Recenzija: Cybex Gazelle S

*Sponzorirana, no ne plaćena REKLAMA – posudba u svrhe recenziranja.

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: Cybex

Model: Gazelle S

Tip: “single-to-double” kolica

Zemlja porijekla: Njemačka

Supermoći: savršen izbor za sve terene – za dvije bebe!

Već ste imali prilike čitati o Cybex-u ovdje, mislim da je to jedna od kompanija koja ne treba nekakav poseban uvod. Njihovi proizvodi pričaju za sebe. Od autosjedalica vrhunskih materijala, udobnosti i sigurnosti, preko stolica za hranjenje, do izvanrednih kolica. Još jedna u nizu su i Gazelle S – kolica koja Cybex reklamira kao “big city shopper” – prva konvertibilna kolica iz Cybex obitelji, za jedno ili dvoje djece. Sigurno će ga mnoge obitelji prepoznati kao takvog, no meni je Gazelle S nešto drugo. To ćete otkriti u nastavku teksta 😉

Za sve one koji ne žele čitati detaljan opis – tu su tehnički podaci:

ZA

 • Jedna od rijetkih kolica na tržištu koja nude ravan ležeći položaj za obje bebe
 • Sve operacije su jednostavno izvedive
 • Maksimalno prilagodljiva svim potrebama i uvjetima
 • Glatko se voze po svim površinama
 • Sklapanje s oba sjedišta je moguće!
 • Visoko kvalitetni materijali
 • Čine svakodnevicu lakšom

PROTIV

 • S oba sjedišta nešto teža
 • Kao i svaka kolica standardne veličine, zahtijevaju nešto više prostora u prtljažniku

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • Kolica: 12.6 kg
 • Dodatno sjedište: 3.7 kg
 • Košara za novorođenče: 4.5 kg

Nosivost

 • Sjedište: 22 kg (oba sjedišta po 22 kg!)
 • Košara za stvari: 12 kg
 • Košara za novorođenče: 9 kg

Dimenzije

 • Sklopljena: 86 x 65 x 35
 • Rasklopljena: 93-106 x 65 x 100-110
 • Visina ručke: 99 – 110 cm
 • Sjedište u ležećem položaju: 87 cm
 • Visina sjedišta: 53 cm naslon
 • Dubina sjedišta: 23 cm
 • Širina sjedišta: 30 cm
 • Dio za noge: 18 cm
 • Košara za novorođenče: 71 x 32 x 23 (mjereno iznutra), 84 x 43 x 32-62 cm (mjereno izvana)
 • Košara za stvari (donja): 68 x 40

Kotači

 • 27 cm stražnji
 • 19 cm prednji

KONSTRUKCIJA

Iznimno čvrsta aluminijska konstrukcija s integriranim adapterima koja nudi i do 23 moguće konfiguracije?!

E, to je već uvod u priču o Gazelle S…

Na njoj se nalaze kotači punjeni pjenom, četiri komada od kojih su prednji rotacijski s mogućnošću fiksiranja za grublje terene. Amortizacija se nalazi u samom okviru kolica straga, te na prednjim kotačima, što čini vožnje po neravninama iznimno ugodnim i lakim!

Kotači su zaista veliki – 27 cm stražnji, 19 cm prednji. Svi kotači su odvojivi, radi jednostavnijeg održavanja. Za primijetiti je da su kotači nešto širi od standarda, što znači da ne upadaju u male otvore i ne zapinju lako.

Kočnica je nožna, a radi na principu ljuljačke – istim potezom i kočite i otpuštate kočnicu. Lakše ne ide. Nalazi se kraj stražnjeg desnog kotača. Ovisno o tome da li ste zakočili ili otpustili kočnicu, indikator će pokazati crveno ili zeleno (stop & go).

Ručka za upravljanje je teleskopska, dakle izvlači se u visinu, sve do 110cm. Ne brinite, super je i za nas manje roditelje, jer je najniža točka pozicionirana na 98-99 cm.

Rasklapanje se izvodi s obje ruke u tri poteza: prvo odmaknuti sigurnosnu ručicu, a zatim rastvoriti kolica te podići sjedište. Cijeli postupak ne traje niti minutu.

