Recenzija: Britax B-Agile 4 Plus

*Ne sponzorirana REKLAMA kroz imenovanje prepoznatljive marke.

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: Britax

Model: B-Agile 4 Plus

Tip: kompaktna kolica srednje veličine

Zemlja porijekla: Njemačka i Engleska

Slični modeli: B-Agile, B-Agile M

Supermoći: praktičnost i kompaktnost

 

U našim krajevima poznatiji po autosjedalicama, ostatku svijeta poznati i po vrhunskim kolicima – Britax Römer se kotrlja cestama od 1966, nudi cijelu paletu proizvoda, među kojima i nagrađivana kolica! Većina proizvoda je izrađena upravo na području EU – u Engleskoj i Njemačkoj. I ne samo to, oni imaju i vlastiti Crash-test centar gdje sve ispituju prije nego se lansira na tržište. Više nego pohvalno, zar ne?!

B-Agile 4 Plus je nasljednik “običnog” B-Agile-a. Detaljnije o razlikama ću pisati ispod sažetka s tehničkim podacima.

 

ZA

 • Vrlo prostrano udobno sjedište
 • Jednostavnost uporabe
 • Kvalitetni materijali
 • Stabilnost i sigurnost

 

PROTIV

 • Podizanje sjedišta u sjedeći položaj s dvije ruke
 • Slabija dostupnost košare za stvari u ležećem položaju

 

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • Kolica: 9.5 kg

 

Nosivost

 • Maksimalna nosivost: 22 kg
 • Sjedište: 15 kg
 • Košara za shopping: 4 kg
 • Stražnji džep: 1 kg
 • Organizer: 2 kg

 

Dimenzije

 • Rasklopljena: V101 x Š58 x D89 cm
 • Sklopljena: V41 x Š58 x D73.5
 • Kompletna duljina u ležećem položaju: 90 cm
 • Visina sjedišta: 45 cm
 • Dubina sjedećeg mjesta: 24 cm
 • Širina sjedišta: 39 cm
 • Dio za noge: 21 cm

 

Kao što rekoh, postoji ukupno tri B-Agile modela, pa da odmah napišem u čemu se razlikuju.

Stari B-Agile (obična verzija) nije imao podesiv dio za noge, dolazio je samo u boji koju kupite i nešto sitno tehničkih razlika je bilo. Novi B-Agile M 2019 ima više razlika: nekoliko centimetara su uža od B-Agile 4 Plus, promijenjen je dizajn – kotači, materijal, dio za noge, teža su od B-Agile 5 Plus za pola kilograma, no povećana im je maksimalna nosivost. I da, kod novog modela također nije moguće promijeniti boju krovića i prečke.

 

KONSTRUKCIJA

B-Agile 4 Plus su jedna od kolica srednje veličine, pravi čvrsti, robusni buggy. Konstrukcija na njima djeluje neuništivo, dugotrajno i sigurno. Ok, sve neki superlativi, ali… to je Britax, i to je njihov standard!

Kotači su od kvalitetnog materijala, prelaze kilometre prije prvih znakova korištenja. Prednji kotači su veličine 13,50 cm, dok su stražnji divnih 22,50 cm promjera. Prvenstveno su namijenjeni za gradski asfalt, no ako ih poželite testirati i na grubljim površinama, nećete biti razočarani! Na neravninama jesu nešto tvrđa, ali kako nisu osmišljena za takav teren, nije im za zamjeriti. Prednje kotače je naravno moguće fiksirati prema potrebi.

Rasklapaju se potezanjem sigurnosne ručice i dizanjem kolica u mjestu. Čuje se jedan blagi klik i to je sve, spremna su za vožnju! Za spremiti ih u automobil, dovoljno je povući i pritisnuti gumb koji se nalazi sa strane, te povući središnju trakicu koja se nalazi na samom sjedištu. Apsolutno sve ide samo s jednom rukom. Sigurnosna ručica je automatska, tako da ste bez brige, kolica se na mjestu zaključaju i spremna su da ih jednom rukom ubacite u prtljažnik. Sklopljena stoje samostalno, no to prvo uvježbajte doma, da ne izgrebete prednji dio kolica.

Dimenzijama nisu najmanja na svijetu, sklopljena su veličine 41 x 58 x 73.5 – mjereno s krovićem dakako. Otprilike zauzimaju pola prtljažnika u prosječnom karavanu, s time da se može staviti još i kofer ispod njih, te dva do tri pokraj. Kotače možete vrlo lako odvojiti od konstrukcije, jednim klikom, za dodatni prostor.

Kočnica je “nožna”, nalazi se kraj stražnjeg desnog kotača i jednostavna je za uporabu. Kako smo ih koristili u hladnijem periodu u godini, ne bih znala ako ide i s japankama, ali ne djeluje mi problematična.

Košara za stvari je srednje veličine, lako dostupna dok je sjedište uspravno ili u poluležećem položaju. Kada se spusti u potpuno ležeći, teže je dostupna. Problem radi stražnja osovina koja je blago zakrivljena prema gore. Ali jedna vrećica se čak i tako može ugurati. Ili pričekate da se beba probudi 🙂

Upravljačka ručka je fiksna, niti ima nagibe, niti se izvlači. Visoka je idealnih 101 cm, što je neka optimalna visina za većinu roditelja. Za one koji unaprijed znaju da žele mogućnost podešavanja ručke – pogledajte primjerice model B-Motion Plus.

