Ljetne i zimske bebe

*Ne sponzorirani, ne plaćeni sadržaj – post u edukativne svrhe. Sve slike su dio privatne galerije autora.

Ove godine, kao niti jedne prethodne, mame pričaju o razlikama u opremanju zimskih i ljetnih beba. Premda razlike postoje, nisam sigurna koliko se one odnose na kolica. Ne pretjerujem kad kažem da je zadnjih 20 poruka bilo isključivo tog tipa: “Nama stiže zimska/ljetna beba, kako da se organiziramo..?”.

Kažu da pametan piše, a… (znate i sami nastavak). Međutim, kad je stigla 15-ta poruka, osjećaj je bio na strani “onoga tko pamti”. Upalila se žarulja – ljudi moji, pa tu je i blog!

Idemo odmah riješiti sve dileme, ok?

Košara za novorođenče nam ne treba, bolje je jaje!

Ovo je apsolutni mit.

LJETNE BEBE

Naime, osim što bebama treba ravan ležeći položaj, vrlo su bitne i temperatura te prozračnost. Jaje, kao jedna od opcija, je izrađeno od plastike, spužve i/ili stiropora (kombinacija materijala ovisi o proizvođaču), a povrh svega toga su još i poliesterske presvlake. Znojenje je zagarantirano!

Unutrašnjost autosjedalice čišćenje

Košara za novorođenče, koliko god nezgrapna bila, nudi daleko više prozračnosti, kao i prostor za neometano kretanje. Win-win! Nemojmo zaboraviti na krov, koji kod košare pokriva daleko veći dio djetetovog tijela…

Joolz Geo 3 bassinet košara za novorođenče

Prije dvije godine sam o ovoj temi pričala s prijateljicom, te smo izmjerile temperature u oba dijela – u hladu. Kako nisam slikala, ni snimila taj događaj – ove godine sam ponovila isto! Obavezno pogledajte video, jer su oscilacije ogromne!

Jaje ili košara za novorođenče

Jasno, postoje obitelji, koje nemaju dovoljno prostora za skladištenje glomaznih, tvrdih košara – no, postoje rješenja! Meka košara ili cocoon će svakako spasiti stvar…

Recaro Celona cocoon snow zima snijeg

ZIMSKE BEBE

Ako je košara bolja opcija za ljetne bebe, što je onda zimi bolje?!

Isto košara za novorođenče. Ali zašto..?

Onog trenutka kad “zatvorite” otvor za ventilaciju, stavite prekrivku, košara za novorođenče postaje maleni bungalov. Osim toga, u košaru je uvijek moguće dodati dekicu, ili bebu toplije obući, dok je to malo kompliciranije s jajetom. Posebice ako iz šetnje idete autom! Vrlo je nezgodno vani na niskim temperaturama skidati toplu jaknicu s bebe…

Icandy new Peach 5 bassinet košara za novorođenče

Ako se pitate zbog čega se dijete ne stavlja u jakni u autosjedalicu, odgovor je sljedeći: Pojasevi nisu usko uz bebu, naramenice nisu tik uz vrat, što znači daleko manju sigurnost u prometu. Tako bi beba lako iskliznula kroz pojaseve, u slučaju sudara ili naglog kočenja.

Besafe Stretch

Evo kako to možete provjeriti… Stavite u sjedalicu dijete u jakni, stegnite pojaseve koliko ide, i slikajte. Zatim skinite jaknicu, i probajte opet zakopčati bebu, ali bez zatezanja pojaseva. Odmah ćete vidjeti razliku (slika vam pritom služi za usporedbu)!

Smije li dijete u jakni u autosjedalicu

O korištenju autosjedalice na kolicima je bilo riječi i ovdje

Super opcija je i samo sjedište, s nultim položajem, ili “kišobran” kolica!

Istina, ali…

Prvi potencijalni problem na sjedištu su remenčići – većina kolica standardne veličine nema dovoljno nisko pozicionirane remenčiće, kako bi se i najmanje bebe sigurno mogle vezati. Vezanje bebe je u ovom slučaju nužno.

Cybex Eezy S Twist 2+ sigurnost pojasevi vezanje

Drugi potencijalni problem je suviše “otvoreno” sjedište, koje ne štiti bebu od vanjskih utjecaja. Stoga su pojedina “kišobran” kolica često bolji izbor, posebice ako nude “tunel” sjedište.

FreeOn Royal tunel sjedište

S druge strane, u slučaju da su manja kolica Vaš izbor, pogledajte da li u ponudi ima i meka košara ili cocoon (kukuljica). Posebice ako očekujete prvo dijete, isplati se uložiti trun više, jer… nikada ne znate kada će drugo doći!

Mamas Papas Airo meka košara cocoon

A, što nam zapravo treba za ljetne ili zimske bebe..?

Realno, ono što će vam svakako biti od koristi kroz cijeli period vožnje! Razlika je samo u tome što ćete za zimsku bebu prije kupiti zimsku vreću, a za ljetnu zaštitu od sunca. A možda i nećete – to ovisi o životnim navikama, te području gdje živite…

Must-have proizvodi za ljetne bebe

 • Kišna navlaka
 • Prozračna podloga za kolica
 • Dodatna zaštita od sunca
 • Mrežica protiv insekata

Dodaci za kolica ljetne bebe

Must-have proizvodi za zimske bebe

 • Zimska vreća
 • Kišna navlaka
 • Rukavice za upravljačku ručku

Zimska oprema za kolica zimske bebe

A koji je zaključak..? Razlike nema. Sve bebe trebaju jednako mnogo topline zimi, i jednako mnogo kolanja svježeg zraka ljeti. Ljetni/zimski dodaci za kolica će vam svakako biti od koristi – ako ne u tekućoj godini, onda naredne sezone!

Birajte pametno, razmišljajte dugoročno 😉

Vaša Strolke

2 thoughts on “Ljetne i zimske bebe”

 1. Super članak!
  A što u ove kišne i hladnije dane s toddlerima? Nije mi još za skafander; uostalom oblačimo se za vrtić slojevito (u vrtiću je pretoplo čak i za štramplice), a nakon vrtića bismo šetali kolicima… Gornji dio zabundam jaknicom, a noge dekicom… koja svako malo završi u kotačima kolica. Deka mi je zato baš nepraktična. Jesu li zimske vreće za kolica samo za bebe?

  Reply
  • Zimska vreća bi definitivno bila super izbor i za todlere, samo trebate pripaziti na duljinu! 100+ cm bi bilo super, čak postoje i do 115 cm vreće (napamet ne bih znala navesti, ali Vam mogu istražiti). Ako puše, odlična stvar je kišna navlaka, jer zadržava toplinu.

   Reply

Leave a Comment