Recenzija: Cybex Mios (2017)

*Nesponzorirana REKLAMA kroz imenovanje prepoznatljive marke.

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: Cybex

Model: Mios

Tip: kolica srednje veličine

Zemlja porijekla: Njemačka

Sestrinska firma: GB (Goodbaby International Holdings Limited)

Supermoći: sklapanje jednom rukom i dizajn

 

Cybex je u našim krajevima poznat kao kralj autosjedalica. Ruku na srce, oni to i jesu. No, tek su izbacivanjem Platinum serije dječjih kolica zasjeli na tron tog dijela dječjeg svijeta, premda imaju dugi niz godina iskustva i u tom području te popriličan broj modela.

Upravo Mios slovi za njihova malena svemoguća kompaktna urbana kolica!

No, kao i uvijek, prvo osnove:

ZA

 • Oba smjera vožnje s memory gumbima
 • Sklapanje iz jednog dijela
 • Mogućnost mijenjanja boja
 • Prozračno sjedište
 • XXL krov
 • Izgled

 

PROTIV

 • Cjenovno na gornjoj granici
 • Konstrukcija osjetljiva na “packanje”
 • Nešto uži dio za noge

 

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • Kolica sa sjedištem: 8.7 kg
 • Košara za novorođenče: 4.2 kg

 

Nosivost

 • Sjedište: 17 kg
 • Košara za novorođenče: 9 kg
 • Košara za stvari: 5 kg

 

Dimenzije

 • Rasklopljena: D83-94 x Š50 x 98-108 cm
 • Sklopljena: D75 x Š50 x V39 cm (sa sjedištem)
 • Visina sjedišta: 57 cm
 • Dubina sjedećeg mjesta: 24 cm
 • Širina sjedišta: 28 cm
 • Dio za noge: 18 cm
 • Košara za novorođenče: D83 x Š41 x V58 cm (s krovićem)

 

Zašto su ova kolica našla put do mene? Nastavite čitati…

 

KONSTRUKCIJA

Minimalističko savršenstvo u spoju s jednostavnošću uporabe! Na konstrukciji nema previše vidljivih šarafa, spojnica, dakle posao je odrađen toliko “čisto” koliko je išlo. Ne mogu reći na što me podsjećaju, jer su zaista jedinstvenog izgleda i dizajna. Tu Cybexu skidam kapu.

Mios se vozi na četiri kvalitetna kotača, stražnji su promjera 16 cm, a prednji 15 cm. Sva četiri kotača imaju amortizere, naravno. Prednji nude mogućnost zaključavanja za vožnje po neravninama.

Ručka za upravljanje je kožna i nudi 3 različita nagiba/visine, a varira između 96.5 – 106.5 cm, što ih čini i odličnim izborom za više kao i za niže roditelje. Podešava se vrlo jednostavno, jednim klikom na gumb u sredini same ručke. Isti taj gumb služi i za sklapanje kolica.

Kada govorimo o sklapanju, radi se o trifold sklapanju (3D recimo). Pritisnete gumb za sredini upravljačke ručke, gurnete ručku prema naprijed dokle god ide, te nastavite isti potez dok se konstrukcija ne spljošti. Naravno da je moguće sklopiti ih i sa sjedištem. Osobno sam imala poteškoća pri sklapanju kada je sjedište okrenuto u smjeru prema roditelju, no drugi uspijevaju. Meni su se kolica rastvarala, kao da nisu odradila zadnji “klik”. Pretpostavljam da je to bilo zbog dodatnog podloška koji smo koristili na kolicima. Rasklapanje ide identično samo “unazad”.

Košara za stvari se također nalazi na samoj konstrukciji, i ima nosivost od 5 kg. Međutim, kao i uvijek, mi smo unutra nagurali puno puno više, i nije se žalila na uvjete rada. Dapače, sve je to junački podnijela, bez ikakvih znakova korištenja. Ono što mi se jako sviđa je dostupnost iste. Vrlo lako se dosegnu stvari s obje strane, bez obzira na to da li je sjedište potpuno polegnuto ili ne.

Kočnica je “nožna” i nalazi se na sredini stražnjeg dijela konstrukcije. Čvrsta a jednostavno za korištenje, možete ju bez po muke aktivirati i u kućnim papučama!

E sada, ono što je meni upalo u oko, jeste da je ta kromirana konstrukcija nešto “ne otpornija” na dječje prstiće. Ne smatram to posebno negativnim, ali ipak s dvoje male djece je bilo potrebno brisuckati ih. Mios ima i mat crnu konstrukciju, pretpostavljam da je ona nešto lakša za održavanje. Doduše, moji dečki nisu posebno pažljivi, tako da štošta packaju…

*posuđena slika sa interneta – Mios sklopljen

Dimenzije sklopljenih kolica sa sjedištem su 75 x 50 x 39, dok bez sjedišta gubi na “visini” te tako visina nije 39 već 33 cm. Rasklopljena variraju od 83-94 x 50 x 98-108 cm, ovisno o položaju ručke za upravljanje. Po svim dimenzijama definitivno spadaju među kolica srednje veličine, no i dalje su vrlo kompaktna sklopljena i zasigurno stanu i u nešto manje prtljažnike. Eh, da, sklopljena stoje samostalno.

