Vrste kolica, prednosti i nedostaci

I tako… bio je to kraj 2012.godine. Očekivali smo naše prvo dijete, ali nismo znali koliko ne znamo o svemu što nam slijedi. Odjednom je vrijeme počelo brže prolaziti – studij, posao i ja u ulozi Trnoružice (uvjerena sam da je Aurora spavala manje od mene).

Stoga sam se odlučila bazirati na ono što mogu unaprijed pripremiti – dječju opremu. Imala sam samo jednu blisku osobu koja je „trudovala“ u isto vrijeme, tako da su iskustva bila prilično ograničena, a surfati sam stigla samo u snovima. Neke stavke smo kupili vodeći se logikom (vrlo, vrlo loša logika – svakako pitajte druge za iskustva!), a kada je bila riječ o kolicima do zadnjeg trenutka sam bila neodlučna. Što zbog horoskopa, koji mi nikako ne olakšava odabire, što zbog gluposti. Vodila sam se estetikom. Tada mi je bilo bitno da su kolica u mojoj najdražoj boji i da su 100u1.

Prije nego je Frajer stigao, kroz kuću su već prošla troja kolica. Red hormona, red neodlučnosti i tako u krug. Od toga trenutka do danas sam ih sticajem okolnosti uspjela istražiti u detalj, tako da sada znam točno što volim a što ne, kakva kolica mogu maksimalno iskoristiti, a koja su za „pokazušu“. Pa krenimo… U sljedećem tekstu ćemo za početak pažnju obratiti na vrste kolica.

Vrste kolica:

  1. Standardna kolica (full-size)
  2. Konvertibilna kolica (single-to-double/triple)
  3. Kolica za dvoje ili više djece
  4. Kolica srednje veličine (mid-size)
  5. Malena lagana i kišobran kolica (buggy)
  6. Kolica za putovanja (travel buggy)
  7. Kolica za trčanje/sportske aktivnosti (jogger)
  8. Kolica za sve terene (all-terrain)
  9. Kolica za shopping
  10. Kolica koja je teško svrstati u neku od kategorija

Sve navedene veličine kolica nude opcije za jedno ili više djece, ovisno o broju sjedišta ili uz dodatke kao što je buggy-board ili side-seat. Bez obzira na veličinu kolica, većina proizvođača ima 3u1 ili 2u1 rješenje za svaki pojedini model. Nekada se to odnosilo isključivo na kolica standardne veličine.

Za korištenje kolica sa autosjedalicom/jajetom postoje u 90% slučajeva odgovarajući adapteri, isto tako i košara za novorođenče. Pritom je bitno pažljivo čitati ponudu, jer se većina adaptera kupuje zasebno – kao dodatna oprema.

Primjera radi, GB Qbit+ se može nadograditi adapterima za autosjedalicu ali i s košarom za novorođenče, što je također 3u1. Čak i ultra mala, kompaktna, putna kolica kao što je Babyzen Yoyo+ imaju set kojime se sjedište pretvara u košaru za novorođenče, dakle imaju opciju za korištenje kao 2u1 set. 

 

STANDARDNA KOLICA  (full-size)

Kolica koja se mogu koristiti od prvoga dana, imaju veću razinu udobnosti, komforna, često dolaze s ogromnim košarama za stvari, sjedište je skoro pa uvijek moguće koristiti u oba smjera vožnje, kotači  15 kilograma djetetove težine (neka imaju i veći limit). Savršen odabir ako ne planirate manju razliku među djecom, ili kupujete za bracu ili seku. Glavni nedostaci su im težina i cijena, te dimenzije sklopljenih kolica – nezgodno za male aute, uske ulaze u zgrade, manje liftove, putovanja. Najveći problem kod ove vrste kolica je izabrati jedna – njih je najviše a na tržištu ih ima u trilijun boja i oblika.

Osobni favoriti: Joolz Hub, Bugaboo Fox, Nuna Mixx2, Mutsy Icon i Mamas&Papas Ocarro.

Mamas & Papas Ocarro Jewel Collection

 

KONVERTIBILNA KOLICA (single-to-double/triple)

Njih krasi atribut maksimalne praktičnosti, većina ih ima sve kao i standardna kolica, no ona su zamišljena za rastuće obitelji s djecom manjih dobnih razlika – nema potrebe za nekoliko kolica, visoka im je nosivost, mogu se vrlo lako konfigurirati prema potrebi kombinirajući košare, sjedišta i autosjedalice. Nedostaci su im svakako težina, cijena i potreba za prostorom za skladištenje. Osobno smatram da težina nije veliki problem sve dok prednje sjedište ne leži direktno na prednjim kotačima, to mi je definitivno otežavalo vožnju. Kolica od 16 kilograma s dobrim amortizerima i kotačima klize savršeno po terenu, dok neka puno lakša od jedva 8 kilograma znaju biti teška za guranje. Ukoliko ste u mogućnosti, isprobajte prije kupnje, svaki model je za sebe i nije zgorega provjeriti.

Osobni favoriti: Phil and Teds Voyager, Bugaboo Donkey, Uppababy Vista, iCandy Orange i Thule Sleek.

