Recenzija: Cybex E-Priam

*Sponzorirana, no ne plaćena REKLAMA – posudba u svrhe recenziranja.

OSOBNA ISKAZNICA
Marka: CYBEX
Model: E-Priam
Tip: kolica standardne veličine
Zemlja porijekla: Njemačka
Supermoći: elektro kolica na bateriju

Jedna od većih novosti iz svijeta dječje opreme posljednjih godina su svakako Cybex e-Priam kolica. Što znači to “E”? To je kratica za elektro – Cybex je u Priamov visokokvalitetni okvir integrirao motor koji olakšava vožnju. On se aktivira ili deaktivira pritiskom na gumb, a LED senzori pokazuju trenutno stanje baterije, te u kojem ste modusu (ON ili OFF).

Zanima te više…? Nastavi čitati!

Prvo osnovni podaci i krvna slika, za one koji vole tehnikalije…
ZA

 • High-end kolica s napajanjem na bateriju, te integriranim motorom
 • Idealan partner za duge šetnje po svim terenima
 • Iznimno čvrsta, pouzdana, te prilagođena svim visinama (roditelja)
 • Udobna za dijete, prostrana
 • Vrlo jednostavna za održavanje

PROTIV

 • Zbog integrirane baterije nešto teža od klasične verzije (2.4 kg)
 • Zauzimaju nešto više prostora u prtljažniku
 • Cijena

TEHNIČKI PODACI
Težina

 • Konstrukcija + sjedište: 15.3 kg
 • Košara za novorođenče Lux: 4.9 kg

Nosivost

 • Sjedište: 17 kg (0-36 mj)
 • Košara za novorođenče: 9 kg
 • Košara za stvari: 5 kg

Dimenzije

 • Sklopljena: 88 x 51 x 33 cm
 • Rasklopljena: 94.5 x 60 x 115 cm
 • Visina ručke: 98 – 108 cm
 • Sjedište u ležećem položaju: 97 cm
 • Visina sjedišta: 54 cm naslon
 • Dubina sjedišta: 25.5 cm
 • Širina sjedišta: 29.5 cm
 • Dio za noge: 17 cm
 • Košara za novorođenče: 86 x 46 x 62 cm

Kotači

 • 30 cm stražnji
 • 20 cm prednji


KONSTRUKCIJA
Sama konstrukcija je vrlo jednostavnog minimalističkog, usuđujem se rećisofisticiranog izgleda. Krase ju detalji od eko-kože, te ovisno o izvedbi, srebrni, zlatni ili rose gold detalji.

Što to čini E-Priam-a posebnim i korisnim?

Snaga integrirane baterije pomaže pri vožnji po velikim neravninama, te na uzbrdicama, dok na nizbrdicama koči.

Laički rečenotroši bateriju, ne troši sebe

E-Priam je tu da pomogne roditeljima, olakša svakodnevicu te pruži viši stupanj udobnosti bebi.


Baterija se može puniti eksterno ili interno, dakle, moguće ju je odspojiti s konstrukcije za punjenje, ili puniti dok je namontirana. Bez obzira koji način odabrali, punjenje traje oko 3.5 – 6 sati.
E sad, koliko često se treba puniti ovisi o načinu korištenja, te intenzitetu. Na ravnim površinama, uz povremene neravnine, i opterećenje do 10 kg, baterija može trajati i do 45 kilometara! Naravno da se uz opterećenje i veće uzbrdice, te niže temperature baterija brže troši.
Ono što je zanimljivo je to da ako idete brže od 6 km/h, baterija se instantno gasi, iz sigurnosnih razloga.
Pritiskom gumba prema gore, lampice se pale, pokazuju trenutno stanje baterije te kad prestanu treperiti, možete krenuti. To traje cijelih nekoliko sekundi! Za gašenje je dovoljno pritisnuti gumb prema dolje, lampice se gase, te E-Priam postajeobični” Priam.


Upravljačku ručku je moguće podesiti u više položaja jednim klikom. Ona je teleskopska, ima odličan raspon, što znači da je prilagođena roditeljima svih visina.

