Recaro Lexa Elite: praktičnost i funkcionalnost na djelu

*Sponzorirana, ne plaćena reklama

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: Recaro

Model: Lexa Elite

Tip: mala putna kolica

Zemlja porijekla: Njemačka

Supermoći: oba smjera vožnje, mogućnost korištenja kao 3u1 sistem

Proljeće je tu, ljeto je pred nama, a s njim i potraga za savršenim malim, kompaktnim kolicima postaje sve intenzivnija. Imali smo privilegiju testirati skoro sva Recaro kolica unazad nekoliko godina, uključujući i modele Lexa i Lexa Elite. U dva navrata sam otkrila tajnu njihove svestranosti i nevjerojatnih mogućnosti! To nam je dalo uvid, ne samo u funkcionalnost oba modela pojedinačno, nego i priliku za usporedbu. Bilo bi šteta odugovlačiti, zar ne? Idemo odmah na “tehnikalije”…

ZA

 • Izdržljiva konstrukcija od aluminija
 • Prilagodljivo sjedište u oba smjera vožnje
 • Nosivost do 22 kg
 • Svestrani dodaci (trakica za nošenje, cocoon, adapteri…)
 • Kompaktno sklapanje na dimenzije on-board putne prtljage

PROTIV

 • Nema značajnih nedostataka

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • 8 kg

Nosivost

 • Sjedište: 22 kg
 • Košara za stvari: 5 kg

Dimenzije

 • Rasklopljena: 47 x 80 x 101 cm
 • Sklopljena: 47 x 26 x 55 cm
 • Visina ručke: 101 cm
 • Pojasevi: 25- 37 cm
 • Kompletna duljina sjedišta: 87 cm
 • Visina naslona: 38 – 52 cm
 • Dubina sjedišta: 25 cm
 • Širina sjedišta: 30 cm
 • Footrest: 13 cm

Kotači

 • Prednji: 14 cm
 • Stražnji: 14 cm

LEXA vs LEXA ELITE

Za razliku od klasičnog modela Lexa, Recaro Lexa Elite nudi niz dodatnih značajki, koje čine vožnju s djetetom još ugodnijom i praktičnijom. Dok su na prvi pogled ova dva modela vrlo slična, postoje neke ključne razlike koje bi trebale biti istaknute.
Lexa Elite nudi:

 • Položaj sjedišta u oba smjera vožnje, što znači da dijete može gledati i prema roditelju
 • Dolazi s ručkom od umjetne kože, dok Lexa ima ručku od spužve
 • Sigurnosni luk je u setu, dok je za Lexu potrebno dodatno kupiti isti
 • Magnetna kopča za pojaseve, dok Lexa koristi klasičnu kopču na pritisak
 • Dolazi s jastučićem na međunožnom pojasu, dok Lexa to uopće nema
 • Ima traku za nošenje kada su kolica sklopljena.

Unatoč tome što su Lexa Elite kolica nešto teža od klasične Lexe, prednosti koje nude u konačnici nadmašuju taj nedostatak.

Recaro Lexa vs Lexa Elite usporedba

U konačnici, odabir između Recaro Lexa i Lexa Elite kolica ovisi o individualnim potrebama i preferencijama roditelja. Lexa kolica su odličan izbor za roditelje koji traže jednostavna i praktična kolica, dok Lexa Elite kolica pružaju dodatne značajke i funkcionalnosti za one koji traže više mogućnosti i praktičnosti u svakodnevnom korištenju.

KONSTRUKCIJA

Recaro Lexa Elite kolica imaju izuzetno čvrstu konstrukciju koja je ključna za osiguravanje sigurnosti i udobnosti djeteta tijekom vožnje. Četiri kotača osiguravaju stabilnu vožnju, dok prednji rotacijski kotači omogućuju jednostavno manevriranje čak i u uskim prostorima. Prednji kotači su od toga rotacijski i moguće ih je zaključati za prelazak preko grubljih terena, dok su stražnji kotači fiksni. Sa stražnje desne strane je kočnica koja je označena crvenom bojom te zaustavlja kolica, a sa stražnje lijeve strane je kočnica, označena zelenom bojom, koja otpušta kočnicu.