Phil and Teds Voyager

 

KOLICA ZA DVOJE ILI VIŠE DJECE

Idealna za blizance/trojke/četvorke…, rastu zajedno s djecom, udobna, dolaze u nekoliko varijanti – „vlakić“ gdje djeca sjede jedno iza drugoga (uz mogućnost kod nekoliko modela da gledaju jedno u drugo), „side-by-side“ gdje su djeca jedno do drugoga, te još nekoliko verzija koje nisu toliko zastupljene na našim područjima te ću ih za sada izostaviti. Kod odabira pripazite najviše na teren po kakvom se krećete, s duplim kolicima ćete teško ući u baš svaki lift ili kroz svaka vrata. Opće je poznato da je „vlakić“ nešto teže gurati, ali ako imate uske prolaze kojima svakodnevno hodite, možda je to ipak bolja solucija. Roditelji se često žale na spojeni krović za obje bebe i spuštanje oba sjedišta odjednom, jer bebe  često nemaju identičan ritam. U standardnoj veličini su teška za guranje, potrebno je puno prostora za skladištenje (idealno garaža ili veliki prtljažnik), pozamašnih su dimenzija kada su sklopljena; lakše verzije u većini slučajeva nemaju mogućnost okretanja sjedišta prema roditelju – famozni kišobranac, a sklapa se po dužini tako da je opet savjet izmjeriti prtljažnik ukoliko imate manji automobil.

Osobni favoriti: Joie Evalite Duo, Baby Jogger City Mini GT Double, Valco Baby Neo Twin, Cosatto To&Fro Duo Twin i Thule Glide for 2.

Joie Evalite Duo

 

KOLICA SREDNJE VELIČINE  (mid-size)

Širom Europe obožavana opcija jer nude sve što i standardna kolica, zauzimaju manje mjesta, lakša su od standardnih, idealna za gradove, a zbog boljih kotača i suspenzija su itekako bolje za vožnju od malenih „kišobran“ kolica. Nasuprot tome, imaju nešto manje kotače od standardnih kolica, košare za shopping su zbog veličine samih kolica također manje nego kod standardnih, te poneka nemaju mogućnost okretanja sjedišta prema roditelju.

Osobni favoriti: Bugaboo Bee5, Cybex Mios, Baby Jogger City Mini GT, Britax B-Motion 4 Plus i Maxi Cosi Stella.

Bugaboo Bee 5 Botanic

 

MALENA LAGANA I KIŠOBRAN KOLICA (buggy)

Prvo bih napomenula da malena kolica i kišobran kolica nisu jedno te isto. Malena kolica se sklapaju po širini, a kišobran kolica nose taj naziv upravo zbog sklapanja po dužini, baš kao kod samog kišobrana. Oboja su lagana, jednostavna za uporabu, zauzimaju malo prostora, često je moguće sklapanje i rasklapanje jednom rukom, prikladna za putovanja autom, a većina ih ima mogućnost kupovine adaptera za autosjedalice. Eh sada, takva kolica ne vole grube terene – ovisno o kotačima naravno, kvaliteta je bitna ako želite da duže traju. Nemaju svaka veliku nosivost (izuzev nekoliko modela), najveća većina se može koristiti tek nakon djetetovih navršenih 6 mjeseci (osobno bih rekla i dosta kasnije jer nijedna nemaju potpuno ležeći položaj), vrlo male košare za stvari; kišobran kolica se sklapaju u dužinu pa vrijedi provjeriti dimenzije prtljažnika u slučaju da posjedujete manji automobil.

Osobni favoriti: GB Qbit+, Nuna Pepp Luxx, Mutsy Nexo , Britax B-Lite i Maclaren Quest.

Mutsy Nexo

 

KOLICA ZA PUTOVANJA (travel buggy)

Savršena opcija za obitelji koje su stalno u pokretu, posebice za one koje putuju zrakoplovima, vrlo su lagana, praktična, nekoliko modela čak ima i 2u1 opcije sa košarama za novorođenčad. Brzo i jednostavno se sklapaju i rasklapaju, a rabljena dosta dugo drže cijenu.  Naravno i ona imaju poneke nedostatke. Realno, predviđena su za povremenu uporabu (putovanja, izleti…) a ne svakodnevno „drljanje“ po makadamu, tako da ti nedostaci zapravo ne bi trebali predstavljati problem. Maleni kotači, neki modeli su slabije izbalansirani pa djeluju klimavo, vrlo ograničene košare za stvari, dakako da je i manja udobnost zbog minijaturnog sjedišta i slabijih amortizera. Bez dodatka za novorođenče mogu se koristiti tek iza navršenih 6 mjeseci (idealno i koji mjesec više – od bebinog SAMOSTALNOG posjedanja).

Vrlo važna napomena: putujete li avionom, provjerite koje su dimenzije kolica dozvoljene za staviti u pretinac iznad sjedišta – to se razlikuje od aviokompanije do aviokompanije. Veće kompanije dozvoljavaju veće dimenzije, dok primjerice Eurowings ili Ryanair nešto manje. Dimenzije koje pišu na službenim stranicama naravno usporedite sa dimenzijama sklopljenih kolica.