Sklapanje je također jednostavno, no ipak su potrebne obje ruke. Prvo je potrebno spustiti sjedište prema naprijed (ako se sjedište nalazi na konstrukciji), a zatim simultanim pritiskom na sigurnosnu ručicu, te ručicu koja se nalazi na samoj sredini ručke sklapate kolica. Mogu se sklopiti s jednim ili oba sjedišta. Nema potrebe za rastavljanjem kolica! (Video tutorijal možete pogledati ovdje!)

Težina im je sasvim prosječna u odnosu na sva kolica te veličine – 12.6 kg. Kad uzmemo u obzir što sve nude, očekivala sam više težine. Za roditelje kojima je kilaža izazov, sjedište se jednim potezom s obje ruke može maknuti s konstrukcije, tako da dižete otprilike 10kg!

Jasno, kad se doda drugo sjedište, težina se penje za dodatnih 3.7 kg, ali vjerujte mi na riječ – to je nešto što se u vožnji na ravnom ne osjeti.

Košara za stvari je otvorenog tipa, a biti ću slobodna reći: ogromna! Ima nosivost od 12 kg, što je čini jednom od najčvršćih na tržištu, a kad u jednadžbu uvrstite da su joj dimenzije 68 x 40 cm, imate idealnog partnera za shopping (ili dlakavog ljubimca).

Isprobala sam skoro pa sve moguće konfiguracije, u potrazi za manama, tako da mogu sa sigurnošću reći: bez obzira na konfiguraciju, uvijek možete dosegnuti košaru za stvari bez imalo muke.

Na početku sam spomenula integrirane adaptere, da. Naime, Gazelle S je model koji nudi 23 različite konfiguracije. Za razliku od 99% konkurenata, Cybex se dosjetio na svoja kolica ugraditi sve potrebne adaptere! I ne samo to – ovisno o konfiguraciji koju želite izvesti, lagani klik i kliznete adapter na odgovarajuću poziciju. Svaka od pozicija je precizno označena na samoj konstrukciji (1, 2 i 3 točkice).

Jedini adapteri koji nisu dio konstrukcije su oni za autosjedalicu, no njih je moguće zasebno nabaviti, te montirati čak dvije autosjedalice na konstrukciju. Koliko je to praktično?!

Sve konfiguracije su slikovno prikazane i u samoj shopping košari.

Ima još zanimljivosti! Cybex Gazelle S dolazi zajedno s prenosivom dodatnom shopping košarom, koja se pozicionira na najvišu poziciju. Nju možete u bilo koje doba odvojiti s konstrukcije jednim potezom. Čak je i ona prilično izdašnih dimenzija, te ima nosivost od 10 kg.

Šećer na kraju: Gazelle S nudi dvije boje konstrukcije – Black i Taupe, a postoje čak 4 boje tekstila – Navy Blue, Soho Grey, Deep Black (kao ovaj testni primjerak), te Classic Beige.

KOŠARA ZA NOVOROĐENČE

Cybex Gazelle S Cot košara za novorođenče je iznimno lagana – svega 4.5 kg težine. Moguće je koristiti ju za “prespavanac”. Kao i svaka druga košara, Gazelle S Cot se koristi do 9 kg bebine težine (otprilike 6 mjeseci starosti). Stavlja se direktno na konstrukciju, bez adaptera. Naravno da je moguće koristiti dvije košare odjednom – za blizance.

Sasvim je prosječne širine i duljine, no dublja od drugih. Iznutra je meka, pamučna podstava, te prozračni madrac. Unutar same košare, na strani prema vozaču, nalaze se dva odjeljka za pohranu sitnica.

Gornja zaštita (takozvana pregača) se stavlja pomoću drukera. Prilično je debela, tako da je idealna za hladne zimske dane.

Krov košare za novorođenče ima dva velika panela i dodatni vizir s UPF50+. Na prvom panelu se nalazi i ventilacijska mrežica. Simultanim pritiskom na gumbe s obje strane unutarnjeg dijela košare spuštate krov.

Po prerastanju je sklopite 😉

Želite vidjeti sve detalje? Klikni ovdje!

