Recenzija: Baby Jogger City Mini Zip

*Ne sponzorirana REKLAMA kroz imenovanje prepoznatljive marke.

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: Baby Jogger

Model: City Mini Zip

Tip: kompaktna kolica srednje veličine

Zemlja porijekla: SAD (USA)

Slični modeli: City Mini/3/4, City Mini GT/2

Supermoći: praktičnost i kompaktnost

 

Ako do sada niste čuli za Baby Jogger, vjerujte mi, niste jedini. Na našim prostorima su za sada još nepoznanica i to se mora pod hitno promijeniti! Naime, ta kompanija datira iz 1984. godine, prodaje se u više od 70 zemalja i ima (bez pretjerivanja) odlične proizvode, koje su osmislili roditelji za nas – roditelje. City Mini Zip je samo jedan u njihovoj genijalnoj paleti, koja pokriva sve – od putovanja avionom do blizanaca.

A zašto sam izabrala baš ta kolica za test ćete saznati u tekstu ispod… kao i uvijek, prvo sažetak za roditelje koji vole brojke:

ZA

 • Ultra brzo i kompaktno sklapanje
 • Prilagođena i za vruće ljetne dane
 • Cjenovno pristupačna
 • Visoka nosivost
 • XXL krov

 

PROTIV

 • Košara za stvari teže dostupna sa sjedištem u ležećem položaju
 • Fiksna ručka bez mogućnosti podešavanja
 • Krov nema “peekaboo” prozorčića

 

TEHNIČKI PODACI*

Težina

 • Kolica: 7.6 kg (novija verzija 7.3 kg)

 

Nosivost

 • Ukupna nosivost: 30.4 kg
 • Sjedište: 24.9 kg
 • Košara za stvari: 4,5 kg
 • Stražnji džep: 1 kg

 

Dimenzije

 • Rasklopljena: D100 x Š450 x V100 cm
 • Sklopljena: D75.5 x Š32 x V27.5 cm
 • Visina sjedišta: 40.5 cm (do krova 66 cm)
 • Dubina sjedećeg mjesta: 24 cm
 • Širina sjedišta: 35.5 cm
 • Dio za noge: 22.5 cm

 

*Napomena: U papirima koje ćete dobiti uz kolica kupljena u Eu stoji da je kapacitet nosivosti puno manji (da budem precizna, stoji da je maksimalna nosivost sjedišta 15 kg), no kako su kolica američke proizvodnje, tako se njihovi testovi uzimaju kao relevantniji, tako da su gore navedene mjere ispravne.

 

KONSTRUKCIJA

Lagana ali čvrsta konstrukcija koja drži i slona, a dolaze uz doživotnu garanciju na samu konstrukciju (manji dijelovi do godinu dana, naravno)! Bez greške, ova kolica će zaista odraditi 4 godine za koliko su “predviđena”.

Za rasklapanje je dovoljno otpustiti sigurnosnu ručicu i dignuti kolica, te rukom kliknuti ručku na mjesto. Sklapanje je totalni hit: ona su zapravo izgledom više nalik kišobran kolicima, no sklapaju se trodimenzionalno – po širini i po dužini, čime se gubi na dužini što je inače slučaj kod klasičnih kišobran kolica.

Dovoljno je pritisnuti gumb skriven na ručki, te povući traku koja je na samom sjedištu. Premda ih reklamiraju kao kolica koja je moguće sklopiti jednom rukom, meni su ipak trebale dvije da se zakoči sigurnosna ručica. Sklopljena su vrlo kompaktna i stanu doslovno na jednu petinu prtljažnika, što ih čini zapravo jednima od najmanjih u klasi, skoro na granici s putnim kolicima! Stoje samostalno kad su sklopljena.

Kotači su od EVA-e, stražnji broje 16 cm a prednji 14 cm. Idealna za vožnju na ravnim, glatkim površinama, no s obzirom na mogućnost fiksiranja prednjih kotača, moguće je provesti ih ponekad i po nešto zahtjevnijim terenima (gradske jezgre, tlakavac…). Važno je napomenuti da prednji kotači imaju amortizere koji ublažavaju prelazak preko manjih neravnina, kao što su rupe i slično.

Premda ime brenda ima i riječ “jogger” u sebi, ona nisu namijenjena za trčanje.

Što se tiče kočnice, postoje dvije verzije, starija i novija. Tako da Zip dolazi s ručnom ili nožnom kočnicom. Obje su super, bez daljnjega, kao i obje verzije! Naš Zip je imao ručnu kočnicu i bila sam oduševljena lakoćom korištenja iste.

Košara za stvari je srednje veličine, lako dostupna dok je sjedište uspravno ili u poluležećem položaju. Kada se spusti u potpuno ležeći, teže je dostupna. To i jest i nije problem. Problem je eventualno za roditelje koji ih koriste za vrlo malene bebe koje još moraju biti konstantno u ležećem položaju, no i tada je moguće pristupiti joj sa strane.