Recaro Lexa Elite kočnica kotači

Između se nalazi i shopping košara koja je dovoljno prostrana, dobro zaštićena i praktična za najosnovnije potrepštine, koje trebaju s djecom. Jedan manji ruksak, primjerice vrtićki, dolje stane bez problema sa najdražom igračkom i bočicom za vodu. U samoj košari za stvari se nalazi i traka za nošenje kolica, koja je izuzetno praktična za nošenje sklopljenih kolica tijekom putovanja.

Recaro Lexa Elite košara za stvari shopping

Upravljačka ručka od umjetne kože pruža udoban oslonac za roditelje. Nalazi se na 101 cm visine, u odnosu na tlo, što je idealno za sve roditelje prosječne visine. Na njoj se nalaze gumbi za sklapanje kolica.

Recaro Lexa Elite traka za nošenje kolica ručka

Sklapanje ovih kolica je brzo i jednostavno, što je posebno važno za roditelje koji su često u pokretu. Sve što je potrebno je nekoliko laganih koraka i kolica su spremna za pohranu ili prijevoz u automobilu. Ti koraci uključuju: spuštanje sjedišta (neovisno o smjeru vožnje), simultani pritisak na sigurnosni gumb i gumb za sklapanje, te za kraj – trakicu za nošenje iskoristite da si dodatno olakšate dizanje kolica.

Recaro Lexa Elite sklapanje kolica

Sklopljena, ova kolica zauzimaju vrlo malo prostora – čak s oba smjera vožnje imaju dimenzije dozvoljene za unošenje kolica u zrakoplov! 😉 (Tu informaciju svakako zatražite od svoje zrakoplovne kompanije prije putovanja, jer se pravila razlikuju od kompanije do kompanije.)

Rasklapanje je dječja igra – pritiskom na oba gumba na upravljačkoj ručki, kolica se rastvaraju. Potrebno je samo dići sjedište na željenu poziciju, i to je sve!

Recaro Lexa Elite konstrukcija

Ova konstrukcija je dobro osmišljena i pažljivo izrađena kako bi pružila maksimalnu sigurnost i udobnost djetetu, dok istovremeno olakšava svakodnevne aktivnosti roditelja.

SJEDIŠTE

Sjedište na Recaro Lexa Elite kolicima predstavlja vrhunac udobnosti i funkcionalnosti za dijete i roditelje. Ono je dizajnirano s posebnom pažnjom kako bi osiguralo optimalnu podršku i sigurnost tijekom vožnje, bez kompromisa na udobnosti. Ako se sjećate recenzije o Celoni i Sadeni – ovo sjedište je skoro pa isto, samo u manjem obliku.

Recaro Lexa Elite kolica s oba smjera vožnje

Jedna od ključnih značajki sjedišta je mogućnost pozicioniranja u oba smjera vožnje. To znači da dijete može gledati prema roditelju u prvim mjesecima života, pružajući mu osjećaj sigurnosti i povezanosti. Kasnije, kad dijete želi istražiti svijet oko sebe, sjedište se može jednostavno okrenuti prema naprijed, omogućujući mu da uživa u pogledu i interakciji s okolinom.

Recaro Lexa Elite oba smjera vožnje

Rotiranje sjedišta se izvodi jednostavnim pritiskom na dva memory gumba – to znači da vam je dovoljna jedna ruka za kompletnu operaciju.

Recaro Lexa Elite promjena smjera vožnje Osim toga, sjedište nudi tri različita položaja, što omogućuje prilagodbu prema potrebama djeteta i njegovom raspoloženju. Ravni ležeći položaj idealan je za spavanje ili odmor, dok potpuno ravan uspravni sjedeći položaj pruža djetetu mogućnost promatranja okoline i sudjelovanja u aktivnostima. Poluležeći položaj je savršen u periodu prije samostalnog posjedanja, kako bi dijete moglo aktivnije sudjelovati u vožnji, ali i dalje udobno i podržano.

