Recenzija: BabaBing Raffi

*Sponzorirana, no ne plaćena REKLAMA – posudba u svrhe recenziranja.

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: BabaBing

Model: Raffi

Tip: full-size kolica

Zemlja porijekla: UK

Supermoći: sklapanje jednom rukom u jednom potezu


BabaBing! Točno tako. S uskličnikom. Mlada britanska firma, koja naglasak stavlja na praktičnost, modernu tehnologiju, izgled prihvatljiv većini roditelja (bilo dječaka ili djevojčica), i sve to po razumnoj cijeni. Sve to djeluje kao “već viđeno”, dok ne pročitate njihov “About us” tekst. Radi se o tri brata, koja su bila nezadovoljna ondašnjom ponudom na tržištu, htjeli su nešto inovativno, ali prilagođeno njihovim potrebama: “Nismo htjeli prestati biti MI, čak i kad smo dobili djecu.”. Cijeli tekst pročitajte ovdje – mnogi će se poistovjetiti 😊

Kao i uvijek, započinjemo s tehnikalijama, za sve koji prvo žele provjeriti dimenzije i težinu.

ZA

 • Jedina full-size kolica sa sklapanjem u jednom potezu – jednom rukom
 • 100% reciklirane tkanine
 • Košara za novorođenče s podesivim naslonom
 • XXL košara za stvari
 • “Kose cool” presvlake za bolju cirkulaciju zraka


PROTIV

 • Kao i svaka kolica standardne veličine, zahtijevaju trun više prostora za skladištenje


TEHNIČKI PODACI

Težina

 • Kolica sa sjedištem: 12.5 kg
 • Konstrukcija: 9 kg
 • Sjedište: 3.5 kg
 • Košara za novorođenče: 3.8 kg


Nosivost

 • Ukupna nosivost: 15 kg
 • Košara za novorođenče: 9 kg
 • Košara za stvari: 5 kg


Dimenzije

 • Sklopljena bez sjedišta: 70 x 60 x 29 cm
 • Rasklopljena: 80 x 60 x 98-108 cm
 • Visina ručke: 98-108 cm
 • Visina sjedišta: 50 cm naslon (55 mjereno iznutra do vrha krova)
 • Dubina sjedišta: 24 cm
 • Širina sjedišta: 30 cm
 • Dio za noge: 20 cm
 • Košara za novorođenče: 72 x 33 x 20 cm (mjereno iznutra)
 • Košara za novorođenče (sklopljena): 75 x 35 x 10 (mjereno izvana)


Kotači

 • 26 cm stražnji
 • 18 cm prednji


KONSTRUKCIJA

Iznimno čvrsta aluminijska konstrukcija od svega 9 kg je osnovica svega cijele ove priče. Na njoj se nalaze kotači od kvalitetne EVA gume, četiri komada od kojih su prednji rotacijski, s mogućnošću fiksiranja za grublje terene. Amortizacija se nalazi na sva 4 kotača, što čini vožnje maksimalno udobnima za naše najmanje (a i nas, vjerujte mi!). Naravno, moguće je i odvojiti kotače od konstrukcije, kako bi dodatno reducirali veličinu kolica pri sklapanju.


Kočnica je nožna, vrlo jednostavna za korištenje, a aterira se jednim potezom. Nalazi se na sredini stražnjeg donjeg dijela konstrukcije.


Ručka za upravljanje je od predivne umjetne kože, koju je moguće podesiti u rasponu od 98-108 cm, u 3 položaja – teleskopski. Namještanje iste je vrlo intuitivno osmišljeno – laganim pritiskom na središnji gumb pomičete ručku u položaj koji želite.


Košara za stvari je otvorenog tipa i vrlo je prostrana. Vrlo je lako dostupna sa svih strana, bez obzira na položaj sjedišta ili košare za novorođenče, što uvelike olakšava svakodnevicu. Ima nosivost od 5 kg, no testirali smo je na više, i ne brinite, nosi i todlera od kojih 14ak kilograma 😀


Sklapanje je ono što razlikuje Raffi od svih drugih kolica. Sa sjedištem postavljenim u smjeru vožnje, u srednjem nagibu, dovoljno je stisnuti ručicu za sklapanje (nalazi se odmah ispod sjedišta), i kolica se automatski sklope. Ne vjerujete? Pogledajte video!