Na upravljačkoj ručki se nalazi integrirana sigurnosna trakica, koja će vam svakako biti od koristi na uzbrdicama ili nizbrdicama, kako biste imali veću kontrolu nad kolicima.
Konstrukcija na E-Priamu kojeg smo mi isprobali je bila rose-gold boje, s crnim te zlatnim detaljima.


Košara za shopping je prilično velika, a otvara se i zatvara na magnet. Bez problema stane jedna velika vrećica! Također je vodonepropusna.


Kotači su od kvalitetne EVA pjene, a sva 4 imaju amortizaciju. Stražnji kotači su promjera 30 cm, dok su prednji promjera 20 cm, te ih je moguće fiksirati po potrebi.
Premda se odlično kreću po svim terenima, moguće je i sklopiti prednje uz stražnje kotače za 2-wheel-mode, što će vas spasiti na pješčanim plažama, te totalnom šrotu. Lako ih je odvojiti za čišćenje.
Kočnica se nalazi na sredini stražnjeg dijela konstrukcije, aktivira se i deaktivira nogom, u jednom potezu, bez obzira na obuću 😉


Sklapanje je izvedivo jednom rukom iz dva potezaprvo se spusti sjedište prema dolje (bez obzira u kojem je smjeru vožnje postavljeno), a zatim se brzo utisne ručka prema dolje, pomoću gumba za regulaciju visine, te konstrukciju povučete prema sebi. Kad su sklopljena stoje samostalno, no nisu zaključana u mjestu.
Za rasklapanje samo razdvojite prednje od stražnjih kotača (dovoljno je napraviti mot kao da ćete krenuti), podignete ručku na željenu visinu, te podignete sjedište. Kolica nije moguće sklopiti s košarom za novorođenče.
Maleni nedostatak je što kolica kada su sklopljena zauzimaju nešto više prostora (vidi dimenzije), no s obzirom na sve što nude, to ćemo im oprostiti.
Osim toga za Priam je moguće nabaviti skije – one se montiraju umjesto prednjih kotača, te služe za vožnje po snijegu. Da, dobro čitate – Cybex je mislio na sve!

SJEDIŠTE
Inače Cybex za većinu svojih kolica nudi 2u1 sjedište, te Lux sjedište. 2u1 sjedište ima L položaj, dok Lux sjedište nudi potpuno ravan ležeći položaj, što znači da ga možete koristiti od rođenja, te montirati i cocoon na njega.


Lux sjedište nudi 3 razine nagiba, vožnju u oba smjera. Osim toga, vrlo je prostrano i visoko, čak 54 cm – savršeno za visoku djecu i/ili todlere.


Kako bi kolica u svakom položaju imala svoj balans, sjedište je klizajućecentar se pomiče kako mijenjate nagibe, nije uvijek na sredini. Još jedna zanimljivostpromijeniti smjer vožnje je vrlo lako uz pomoć memory gumba. To olakšava akciju tako da možete jednom rukom izvesti sve.


Krov je ogroman, produljiv s 3 XXL panela te dodatnim vizirom, pun decentnih detalja, s ventilacijskom mrežicom, UV zaštitom te peekaboo prozorčićem.


Prečka je rotacijska i može se u potpunosti izvaditi. Obložena je umjetnom kožom, što čini održavanje vrlo jednostavnimdovoljno je prebrisati vlažnom krpicom.


Sigurnosni pojasevi su u 5 točaka. Lijeva i desna strana se zakopčavaju zasebno, a otpuštanje kopče se izvodi pomoću jednog klika na centralni dio. Podesivi su u više razina pomoću klizajuće trakice.


Dio za noge je također podesiv u tri položaja, simultanim pritiskom na gumbe s obje strane. Prilično je velik i prostran, tako da zaista može akomodirati veću djecu.


Tu je naravno i širok spektar boja, te nekoliko divnih limitiranih izdanja. Testni primjerak je upravo iz limitirane kolekcije Spring Blossom.
Sav tekstil je dakako periv u perilici, na 30 stupnjeva, uz preporuku ne korištenja omekšivača, te centrifugiranje na vrlo niskim obrtajima.

KOŠARA ZA NOVOROĐENČE – LUX
Ova košara je predstavljena 2019.godine, a od prethodne se razlikuje po dodatnim otvorima za ventilaciju, te izgledom.