Recaro Lexa Elite sjedište položaj

Sigurnost je također ključna značajka sjedišta, a Recaro Lexa Elite kolica imaju visokokvalitetne sigurnosne pojaseve s magnetnim kopčama koje je lako i brzo pričvrstiti i otpustiti.

Recaro Lexa Elite magnetni pojas kopča

Pojasevi se mogu podesiti po visini s pomoću klizajuće trakice.

Recaro Lexa Elite podešavanje pojaseva po visini

Osim toga, prisutnost sigurnosne prečke ispred djeteta dodatno pruža osjećaj sigurnosti i podrške, posebno kad dijete raste i postaje aktivnije.

Recaro Lexa Elite sigurnosna prečka
Još jedna genijalna funkcija sjedišta je mogućnost prilagodbe po visini. To znači da sjedište može rasti s djetetom, pružajući mu uvijek optimalnu udobnost i podršku.

Naslon je podesiv dvostruko – 38 cm visine (od sjedišta do vrha) na najnižoj razini, pri čemu su i pojasevi niže pozicionirani, što znači da može akomodirati manju djecu, te na 52 cm visine za todlere. Osim naslona, moguće je i dodatno podignuti krović i to između 45 i 61 cm, što ostavlja zaista mnogo prostora za djetetovu glavu (i neometan pogled prema svijetu). Za naslon postoji gumb straga, dok je krović dovoljno dignuti iz početne pozicije.

Recaro Lexa Elite Visina naslona krov visoka djeca

Krov se sastoji od 3 velika panela, od čega je srednji skriven ispod zip-a, a prvi nudi dodatnu prozraku u vidu peekaboo prozorčića. Na prednjem dijelu krovića se nalazi i dodatni vizir.

Recaro Lexa Elite duljina krovića
Jasno, tu je i podesivi oslonac za noge, koji nudi 2 položaja. Podešava se podizanjem prema gore, a u najvišoj poziciji se otpušta prema dolje.

Recaro Lexa Elite footrest podesivi dio za noge
Konačno, materijali sjedišta su visoke kvalitete i prozračni, što osigurava udobnost djeteta čak i tijekom dužih vožnji, posebice ljeti. Tkanina se lako čisti i održava (30 ℃, malo okretaja, bez omekšivača), što je dodatni plus za zaposlene roditelje, koji traže praktična rješenja za svakodnevni život s djecom.

Recaro Lexa Elite tkanina
Recaro Lexa Elite kolica dolaze u širokom spektru boja, pružajući roditeljima mogućnost da izaberu onu koja najbolje odgovara njihovom stilu i preferencijama. Boje uključuju Sweet Curry, Teal Green, Frozen Blue, Garnet Red, Matte Black, Silent Grey i Night Black.

NAŠE ISKUSTVO

Kada su u pitanju kolica koja kombiniraju stil, udobnost i praktičnost, Recaro Lexa Elite se ističu kao prava zvijezda na tržištu dječje opreme. Nakon intenzivnog testiranja ovih kolica na terenu, iskustvo je bilo ništa manje nego očaravajuće.

Recaro Lexa Elite u akciji
Naše iskustvo s Recaro Lexa Elite kolicima bilo je izuzetno pozitivno! Kada su ova kolica došla na testiranje, odmah smo primijetili koliko su lagana i jednostavna za upotrebu. Sklapanje i rasklapanje odvijaju se glatko i brzo, što je bilo od velike pomoći, kada smo bili u žurbi i trebali brzo spremiti kolica u automobil. Možemo se lagati, ali s više djece, sve sporije od “jako brzo” rezultira minimalno jednim tantrumom i/ili plačem, a to želimo izbjeći. To bi ujedno bio i odgovor na ono famozno pitanje: “Zašto roditelji kupuju manja kolica?” – bili smo mi zadovoljni i kolicima standardne veličine, ali… život, situacije i BRZINA.