SJEDIŠTE

Ono što razlikuje Gazelle S od velike većine drugih single-to-double kolica je upravo sjedište. Sigurno ste do sad primijetili da sva takva kolica imaju “L” ergonomsko sjedište, to jeste, sjedište koje ima nekoliko nagiba, no uvijek ostaje L utor za guzu. Kod Gazelle S je sjedište izvanredno dobro izvedeno te ide u ravan ležeći položaj. Oba sjedišta je moguće u potpunosti polegnuti!

Zahvaljujući tome, Gazelle S je moguće koristiti od prvog dana. Naravno, postoji opcija dokupljivanja Gazelle S Cot ili kukuljice (cocoon) za one koji to preferiraju.

Zašto pričam o oba sjedišta? Jer su oba identičnih dimenzija. Što će reći da oba djeteta imaju jednaku udobnost.

Cybex je pretočio sve najbolje karakteristike njihovih bestsellera (Priam, Balios S…) u Gazelle S: sjedište je prostrano (odlično i za visoku djecu!), a tkanine su prekrasne na dodir. Spušta se na klik, za što je dovoljna jedna ruka.

Posebnost mehanizma za spuštanje je u klizanju sjedišta – naime, gledajući sa strane, točno se vidi kako sjedište mijenja svoj centar teže radi boljeg balansa.

Sigurnosni pojasevi su naravno u 5 točaka. Rameni i bedreni pojas su iz jednog komada, tako da imate samo dva klika. Nema onog nespretnog umetanja jednog u drugi pojas, kako bi zakopčali bebu.

Visina pojaseva se namješta pomoću klizajuće trakice jednim potezom. Pojas se otpušta jednim klikom na središnji gumb.

Krov ima dva panela i vizir, te jedan dodatni panel skriven ispod zip-a, na kojemu je i peekaboo prozorčić s ventilacijskom mrežicom. U potpunosti rastvoren, u sjedećem položaju, prekriva čak i dio prečke!

Gazelle S ima rotacijsku prečku, odvojivu s obje ili samo jedne strane. Kolica se sklapaju s njom, tako da je u suštini ne trebate micati. Dolazi u crnoj ili konjak varijanti.

Podesivi dio za noge, footrest, nudi 3 različita položaja. Diže se jednim prstom, a spušta simultanim pritiskom na bočne gumbiće. Vrijedi spomenuti i da je vrlo zahvalnih dimenzija, tako da pruža idealnu potporu i većem djetetu – nožice ne vise.

Sve navlake su perive u mašini na 30*C (jasno, bez jake centrifuge ili omekšivača).

IZ ISKUSTVA…

Lagala bih kad bi rekla da mi je ovo bio prvi susret s Gazelle S, naime, imala sam ih priliku “upoznati” na K+J sajmu u Koelnu 2019. Kao trudnica, koja se pripremala na tandem s razlikom od 2 godine, Gazelle mi je bila vrlo interesantna. Ono što na sajmovima nije moguće, je uzeti kolica i provozati po različitim terenima. Točnije, tehnički je moguće, ali vremena je užasno malo a zanimljivosti puno. Stoga sam oduševljeno skakutala kad su mi iz Baby Center poslali ovaj testni primjerak!

Neću okolišati – Gazelle je ispunila sva moja očekivanja i puno više!

U samom uvodu sam već napisala kako Cybex reklamira Gazelle kao “shopping queen”, ali Gazelle S je u praksi mali terenac koji izgleda kao da je izašao s modne piste.

Kao i uvijek, isprobala sam ih na svim terenima. Asfalt, popločani centar grada, travnate površine, bijeli put, makadam… (pogledaj ovdje!) a onda sam se sjetila i naših vinograda. Da, išli smo s Gazelle pored vinograda, i osim jedne uzbrdice, gurali smo kolica s dvoje djece jednom rukom.
Niti jedne sekunde se nije osjetilo podrhtavanje, klimavost ili nešto slično što bi ukazalo na mogući kvar ili nesigurnost.