Teška su svega 8.7 kg, bez dodataka.

 

SJEDIŠTE

Mios ima posebno sjedište zbog nekoliko stavki, a jedna od njih je prozračni mrežasti materijal, idealan za ljeto i velike vrućine. Naravno da su tu dodatni color-pack-ovi, za hladnije dane, tako da nema brige za Vaše najvrjednije! E da, to također znači i da se boja može promijeniti!

Kako Cybex u posljednje vrijeme ostvaruje suradnje s poznatim dizajnerima i slično, tako i Mios dolazi u puno predivnih limitiranih izvedbi.

Sjedište ima mogućnost okretanja u oba smjera i to uz pomoć memory gumba. Pritisnete jedan, a zatim i drugi, podignete sjedište, okrenete i to je sve. Vrlo brzo i praktično. U oba smjera vožnje je moguće podesiti sjedište u čak 4 položaja. Od potpuno sjedećeg do potpuno ležećeg, s jedva nekoliko stupnjeva odstupanja do potpuno ravnog položaja kao što je u košari. Ono što dolazi do izražaja na Miosu je da za vrijeme spuštanja i dizanja samog sjedišta ono klizi, nije statično kao kod ostalih kolica (to ćete najbolje vidjeti na nekom od videa).

Između ostaloga, tu je i dio za noge. Podesiv je u dva položaja, također s mrežastim materijalom. Ono što sam primijetila jeste da je nešto uži od većine. Nas to za bebu od 9 mjeseci nije smetalo niti najmanje, no imala sam prilike vidjeti više puta kod drugih kako bi dobro došlo dodatna 2-3 cm širine za taj “odmornik”.

Sigurnosni pojasevi su podesivi u nekoliko različitih visina, te se kopčaju u 5 točaka. Kada želite staviti npr.zimsku vreću na kolica, morate odvojiti par minuta više vremena, no bitno je da su pouzdani. Središnja kopča nije labava, baš naprotiv, rekla bih više nego todler prihvatljiva.

Za razliku od većine kolica ove veličine, Mios dolazi sa sigurnosnom prečkom – kožnom. Ona ima potpuno rotacijski sistem, i dovoljno je otvoriti ju samo s jedne strane kako bi došli do djeteta.

Krović na Miosu je ono što daje dodatni wow efekt. Dolazi s 2 panela te jednim skrivenim u zipu. Naša verzija Miosa (Cherubs Blue by Jeremy Scott) je imala Peekaboo prozorčić upravo na tom trećem panelu, što je odlično za dodatno cirkuliranje zraka. U sjedećem položaju krov dolazi sve do same prečke, dok je u ležećem opet dovoljno velik da zaštiti dijete od sunca.

 

KAKVA JE VOŽNJA?

Mios je išao stvarno po svemu, no primijetila sam da malo jače neravnine (makadam) ipak malo slabije podnosi. Ide bez problema s fiksiranim prednjim kotačima, ali lagano drhti. Za gradsku vožnju, travnate površine, starogradske jezgre – bez greške. Možda bi trebala to reći onako kako mislim… Mios mi je bio previše “fancy” za vožnju makadamom. Pogotovo u verziji koju smo mi imali. Djelovao je tako previše prekrasno za drljanje – haha!

Vozi se jednom rukom bez imalo napora, a za prelazak preko ceste dovoljan je maleni poticaj u vidu dizanja na stražnje kotače, kako bi se prešlo preko višeg ivičnjaka.

Totalni hit su nam bili položaji na sjedištu, jer je Smajlić bio još trun premali za sjedeći položaj (nije se do tada još bio posjeo samostalno), tako da je svejedno imao mogućnost vidjeti na van bez ograničenja, u položaju koji je odgovarao njegovom stupnju razvoja.

Ono što je mene kupilo je bio dizajn Jeremy Scott-a i mogućnost vožnje u oba smjera. Još uvijek su mi to jedna od najupečatljivijih kolica koje sam do sada probala, a nije ih malo na listi 😉 Jednostavno, vrlo su rijetka takva na cesti i plijene pažnju.

 

DODACI (kupuju se zasebno)

Sve navedene dodatke je moguće kupiti u određenom dizajnu, koji Vam odgovara uz odabrana kolica.

 • Seat pack – zamjensko sjedište u željenom dizajnu
 • Lux košara za novorođenče
 • Lite Cot (cocoon)
 • Zimska vreća Platinum ili u limitiranim izdanjima
 • Rukavice za hladno vrijeme
 • Torba s opcijom za presvlačenje
 • Pladanj za prečku (*za model 2019)
 • Adapteri za autosjedalice
 • Držač za bocu
 • Organizator
 • Suncobran
 • Dekica

 

NAPOMENA

U međuvremenu je 2019.godine izašla novija verzija Miosa. Razlike se očituju najviše u samom izgledu – konstrukcija je u boji “rose gold”, te sada ima manje color-pack-ova za kupiti. Ručka za upravljanje i sigurnosna prečka su u potpunosti od kože i podižu cjelokupan izgled.

 

*Nesponzorirani sadržaj. Ova kolica smo sami kupili second-hand kao prva kolica koja sam htjela testirati, kada sam odlučila započeti s blogom, za naše drugo dijete. Recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda.

Leave a Comment