Za rasklapanje je potrebno pritisnuti istu tu ručicu, te drugom rukom dignuti kolica prema gore. Ukupno 3 sekunde posla u oba slučaja. Mjerili smo 😉


Dimenzijama su, kao i svaka full-size kolica, nešto veća, robusnija, no to je upravo ono što čini full-size kolica udobnima. Odvajanjem sjedišta s konstrukcije dobivate dodatnih par cm na dubini i duljini.
Nama dimenzije nisu stvarale problem, s obzirom na XXL prtljažnik, no vidim da bi to bio potencijalni problem kod automobila s malenim prtljažnicima. To je jedini razlog zašto sam to navela kao nedostatak.


Adapteri dolaze u paketu, tako da ne trebate brinuti o “dodacima”. Odgovaraju većini vodećih autosjedalica, jer imaju standardni utor.

KOŠARA ZA NOVOROĐENČE

Košara za novorođenče je dimenzijama je sasvim prosječna, no iznimno dobro opremljena: prozračan madrac s “Kose cool” tehnologijom brine za bebinu udobnost, a tu je i mehanizam koji omogućava regulaciju u 3 nagiba, što je velika stvar za bebe s izraženim refluksom!


Unutrašnjost je dobro podstavljena, a tu je i pokrivka za hladnije dane – skida se i stavlja uz pomoć zipa. S donje strane košare se nalazi i AirV sistem za ventilaciju, kojega po potrebi otvarate i zatvarate, ovisno o godišnjem dobu. *Slika je ustupak hepikids.hr ekipe


Krov košare za novorođenče dolazi s 3 velika panela, regulira se pomoću gumba sa strane, te ima ventilacijsku mrežicu na magnet.


Onoga trena kad je više ne trebate, sklopite ju i spremite na sigurno!


Smatram da je bitno napomenuti kako smo je isprobali sa Sunčićem, koji je u tom trenutku težio 9.2 kg, s cijelih 79 cm. Sami prosudite o prostranosti i iskoristivosti.SJEDIŠTE

Ergonomski oblikovano “L” sjedište Raffi-ja je zaista odlično napravljeno, vrlo zahvalnih dimenzija. Naslon je visine 50 cm, no još mjesta ima do vrha krova (kad je otvoren, naravno), tako da i visoka djeca imaju zaštitu od sunca. Isprobali smo ga s oboje djece, od 1 i 3 godine, sasvim prosječnih mjera (79 cm i 98 cm). Obojica su imali još pregršt prostora u sjedištu.


Sigurnosni pojas je moguće koristiti u 3 ili 5 točaka, svakako je preporuka svih 5. U slučaju da želite koristiti 3 točke kopčanja, to su kod Raffi-ja bedreni pojasevi + kopča. Visina remenčića se regulira provlačenjem kroz sjedište, u 3 različite visine. Otpuštaju se pomoću jednog klika na središnji gumb.


Zahvaljujući pojasevima koji se zasebno kopčaju, na Raffi je moguće staviti bilo koju zimsku vreću.
Raffi nudi i oba smjera vožnje, s 3 razine nagiba – sjedeći, poluležeći te ležeći. Pošto se radi o ergonomski oblikovanom sjedištu, sjedište ne nudi u potpunosti ravnu podlogu, već L položaj, sličniji onome u “jajetu”. Bitno je napomenuti da je sjedište prilično visoko pozicionirano – vaša leđa će vam biti zahvalna 😀


Ono što je drukčije kod Raffi-ja, su indikatori, koji govore o tome da li ste ispravno montirali sjedište na konstrukciju, te u kojem se položaju dijete nalazi. Jednostavno je sve označeno brojevima 1-3, te zelenom bojom.
Krov krase 2 velika panela i vizir, te treći panel, koji se nalazi unutar zipa. Na prvom panelu je i peekaboo prozorčić s ventilacijskom mrežicom.


Tu je i podesivi dio za noge, ilitiga footrest. Podešava se pritiskom na gumbe sa strane u 3 položaja. Kao što možete vidjeti, donji dio je gumiran, kako bi se što manje prljalo od cipelica.


