Zimska vreća

*Ne sponzorirani i ne plaćeni sadržaj.

Vani pingvini žicaju za čaj, Jingle bells u pozadini već lagano svirucka, a vama se baš i ne sjedi u kući..?⁣
⁣Znate što to znači?! Vrijeme je za zimsku vreću. Sudeći po broju vaših poruka, debelo već razmišljate o tome. Stižu odgovori na sva vaša pitanja...

Čekaj, da li je skafander dobra opcija?


Bebe jako brzo prerastaju robicu, stoga se zimska vreća nameće kao bolji, tj.pametniji izbor. U dobar skafander također treba uložiti, a rijetko posluži za više od jedne sezone.

Druga opcija je dekica, no čim se bebe počnu kretati, češće grije košaru za stvari nego bebu…

Još jedna apsolutna prednost zimske vreće je kad iz šetnje s kolicima prelazite u auto – dijete ne morate skidati kompletno. Stavite dijete u sjedalicu, skinete jaknu, brzo zakopčate i vratite jaknu naopačke ili kao dekicu prebacite preko nogu. Sa skafanderom to puno duže traje!

Skafander i kolica

Razlika između zimske vreće i navlake za noge

Razlika je jednostavna – zimska vreća je bebi uz tijelo, te tako bolje zadržava toplinu, dok je navlaka idealan saveznik za vjetrovite, no ne pretjerano hladne dane. Beba nije tako dobro ušuškana, a toplina se ne zadržava.

Ako imate navlaku, a nemate zimsku vreću, ubacite jednu topliju dekicu između bebe i vreće za hladne, snježne dane. Pritom pripazite da je dekica zaista tik uz bebu.

Recaro Celona navlaka za noge

Univerzalna vreća vs originalna?

Naravno da je uvijek najbolje uzeti original zimsku vreću, istog brenda kao što su kolica. Znate da odgovara, nemate brige.⁣ Ali, neki put se zvijezde poslože malo drukčije: budžet vam je ograničen, nikako vam se original ne sviđa izgledom, mali medvjed je u krivoj poziciji… i tražite drugu.

Ako sam nešto naučila u ovom mama-stažu, to je da “univerzalno” ne postoji. Tako je naša bivša zimska vreća glumila ispodprosječnog statista na većini kolica 🤷‍♀️ Pa da pređemo na stvar: ⁣Premda neka vreća u nazivu ima “Univerzalna”, ona to možda i nije. ⁣

Voksi Explorer zimska vreća Univerzalna

Kako odabrati “onu pravu”?

Kompatibilnost s kolicima će igrati najveću ulogu pri odabiru, pa da odmah razjasnimo…

Voksi Explorer zimska vreća prorezi Univerzalna

A) Kolica koja imaju spojen bedreni i rameni pojas?

Zimska vreća za takva kolica mora imati prorez po cijeloj visini naslona, kako bi se pojaseve moglo neometano provući.

Zašto? Razdvajanjem takvih pojaseva riskirate lomljenje plastičnog zatezača samog pojasa.

Spojeni rameni I bedreni pojas

B) Kolica s odvojivim ramenim i bedrenim pojasevima?⁣

Bitno je da vreća ima više razina za provući pojaseve.⁣ Pri odabiru je dovoljno prisloniti vreću na kolica, kako biste usporedili visine proreza. Lucky you!

Razdvojeni rameni i bedreni remenčići

C) Kolica se sklapaju sa sjedištem/ kišobran kolica?

Obavezno trebate isprobati da li je moguće sklopiti kolica s vrećom! Kolica se moraju moći sklopiti bez poteškoća, te vreća ne smije skliznuti na pod prilikom svakog sklapanja.

Zašto? Ako je vreća suviše debela, i ometa sklapanje, moglo bi doći do pucanja sjedišta i/ili konstrukcije. Vreća koja je često na podu, često se i pere – dakle, manje šetnji…

Mala kompaktna kolica sklapanje u komadu

A sada idemo dalje na “filtriranje”, to jest sužavanje potrage!

1. Duljina

Planirate li koristiti tu vreću nekoliko sezona, imajte na umu da će dijete rasti u visinu. To znači da vam treba vreća, koja može jednako akomodirati dijete od 60 cm, kao i ono od 100 cm (prosječni trogodišnjak!). Vreće kraće od 90-95 cm ne nude dovoljno prostora za duge nožice.

Vaše dijete je izrazito visoko za svoju dob? U tom slučaju, tražite vreće od 100 cm na više! Njih nema puno, tako da će izbor biti lak 😉

FAQ: Da li se zimska vreća za sportski dio može koristiti u košari za novorođenče?

Odgovor je DA. Dok su mali, svejedno im je ako je dio vreće zarolan na dnu košare. Bitno je da je toplo!

FAQ: Koja je vreća za visoku djecu?!