Ono što je mene oduševilo je stabilnost. Košara za stvari je bila nakrcana, na upravljačkoj ručki naša XXL Jujube torba s barem 10 kg tereta (pretežito gluposti), Smajlić je iskočio i pojurio prema igralištu – a kolica ostala stajati na mjestu. Baš su kao Taft!

 

SJEDIŠTE

Ovaj komad ima stvarno prostrano sjedište, koje potpuno polegnuto nudi cijelih 90 cm duljine, za malene umorne istraživače! U sjedećem položaju pričamo o 45 cm visine naslona, 39 cm širine (što je stvarno wow!) i 24 cm dubine. Ono što je još hvalevrijedno, jeste duljina dijela za noge. Iznosi 21 cm i nema šanse da noge vise okolo!

Materijal nije plastičan kao kod nekolicine drugih marki, lako se čisti i ugodan je na dodir.

Ovo izrazito funkcionalno sjedište nudi bezbroj položaja, obzirom na to da se regulira klizajućom trakicom, a ležeći položaj ima odstupanje od nekoliko stupnjeva do potpune nule. To bi otprilike odgovaralo bebama iznad 6 mjeseci, što nije problem jer pomoću Click’n’go sistema na B-Agile 4 Plus možete staviti i meku košaru, kao i tvrdu košaru ili autosjedalicu. Sjedeći položaj je vrlo kvalitetno izveden, nema veliki nagib i udobno je i onim najizbirljivijim klincima.

Dio za noge ima dva položaja – sprema se pomoću obje ruke sa strane (lagani klik), a aktivira se podizanjem prema gore, za što je dovoljna jedna ruka. Dimenzijama vrlo izdašan.

Ono što izdvaja B-Agile 4 Plus kraj konkurencije je mogućnost mijenjanja boje krova i prečke. Color pack je dostupan u cijeloj paleti boja koja se konstantno dopunjuje! Boje su postojane, nisu sklone brzom blijeđenju ili oštećenjima. Skida se lako i sve je mašinski perivo (niska temperatura, bez omekšivača i bez sušilice).

Preuzeto sa službene Britax-ove stranice

Govoreći o krovu – to je ooogromno! U potpunosti rastvoren prekriva apsolutno sve osim nožica, a čak i njih ako beba sjedne “turski”. Krase ga tri panela, peekaboo prozorčić s mrežicom i otvaranjem na čičak (ništa glasno), a cijela stražnja strana se može zarolati za dodatnu ventilaciju ljeti! Na samom krovu se nalazi i povelik stražnji džep u koji možete staviti i veće stavke, primjerice mobitel ili bocu s vodom.

Sigurnosni pojas na B-Agile 4 Plus je moguće koristiti u 3 ili 5 točaka. Dakako da je preporuka uvijek koristiti svih 5 točaka kopčanja. Ono što mi je kod drugih kolica nezgodno, jeste kad se takvi pojasevi sami od sebe razdvajaju. Kod agilka to nije slučaj. Ide vrlo jednostavno, no potrebno je napraviti maleni klik da bi se rameni remenčići odvojili od bočnih. Kako smo ova kolica koristili i sa zimskom vrećom, to mi se pokazalo posebno dobro, pošto ista nije mogla pasti niti skliznuti bez mog dopuštenja!

Uz B-Agile 4 Plus dolazi i sigurnosna prečka, kao dio opreme. Može biti uklonjena u potpunosti s obje ruke u jednom potezu, ili jednom rukom s jedne strane pa zarotirati prema van, kako bi lakše došli do bebe.

 

KAKVA JE VOŽNJA?

Sve operacije je skoro moguće izvesti jednom rukom, pa tako i voziti ih! Dvije ruke su zahtijevala isključivo na zahtjevnijim terenima za vrijeme testiranja, te pod punim teretom. Za dizanje pri prelasku ceste je također bila sasvim dovoljna jedna ruka (dvije ako beba spava, da se ne klacka).

Nešto zahtjevnija je bila vožnja po različitim terenima: po sitnom šljunku su bez problema išla, no pijesak ne vole. Starogradske jezgre rješava s lakoćom, no veće neravnine ipak traže bolje amortizere a ne gradski buggy. Svim performansama sam ugodno iznenađena, par sitnica bi izmijenila, no onda dolazimo na njihov drugi model tako da mislim da su odlična baš kakva jesu.

Isto tako, probala sam staviti i univerzalni podložak za sjedište na njih – u trenutku su se preobrazila u udobni putni krevetac!

Ono što je super jeste da pomoću Click’n’go sistema na njih možete staviti dvije različite košare za novorođenče – meku ili tvrdu (koje gledaju u smjeru prema roditelju), ili čak autosjedalicu!

 

DODACI

 • Color pack
 • Adapteri za košaru i autosjedalicu
 • Košara za novorođenče
 • Kotači za sve terene
 • Shiny zimska vreća
 • Zimska vreća klasik
 • Zaštita od vjetra
 • Kišna navlaka
 • Torba za previjanje
 • Torba za transport
 • Organizer
 • Pladanj

 

*Ne sponzorirani i ne plaćeni sadržaj. Recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda.

Leave a Comment