Amortizacija je odlično izvedena, a kotači zahvalni za održavanje. Nisu pneumatski,

tako da nema bojazni da će se probušiti. Jedino nisam sigurna ako bi išla kroz duboki šljunak, poput onoga na plažama, zbog težine koju imaju kad se sastave sve komponente i dvoje djece. Možda s jednim čak i da.

Sjedišta su identične veličine, tako da oba djeteta imaju jednaku udobnost – i moj favorit: niti jedno nije u “gepeku”, jedno sjedište ne zaklanja drugo, što je također ogroman plus u odnosu na konkurenciju.

Prostor između sjedišta je još jedna sporna stavka kod single-to-double kolica. Naime, često se, radi težine i prostora i/ili načina sklapanja, događa to da jedno dijete nema mjesta za noge kad se stavi drugo sjedište. Kod Gazelle S oba djeteta imaju optimalno prostora.

Oh da, šlag na kraju što se tiče sjedišta: oba sjedišta nose po 22 kg.
To znači da

Gazelle S ima kapacitet preko 44 kg nosivosti!

U konfiguraciji za jedno dijete, možete staviti shopping košaricu pred sebe, a dijete na donju poziciju u bilo koji smjer vožnje. Ta košarica je praktična, do te mjere da vam ne treba nikakva dodatna baby torba. U dahu se odvaja od konstrukcije, i možete s njom sve što hoćete. Nosi čak do 10 kg, dakle, jedan pošten brzinski shopping za kuću. Ili pak 10 kg kamenčića iz parka 😉 U svakom slučaju, sadržaj košarice možete lijepo i uredno organizirati.

Da, zahtijevaju nešto više mjesta u prtljažniku automobila, kao što sam navela na listi “protiv”, ali kad se sve zbroji i oduzme, ono što se dobiva s ovim kolicima je vrijedno toga. Gazelle S je model koji je maksimalno iskoristiv od početka roditeljstva nadalje, posebice ako se planira manja razlika među djecom (ili ne 😀 , jer… događa se).

Smatram da itekako vrijede novca, te da su odličan izbor – jedna od najboljih u svojoj kategoriji.

DODACI (kupuju se zasebno)

 • Gazelle S dodatno sjedište
 • Gazelle S Cot košara za novorođenče
 • Kišna navlaka (posebno za košaru, posebno za sjedište)
 • Snack tray
 • Držač za čašu
 • Gazelle S Kid Board (buggy board)
 • Suncobran
 • Zimska vreća
 • Snogga (kompaktna zimska vreća)
 • Adapteri za autosjedalicu
 • Ljetni podložak za kolica

*Sponzorirani no ne plaćeni sadržaj. Kolica su posuđena u svrhe recenziranja na određen vremenski period. Ova recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda. Ovim putem se zahvaljujem Baby Center Hrvatska na ustupku, i divnoj komunikaciji!

11 thoughts on “Recenzija: Cybex Gazelle S”

 1. Draga Ines, odusevljena sam tvojom recenzijom! Tako je iscrpna, detaljna i temeljita. Sasvim sam sigurna da ces u jednom trenutku poceti opasno zaradjivati od ovog svog hobija jer sve radis besprijekrono. A da mi trebaju ovakva kolica, Gazelle S bi sigurno bio moj izbor! ❤

  Reply
  • 😳 oh wow, hvala ti! Blago sam šokirana, ovo mi je ogroman kompliment. Meni je bitno da ja u tom hobiju uživam, a gdje će me odvesti, to je manje bitno.

   Reply
 2. Hello, sadly I only speak English but I’m desperate to read your review before purchasing the Gazelle is there anyway of translating it ?
  Thank you in advance
  Jessica

  Reply
  • Koliko je meni poznato – ne. Cot S, sa Baliosa je kompatibilan s Eezy serijom te Balios i Talos modelima. Gazelle S ima drukčiji prihvat i širinu konstrukcije.

   Reply
 3. Oprosti, da li je Navy blue isto što i Ocean blue? Kupujem ova kolica i sedalni deo na dva različita mesta i buni me ova boja? Hvala

  Reply
  • Meni se cini da je razlika samo u “godistu”. I sama nalazim obje boje. Ali, ako je drugo godiste, moze biti da je tkanina drukcija, premda ista nijansa.

   Reply

Leave a Comment