Osim što za visoku djecu trebate paziti na duljinu, gledajte da nema ukrasnog krzna okolo, ili barem da se isto može skinuti po potrebi! Ukrasno krzno “ukrade” dragocjenih 10-15 cm po visini naslona.

Voksi Explorer Kinderkraft Allroad

2. Materijal

Durabilnost je velika stavka! Znam da vam se ovo neće svidjeti, ali kod zimskih vreća se to osjeti na cijeni.

Većina je od poliestera, da, no i on ima 50 nijansi kvalitete. Dobar poliester je dugotrajan, a u kombinaciji s najlonom i nepropustan!

Pri kupnji poliesterskih, pripazite da iznutra ima dodatni sloj (flis, pliš, vuna…), kako bi zadržavala toplinu!

FAQ: Da li ste vi uzeli onu s krznom iznutra? Znam da preferirate prirodne materijale.

Zapravo… ne. Ne podnosim taj miris, i nisam fan takvih materijala. Na sreću, našla sam savršeno kompromisno rješenje – vreću s prirodnim punjenjem, koja uz kožu ima pamuk, a izvana poliester!

Voksi Explorer BabaBing Raffi

3. Podneblje

Područje u kojem živite će pri izboru vreće igrati veliku ulogu. Nije isto tražiti zimsku vreću za vremenske prilike u Švedskoj, ili Dubrovniku, zar ne?

Svaki ozbiljniji proizvođač vrlo jasno navede raspon temperature, u kojemu je sigurno koristiti tu vreću.

FAQ: Kod nas nije tako hladno, ali često puše i pada kiša…

Premda nisu veliki minusi, dobro je imati zimsku vreću. U tom slučaju ćete potragu prilagoditi vremenskim uvjetima – tražit ćete nešto tanju, ali vodootpornu.

Imam još jedan mali trik za podijeliti: Kišna navlaka je super stvar – dodatno štiti od vjetra, čak i kad nema kiše, te zadržava dio topline. Stoga nema brige da će bebi biti hladno na buri!

Voksi Explorer Joolz Day Plus

4. Protuklizajuća podloga

Ovo je još jedna velika stavka, jer ne želite dijete i vreću konstantno vraćati s poda na sjedište. Protuklizajuća podloga će se pobrinuti i za pravilan sjedeći položaj!

Voksi Explorer straga protuklizna zaštita univerzalna vreća zimska

Kako obući dijete kada koristimo zimsku vreću?

Živimo u hladnijem kutu kugle zemaljske, što znači da prilično dugo koristimo zimsku vreću. Od kasne jeseni, do proljeća. Moglo bi se reći da imamo iskustva. Pričamo o temperaturi od -15 do +15°C, u gradu gdje su zime pretežno kišovite s laganim povjetarcem.

Naša formula za bebe nehodače je:

✔ pelena,
✔ body kratkih rukava,
✔ majica,
✔ štrumfići (štrample),
✔ deblje pamučne hlačice,
✔ debela zimska jaknica – trun duži kroj,
✔ šal i kapa,
✔ termo meke cipelice

Umjesto jakne, možete staviti i vuneno/flis odijelce, savršena stvar!

Ako primijetim da je bebi toplo, lagano raskopčam jaknicu/odijelce. Kako se temperature penju, tako uzimamo tanje jaknice (ili samo vuneno odijelce), i na +10 mičemo štrumfiće i šal. Tako u rano proljeće imamo sve isto, samo umjesto debele zimske jakne ide kabanica/vjetrovka.

Iz iskustva…

Isprobali smo puno različitih zimskih vreća. Najčešće su bile original, uz kolica. Premda je tu bilo i odličnih izvedbi, divnih primjeraka, bilo je i dosta neiskoristivih – duljina i tkanine su stvarale probleme.

Svakako mi je trebala “Ona jedna”, koja će odgovarati svakom testeru. Nakon sati i sati istraživanja, izronila sam Voksi. Između nekoliko modela, karta je pala na Explorer, jer najbolje odgovara našem podneblju.

Voksi Explorer zimska vreća

Zašto baš ta..?

Idealnih 100 cm duljine, mogućnost skidanja gornjeg dijela za toplije dane, protuklizna zaštita, prorezi za apsolutno sva kolica, pere se i suši mašinski, i ono najbolje: prirodni materijali!

Isplatila se višestruko odavno, i još nismo gotovi – treća sezona počinje 🙌

Ps. Voksi je inače testiran i s BeSafe sjedalicama! Njihov pončo je posebno predivan i koristan – pogledajte si malo 👍

Nadam se da vam je ovaj blog post bio od koristi! Ako su pojedina pitanja ostala neodgovorena – pišite slobodno. Naći ćemo rješenje!

Do sljedećeg posta,

Vaša Strolke

Sadržaj nije sponzoriran niti plaćen – slike su iz privatne galerije, a tagirani proizvodi iz privatne kolekcije. 

Leave a Comment