rasklapanje kolica bi trebalo biti što brže izvedivo i jednostavno, bez suvišnih koraka. Možda letite jednom ili više puta godišnje, pa će Vam koristiti kolica koja možete do zadnjeg trenutka imati na ruku. Trenutno na tržištu ima više od 20 kolica sa vrlo kompaktnim sklapanjem i minijaturnim dimenzijama koje su dozvoljene za pretince iznad glave u avionima. Ili jednostavno tražite SOS kolica koja će Vam stajati u autu na stražnjem sjedištu…?

 

I ono goruće pitanje – budžet…

Sreća pa danas zaista ima svega na tržištu, od rabljenih za sto kuna do onih od parsto tisuća kunaeuradolara.  Sve ovisi o Vašim mogućnostima i željama. Sukladno tome, dijelimo ih na:

 1. Luksuznu klasu
 2. Srednju klasu
 3. Kolica pristupačne cijene

Tržište dječjom opremom nikada nije bilo veće, a popis zahtjeva roditelja duži. Činjenica je da cijena u ovom slučaju govori puno i o samoj kvaliteti. Kolica su jednostavno stavka sa kojom ne želite pogriješiti, koristiti ćete ih svakodnevno, ako ne i za više djece. Vjerujte mi, ne želite slijedeće dvije do tri godine svakodnevno podmazivati kolica da ne škripe… Jedino je autosjedalica bitnija od samih kolica, što se opreme tiče.

Kvaliteta šasije, izdržljivost kolica, mogućnost okretanja sjedišta u oba smjera, kvalitetni i dugotrajniji kotači samo su neke od stavki koje utječu na cijenu proizvoda,a dugoročno gledano su vrlo bitne. Živimo u doba kada treba razmišljati o ekologiji, o svemu što ostaje iza nas. Kolica koja koristi možda jedno dijete i koja su za baciti, nisu dobra investicija. Ta ista će se još razgrađivati kada na red za imati djecu dođu unuci naših unuka. Isto tako, kvalitetna kolica ćete puno lakše prodati dalje kada ih prerastete! Kolica kao što su primjerice Bugaboo ili UppaBaby godinama drže cijenu, bez obzira na model i godinu proizvodnje.

Nakon što ste sami sebi odgovorili na sva pitanja, i (nadam se) stvorili neku pretpostavku o Vašim potrebama, prije konačne odluke pokušajte isprobati dva do tri modela kako biste bili sigurni. Svejedno kupujete li novo ili rabljeno, u trgovinama ćete svakako naći barem približno ono što tražite, čisto za steći osjećaj. Poželjno je da odete u barem jednu malo bolje opremljenu trgovinu dječje opreme i isprobate sami. Ili više trgovina, ako ne nalazite sve modele s Vaše liste u istoj trgovini.

Na što paziti za vrijeme probne vožnje? Hm, na sve.

Prije samog odlaska u trgovinu:

 • Napravite popis od barem 3 modela koja Vam se sviđaju i koja planirate pogledati
 • Provjerite dimenzije sklopljenih i rasklopljenih kolica
 • Provjerite da li je proizvod negdje opozvan, ako da, koja serija
 • Pročitajte recenzije i iskustva drugih roditelja radi boljeg uvida u eventualne nedostatke ili da se uvjerite u svoju odluku
 • Saznajte što od dodatne opreme dolazi u paketu i/ili kolika je cijena dodatne opreme
 • Provjerite cijene i mogućnosti plaćanja na više mjesta
 • Raspitajte se o garanciji – što sve pokriva i koliko traje

U trgovini:

 • Zamolite prodavače da Vam pokažu kako sklopiti i raskopiti kolica i obavezno probajte sami
 • Provozajte ih po dućanu, idealno s nečime na sjedištu (torbica, nekakav paketić s police…), što teže – to bolje, da steknete dojam kako će biti voziti bebu
 • Ukoliko dućan ima tu opciju, isprobajte ih na raznim terenima
 • Neka i partner/partnerica (baka, kuma…) probaju provozati ista kolica, jer su naprosto neki roditelji visoki a neki niži, da se osigurate da Vam obojima odgovaraju, to jeste, osobama koje će se svakodnevno koristiti istima
 • Dignite kolica sami, provjerite ako Vam težina odgovara ili smeta, pogotovo ako ste često u pokretu s autom ili ih morate nositi do stana
 • Provjerite onih par sitnica koje ste pročitali online da drugim roditeljima smetaju, može biti da postoje tvorničke greške koje se daju na vrijeme prijaviti i ispraviti
 • Obavezno provjerite kočnicu i sigurnosne remenčiće, bez obzira na marku i model

Često je slučaj da kolica koja želite nisu dostupna u tom trenutku u trgovini, bilo zbog boje ili vrste guma, u tom slučaju svakako ih provjerite još jednom detaljno kada Vam stignu.

Nadam se da će Vam ovaj post pomoći pri odabiru Vašeg novog najdražeg prijevoznog sredstva. Ukoliko nije pomogao… nastavite čitati!

Uživajte u vožnjama,

Vaša Strollerica

2 thoughts on “Hello world! Detaljni vodič za odabir kolica za bebu je tu!”

Leave a Comment