Upravljačka ručka je fiksna, niti ima nagibe, niti se izvlači. Meni super niskoj je bila sasvim korektno pozicionirana, a muž koji je 30-ak cm viši od mene je rekao kako mu ne smeta što je niže. Za one koji unaprijed znaju da žele mogućnost podešavanja ručke – pogledajte Baby Jogger modele City Mini GT ili GT2. Uz naš Zip je došao i držač za čašu kao dio osnovne opreme, što je ogroman plus za sve mame koje vole imati svoju čašu vruće kave putem!

 

SJEDIŠTE

Sjedište je sasvim pristojne veličine i definitivno može akomodirati i veću djecu. Od sjedišta do gornjeg ruba ima 40-ak cm, no od sjedišta do krova čak 66 cm! Sjedeći prostor je dubok 24 cm i širok 35.5 cm. Tu se još dodaje i dužina dijela za nožice, dakle još 22.5 cm dubine.

Ovo izrazito funkcionalno sjedište nudi bezbroj položaja, obzirom na to da se regulira klizećom trakicom, a ležeći položaj ima odstupanje od nekoliko stupnjeva do potpune nule (dakle, tek iznad 3-6 mjeseci starosti). Potpuno sjedeći položaj je odlično izveden, ne pretjerano “zavaljen” kao kod puno drugih kolica. Isprobali smo ih s našim todlerom (tada je taman prešao godinu dana, i rekla bih da su savršena za taj period!), inače je izbirljiv, no ovaj položaj mu je odgovarao.

Na stražnjoj strani sjedišta se nalazi i mrežasti džep, praktičan za sitnije stvari (novčanik, mobitel, dokumenti…).

Dio za noge ima dva položaja – sprema se pomoću obje ruke sa strane (lagani klik), a aktivira se podizanjem prema gore, za što je dovoljna jedna ruka. Dimenzijama vrlo izdašan.

Sigurnosni pojas na City Mini Zip-u je moguće koristiti u 3 ili 5 točaka. Dakako da je preporuka uvijek na opciju sa svih 5 točaka kopčanja. Vrlo jednostavno se ukližu jedan u drugi. Za npr.skinuti djetetu jaknu, pojas je moguće otvoriti sa svake strane pojedinačno.

Klizanjem pojasa po trakici se podešava i visina iste, što je vrlo praktično jer ne morate ništa razmontirati da bi je prilagodili bebi, niti morate micati bebu iz kolica.

Osim remenčića, tu je i prečka. Ona ne dolazi kao dio standardne opreme, no postoji originalna koju je moguće u bilo koje doba naručiti. Mi smo je imali i ono što je super kod nje je da je moguće i s njom sklopiti kolica!

Materijal je zahvalan, lako se čisti, dovoljna je krpica od mikrofibre i malo tekućeg sapuna. Neki roditelji nisu fanovi materijala od kakvog se izrađuju Baby Joggeri, no odmah da kažem – za ljeto je savršen jer je prozračan, i ultra brzo se suši! Uostalom, uvijek možete staviti neki od pamučnih podložaka.

Krov krase tri velika panela, a potpuno raširen zaista pruža dobru zaštitu od sunca/svjetlosti.

Ovaj model nema “peekaboo” prozorčić, ali ima otvor na stražnjoj strani sjedišta od mrežastog materijala, koji osigurava maksimalno strujanje zraka ljeti za uspavane bebe. Taj dio se vrlo jednostavno “zarola” prema gore, a spušten je svakako dobar i za zimsko razdoblje.

 

 

KAKVA JE VOŽNJA?

Zip se vozi bez problema jednom rukom. Ok, s dvije ako u njima vozite težu bebu, no to je u tom slučaju neminovno. Isprobali smo ga u starogradskoj jezgri (s fiksiranim prednjim kotačima!), na tlakavcu, išli oko jezera, preko ceste – uz nikakav ili minimalan napor. Na šljunak i neke ozbiljnije makadame nismo sa Zipom išli, smatram da ipak nisu za takve grube terene. Što je naravno pošteno navedeno u samom opisu proizvoda.

Dojmilo me se što su djelovala kao vrlo udobna za bebe. Smajlić je inače izbirljiv, ali u Zip-u je spavao bez problema i sve vožnje su nam protekle mirno. Krov je stvarno izdašan i to im je ogroman plus. E da, na njih smo bez problema montirali univerzalnu zimsku vreću, neka “žnj” marka, i to vrlo lako s obzirom na klizajuće sigurnosne remenčiće!

Postoji mogućnost korištenja ovog modela u kombinaciji s autosjedalicom. O tome možete više pročitati na službenim stranicama Baby Jogger-a.

DODACI

 • Zaštitna prečka
 • Torba za transport
 • Termos-torba
 • Kišna navlaka

 

*Ne sponzorirani sadržaj. Ova kolica smo kupili iz druge ruke za naše drugo dijete, iz čiste znatiželje. Zanimalo me kako funkcioniraju, jer me se sklapanje dojmilo. Recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda.

Leave a Comment