Unutrašnjost je podstavljena 100% pamukom, a za zaštitu od sunca i vjetra tu su veliki izdašni krov s UV50+, te prekrivka za košaru na zip. Naravno, unutra je i madrac od pjene, posebno ugodan na dodir.
Posebno je praktična ručka za prenošenje košare, koja se nalazi na samom vrhuodlično balansirano!


Na slici je Lux košara u limitiranom izdanju by Jeremy Scott (Moschino).
Osim ove košare, na istoj konstrukciji je moguće koristiti dosadašnju verziju košare, te cocoon ili Lite Cot, i naravno – jaje autosjedalicu uz odgovarajuće adaptere.

KAKVA JE VOŽNJA?
Pošto sam isprobala i klasični Priam, E-Priam mi nije djelovao niti najmanje drukčije na prvu. Vožnja je identična – ravni tereni se odrađuju jednom rukom, neravnine povremeno s obje, ovisno o zahtjevnosti.

Onog trenutka kad se uključi baterija, točno se osjeća u samoj konstrukciji kako pomaže pri guranju. Na ravnim površinama nema potrebe za tim, no čim se krenete kretati po šljunku, travnatim površinama, izbrazdanoj zemlji, usponima – tu E-Priam briljira i dolazi do izražaja.


Dosta mama me pitalo “Hoće li beba odletjeti..?” – neće. E-Priam ne vozi sam, i dalje ga se treba upravljati i gurati, no napor je minimalan. Ako će vam išta značiti usporedba: vožnja s uključenim E-sistemom je kao da vozite maleni buggy.
Ono što je genijalno kod E-Priama, to je da baterija koči kolica na nizbrdici.

Primjerice, ako se spuštate s kolicima, nema bojazni da ćete trčati za njima, zbog težine. Nema potrebe za ručnom kočnicom – to E-Priam radi za vas!

To uvelike olakšava život u brdovitim područjima, starogradskim jezgrama s kockicama, ruralnim dijelovima s vrlo neravnim terenima ili roditeljima kojima upravo takve performanse puno znače i olakšavaju svakodnevicu.


Znate i sami da mi je klasični Priam među Top 5 kolica, ali E-Priam je dodatno podigao ljestvicu. Kao netko tko je živio u iznimno brdovitom gradu, gdje krave pasu pod ručnom, slobodna sam reći – da je E-Priam postojao prije 8 godina, to bi nam bila prva i posljednja kolica!


Umjesto PS-a: dobila sam nekoliko poruka nakon objave na Instagramu, u kojima qmame kažu kako je to skupocjena igračka.
Iz perspektive roditelja koji ima određene fizičke nedostatke, te ovisi o kolicima za normalno funkcioniranje kroz dan, mogu reći kako to nije igračka. E-Priam je iznimno kvalitetan primjerak, koji nudi visoku razinu komfora. Nekome jeste luksuz, no nekome potreba. Sretna sam što je takav proizvod ugledao svijetlo dana, jer znam da će nekome uvelike olakšati roditeljsku svakodnevicu! A to nije zanemarivo.
Drage mame, zapamtite – ono što je vama trivijalno i podrazumijeva se, nekome je teško izvedivo 😉 Zašto si ne olakšati život ako to možemo?! Djeca nas ne trebaju samo dok su mali, oni su naši i mi njihovi za cijeli život.

DODACI (kupuju se zasebno)

 • E-Priam zamjenska baterija
 • Lite Cot umetak za novorođenče*
 • Dodatak za grickalice*
 • Zaštita od insekata za Lux sjedište*
 • Priam torba za prematanje (sve boje + limitirana izdanjasvaka je različita!)*
 • Zimska vreća (sve boje + limitirana izdanja)*

*Svi navedeni dodaci odgovaraju za Priam, E-Priam te Mios modele.
**Sponzorirani no ne plaćeni sadržaj. Kolica su posuđena u svrhe recenziranja na određen vremenski period. Ova recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda. Ovim putem se zahvaljujemo Baby Center Hrvatska na ukazanom povjerenju, i posudbi ovog divno primjerka!

1 thought on “Recenzija: Cybex E-Priam”

Leave a Comment