Iskustvo s Recaro Lexa Elite Strollerica
Jedna od stvari koja nas je posebno oduševila je mogućnost pozicioniranja sjedišta u oba smjera vožnje. Hej, pa to su minijaturna kolica, stvorena za “život u 5. brzini”, i toliko toga nude?! Da. U trenutku testiranja, počasni testeri su imali 2 i 4 godine, tako da smo itekako koristili opciju podizanja krovića na višu razinu, kad bi se umorni četverogodišnjak “prišlepao”. Apsolutno otkriće! Isto tako, mogla sam pridržati najmanje dijete na jednom boku, dok bi promijenila smjer vožnje – hello, memory gumbi! 😍

Recaro Lexa Elite

Po pitanju vožnje u oba smjera s tako malim kolicima, imam jedan zaključak: za najugodniju vožnju je potrebno težinu rasporediti tako da težište bude na sredini i prema stražnjim kotačima, radi agilnosti. To bi značilo da veliki todleri ne bi trebali spavati okrenuti prema roditeljima, nego u smjeru kretanja. Dijelom zbog težišta i prednjih kotača, a dijelom jer u smjeru vožnje imaju dodatni oslonac za noge, smješten između prednja dva kotača. Manja djeca se mogu voziti u oba smjera vožnje, ovisno o svojim preferencijama. Ovo vrijedi za sva slična kolica.

Recaro Lexa Elite kolica za izlet putovanje

Magnetne kopče za pojaseve su bile pravo osvježenje! Baš u tom periodu su se počele pojavljivati, što je bila ogromna revolucija i još veće olakšanje. Osim što možeš brže doći do djeteta, jednostavnije su za kopčanje – nema traženja dijelova dok dijete negoduje, već sekunda i krećemo. Mislim da rotirajuću sigurnosnu prečku nije potrebno posebno hvaliti, svi znamo da je spas!

Recaro Lexa Elite boje
Pitate se odakle slike 2 različite Lexe Elite..? Zbog mog propusta. 🤭 Naime, to ljeto smo krenuli na godišnji odmor bez kolica, jer je jedan tester bio u dolasku, ali je kasnio. Spasila me draga prijateljica sa svojom Lexom Elite, na čemu sam joj vječno zahvalna! To je ujedno bila i druga prilika za testiranje, i to modela, koji je kod njih već bio barem godinu dana u uporabi. Fascinantno mi je kako klinci imaju specifičan osjećaj za pojedina kolica. Moj je s Lexom Elite redovito imao osjećaj umora… dokazni materijal sve govori.

Recaro Lexa Elite udobnost
Ta prilika nam je potvrdila sve što smo već mislili o njima. Njihova praktičnost, udobnost i funkcionalnost ih čine vrijednima svake preporuke. A ako niste sigurni da li uzeti Lexu ili Elite verziju, slobodno se javite za individualno savjetovanje.

DODACI

Dodaci, koji su dostupni za Recaro Lexa Elite kolica pružaju dodatnu praktičnost i funkcionalnost, čineći ih još više prilagodljivima potrebama svake obitelji. Jedan od praktičnijih dodataka je Recaro Cocoon, meka košara koja se može montirati na kolica i pružiti udobno gnijezdo za novorođenče. Ova opcija je idealna za roditelje, koji traže rješenje za korištenje kolica od rođenja djeteta.

Recaro Lexa Elite 3u1 sistem cocoon košara

Također, dostupni su i adapteri, koji omogućuju pretvaranje Recaro Lexa Elite kolica u 3u1 sustav, što znači da se mogu koristiti s autosjedalicom grupe 0+ i Recaro gnjezdašcem, za maksimalnu praktičnost i fleksibilnost.
Ostali dostupni dodaci:

 • Recaro adapteri za autosjedalicu 0/0+
 • Recaro suncobran
 • Recaro držač bočice
 • Recaro zaštita od insekata
 • Recaro zimska vreća
 • Recaro rukavice za kolica
 • Recaro torba za prenošenje kišobran kolica

*Sadržaj sponzorira HepiKids. Recenzija sadrži osobna razmišljanja i zapažanja autora, te iskustva stečena korištenjem proizvoda. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo na ugodnoj dugogodišnjoj suradnji i pruženom povjerenju.
**Sve slike i videi su vlasništvo Strollerica-e, te se sukladno tome smiju koristiti isključivo uz prethodno pismeno odobrenje. Za prekrasne videe i slike zaslužna je ekipa Sonnengrafie.

Leave a Comment