Naravno, tu je i rotacijska prečka koja je u potpunosti odvojiva (s bilo koje strane), a ima i zglob koji vam omogućava da lakše dođete do djeteta. Također je izrađena od visokokvalitetne umjetne kože, i čisti se jednim potezom vlažnom krpicom! Za razliku od prečki drugih proizvođača, Raffi-jeva prečka je click-on, a ne click-in.


Sve navlake su perive u mašini na 30*C (jasno, bez jake centrifuge ili omekšivača).

KAKVA JE VOŽNJA?

Za početak, sklapanje kolica je vrlo jednostavno, upute jasne, svi dijelovi spremni za uporabu odmah (video). U kutiji su 2u1 kolica, kišna navlaka te adapteri za jaje. Jaje uzimate po želji, većina ih ide na univerzalne adaptere 😉


Tehnički su odlično izvedena, minimalistički, čisto, bez previše plastike i suvišnih detalja. Tkanine su od recikliranih materijala, divne na dodir, jednostavne za održavanje. Trenutno su u ponudi 3 boje: crna, siva i plava.


Znate, postoje kolica koja zahtijevaju sat dva vremena da se “upoznate”. Jednostavno rečeno, tehnički su izrađena nešto kompliciranije, pa se gubite u uputama i snalazite kako znate. BabaBing Raffi je jednostavan komad kolica, s kojim nećete imati puno upitnika iznad glave. Sve ide nekako… spontano, intuicijski, ležerno. Dok su bila na testu, muž ih je zvao “Stress-free kolica”.


Nismo ih štedjeli. Snijeg, vinogradi, grube površine – testirali smo ih u svim prilikama (video dokaz). Kad vam kažem da je konstrukcija tako sastavljena, da nije bilo potrebno podmazivanje nakon snijega! Sve je zatvoreno, osigurano iznutra, tako da kolica traže minimalno pažnje. 😊 Totalno roditelj-friendly! U vožnji su pouzdan partner, na asfaltu su kao raketa, a na zahtjevnijim terenima čvrsta i stabilna. Taman.


Ono što ću pamtiti još jako dugo je njihovo sklapanje. Jednom rukom u jednom potezu. Na njihovim videima (tada) je bilo prikazivano odvajanje sjedišta od konstrukcije, a zatim sklapanje. Nije mi vrag dao mira, morala sam probati. Ide sve u komadu. Kad je sjedište u smjeru vožnje, u srednjem položaju, dovoljno je samo posegnuti za ručicom za sklapanje. Sve ide samo od sebe! (Pogledaj video, stvarno je epic!)


Inače je kod kolica s ergonomskim sjedištem upravo taj “L” položaj sporan. Do problema dolazi onoga trena, kad beba više nije zainteresirana za vožnju u košari, a i dalje je premala za vožnju u sjedištu (pasivan sjedeći položaj). E, i taj dio je s BabaBing riješen. Košara za novorođenče na Raffi-ju ima 4 stupnja nagiba, tako da znatiželjnu bebu možete blago uzdignuti, kako bi više vidjela. Jasno, to nećete prakticirati ako se beba sama diže i postoji opasnost od ispadanja.
Ovo su zapravo vrhunska kolica, po prihvatljivoj cijeni. Da sam ja BabaBing, stvorila bi identična takva, samo za broj manja, kao sljedeći model. 😉 Ili da Raffi-ja operem na 95°?!

DODACI (kupuju se zasebno)

 • Cady organizator za kolica
 • Ubersnugg zimska vreća
 • Mani torba za mamu i bebu
 • DayTripper, Roma kukice za torbu
 • Držač za čašu*Sponzorirani, no ne plaćeni sadržaj. Kolica su posuđena u svrhe recenziranja, na određen vremenski period. Ova recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda. Kolica su stigla na posudbu iz Hepi Kids dućana, te im se ovim putem zahvaljujemo na iznimno ugodnoj konverzaciji. S moje strane za njih možete čuti samo hrpu epiteta u superlativima. Tople preporuke!

1 thought on “Recenzija: BabaBing Raffi”

Leave a Comment