Osobni favoriti: Baby Jogger City Tour 2, Joie Pact Lite, Babyzen Yoyo+, Silver Cross Jet i Jane Rocket.

Babyzen Yoyo+ Air France

 

KOLICA ZA TRČANJE I SPORTSKE AKTIVNOSTI (jogger)

U 99% slučajeva se radi o trokolicama – kolicima sa tri kotača. Imaju nevjerojatne suspenzije, klize po svim vrstama terena usprkos težini, iznimno su laka za upravljanje i stabilna. Odlikuju se ogromnim kotačima, a prilično su im velike i košare za stvari. Dakako da zauzimaju puno prostora upravo zbog kotača, međutim oni se lako skidaju tako da je moguće poigrati se dimenzijama sklopljenih. Preporučeno je koristiti ih tek iza djetetovih 6 mjeseci života (ili prema savjetu doktora), ne idu u potpuno ležeći položaj. Važno za napomenuti, većina ih ne dolazi zajedno sa sigurnosnom prečkom.

Osobni favoriti: Thule Urban Glide 2, Burley Solstice, Britax BOB Revolution Pro, Baby Jogger Summit X3 i Mountain Buggy Terrain.

Thule Urban Glide 2

 

KOLICA ZA SVE TERENE (all-terrain)

XXL kotači na ovim modelima kolica su namijenjeni vožnji po svim terenima, udobna su bebama, dugotrajna, kvalitetna i vrlo stabilna, a većina ih ima velike prostrane košare za stvari. Ukoliko živite na području gdje su tereni različiti ili neravne podloge pretežu, to je savršen odabir. Nešto jesu teža od kolica standardne veličine zbog kotača, ali to je zanemarivo kada se uzme u obzir lakoća vožnje istih. Cijena varira od modela do modela, no moram primijetiti da su često trun skuplja od primjerice drugih modela istoga proizvođača – opravdano.

Osobni favoriti: Jane Crosswalk, Stokke Trailz, iCandy Peach All Terrain, Cybex Priam All Terrain i Dubatti One.

Cybex Priam All Terrain Koi Collection

 

KOLICA ZA SHOPPING

Kolica za shopping su zapravo skoro svaka kolica koja imaju oooogromne košare za stvari ili mogućnost kupnje dodatne torbe za kupovinu koja se montira na samu šasiju kolica. Posebno su praktična roditeljima bez osobnog automobila koji se pretežno koriste javnim prijevozom, za duge šetnje i odlaske u kupovinu. Najčešće se radi o kolicima standardne veličine tako bebice da imaju sav komfor i udobnost, laka za manevriranje, čvrsta. Nažalost još uvijek su slabo dostupna na našem tržištu i prilično su visoke cijene boljih modela. Poneki modeli zahtijevaju nešto više mjesta u prtljažniku. Bitno za provjeriti prilikom kupnje je da li potpuno polegnuto sjedište (primjerice u slučaju kada beba spava) onemogućava ili ograničava pristup košari za stvari – to zna biti vrlo frustrirajuće.

Osobni favoriti: Austlen Entourage – ona su apsolutni sinonim za shopping, Mutsy iGo/i2, Uppababy Vista, Baby Jogger City Select i Emmaljunga NXT90 F.

Austlen Entourage

 

KOLICA KOJA JE TEŠKO SVRSTATI U NEKU OD KATEGORIJA

Postoji nekoliko modela koja su drukčija od svih drugih, kojima zaista treba posebna rubrika. To su ideje u začetku i drukčija rješenja koja tek sada uzimaju svoje mjesto na pozornici. Tu svakako svrstavam Doona kolica/autosjedalicu, zatim Austlen Entourage kao genijalna kolica za shopping i potencijalni tandem, tu su i okviri kolica na koje se stavlja isključivo autosjedalica (popularno u Americi). Quinny Longboard kolica na skejtu, Taga Bike konvertibilni bicikl i kolica, QuickSmart Backpack brzopotezna kolica iz Austrije, i kao šlag na kraju Mercedes Benz i Hot Rod kolica. Inovacijama nema kraja, a mi ih toplo pozdravljamo!

Doona

Sigurno već imate neku pretpostavku kakva bi Vam kolica trebala. 3u1, 2u1 sasvim je svejedno, dokle god ona odgovaraju Vašem životnom stilu i potrebama. Prodavači često napišu i 10u1 kako bi kupci dobili privid kako kupuju cijelo krilo bolnice, no to nije nužno niti ćete sve iskoristiti. Često čitam oglase: „Kao nova, malo korištena, sportski dio nikada nije korišten…“ i pitam se, čemu impulzivna kupnja? Upravo zbog toga volim budućim roditeljima napisati da prvenstveno gledaju na praktičnost i ono što će stvarno koristiti, već na modu i trenutne hitove. Been there, done that – učite na tuđim greškama i pametno uložite.

Vaša Strollerica

Leave a Comment