Recenzija: Elodie Details Mondo

*Sponzorirana, ne plaćena REKLAMA – posudba u svrhe recenziranja.

OSOBNA ISKAZNICA

Marka: Elodie Details

Model: Mondo

Tip: kompaktni buggy

Zemlja porijekla: Švedska

Supermoći: ultra kompaktna gradska kolica

Želite kolica sa stilom? Dodatke koji će plijeniti pažnju? Nešto posebno, jedinstveno i drukčije..? To je onda Elodie Details. Švedska firma koja datira iz 2006-te, koja je svoje putovanje započela s držačima za dudice, danas nudi pregršt predivnih proizvoda, među kojima su i dva modela kolica. Prvi model je Stockholm (treća generacija je trenutno aktualna), a 2020-te su lansirali i Mondo. Premda smo se “upoznali” na sajmu, imala sam želju isprobati ga i na terenu – bez toga, iskustvo nije potpuno. Zanima vas što sam otkrila…? Scroll-aj dalje!

Prvo tehnički podaci, a zatim prelazimo “na stvar”…

ZA

 • Pouzdani i kvalitetni kotači
 • Prostrana shopping košara
 • XXL krov
 • Visoka nosivost
 • Uz adaptere se pretvara u 2u1 sistem
 • Tkanina: 100% reciklirana PET ambalaža

PROTIV

 • Sjedište ima krivi pad
 • Nema peekaboo prozorčića
 • Nema dodatnu ventilaciju (s mrežicom)

TEHNIČKI PODACI

Težina

 • 6.7 kg

Nosivost

 • Sjedište: 22 kg
 • Shopping košara: 5 kg

Dimenzije

 • Rasklopljena: 104 x 49 x 85 cm
 • Sklopljena: 54 x 42 x 18
 • Duljina sjedišta: 84 cm
 • Visina naslona: 43 cm (ima još prostora do krova)
 • Dubina sjedišta: 22 cm
 • Širina sjedišta: 30 cm
 • Footrest: 18 cm

Kotači

 • Prednji: 14 cm
 • Stražnji: 16 cm

KONSTRUKCIJA

Aluminijska konstrukcija od 6.7 kg je okosnica svega. Nju nose 4 jednostruka kotača, sva četiri imaju amortizaciju. Kočnica na klik-klak sistem se nalazi na stražnjem desnom kotaču. Prednji kotači se ne mogu fiksirati za grublje terene, no ova kolica su svakako namijenjena za vožnje gradom. Kotači su odvojivi, radi lakšeg održavanja. Između prednjih kotača je plastični dio, koji služi kao oslonac za noge većoj djeci.

Shopping košara je zahvalnih dimenzija, te ima nosivost 5 kilograma. U praksi: stane jedna papirnata vrećica srednje veličine. Lako je dostupna sa svih strana.

Za rasklopiti kolica, potrebno je pritisnuti sigurnosni gumb te glavni gumb i podići kolica prema sebi.

Za sklapanje je potreban simultani pritisak na dva gumba, koja se nalaze na upravljačkoj ručki – taj dio zarotirate i kao 3D sklopite. (Video recenziju možete naći ovdje).

Upravljačka ručka je od veganske kože, ugodna na dodir i jednostavna za održavanje. Sa svojih 104 cm visine, odlična za sve roditelje, bilo niske ili visoke.

SJEDIŠTE

Sjedište je korektnih dimenzija za ovaj tip kolica, te nudi cijela 84 cm ležećeg prostora. Naslon je nešto niži od prosjeka: visine 43 cm.

Podešava se na trakicu, što znači da nudi bezbroj mogućih položaja. Do samog krova ima još dosta mjesta, ali će visokoj djeci svakako nedostajati naslon za glavu.

Sigurnosni pojasevi su u 5 točaka, a poziciju im mijenjate klasičnim provlačenjem kroz sam naslon. Rameni pojasevi imaju naramenice, radi veće udobnosti. Otpuštaju se jednim klikom na središnji gumb.

Izbor zimske vreće ne bi trebao biti problem, s obzirom na to da su remenčići razdvojivi.

Oslonac za noge , poznat i kao footrest, nudi 2 položaja. Prema gore ide s jednom rukom, a pritiskom na gumbe sa strane ga vraćate u prvotnu poziciju.

Krov je sastavljen od 3 velikodušna panela, od kojih se jedan nalazi ispod zip-a, te dodatnog vizira. Ono što Mondo nema su peekaboo prozorčić i ventilacijska mrežica.

Na krovu, ispod same upravljačke ručke, nalazi se i džepić za pohranu sitnica.


Mondo koji smo testirali je u boji “Wild Paris”.

KAKVA JE VOŽNJA?

Više od mjesec dana smo se družili s Mondom, vozili ga po svim (nama dostupnim) terenima (video je tu). Ima nešto tvrđu amortizaciju i dosta “treska” na neravninama, ali generalno se lijepo kreće.

Konstrukcija im je čvrsta, definitivno mogu podnijeti svih 22 kg tereta, na koliko su deklarirana. Ručka je na 104 cm visine, što će zasigurno odgovarati i višim roditeljima.

Uz odgovarajuće adaptere ih je moguće koristiti i kao 2u1 sistem, što je svakako super opcija za situacije koje zahtijevaju brzinu i praktiku. Također je moguće dokupiti i zaštitnu prečku.

Sjedište… eh, tu dolazimo do problema.

Prvi problem: naslon je prilično nizak. Skromnih 43 cm visine naslona nije odgovaralo todleru od 2.5 godine. Glava je virila iznad naslona prilikom vožnje. Smajlić je u tom trenutku bio 90-ak cm visok, što zaista nije mnogo.

Drugi problem: krov jeste ogroman, ali je vrlo nepraktičan. Naime, u sjedećem položaju je vrlo plitak, te dolazi djetetu do grla. Naši su ga uporno dizali prema gore, kako bi išta ispred sebe vidjeli.

Hajde, to bi se možda i pregrmjelo da postoji bilo kakva dodatna ventilacija. Mondo nema ventilacijsku mrežicu, tako da se beba ispod tog krova nemilice kuha.

Opcija je dignuti kompletan stražnji dio panela, no nemate ga kako držati gore. Mi smo nosili štipaljku u bebinoj torbi. U suprotnom temperatura u kolicima sa spuštenim krovom raste – ljeto drago, što ćemo?

Treći (i najveći) problem: sjedište ima kompletno krivi pad! Pojedina sjedišta su ravna, pa i s njima bude teško postići kvalitetan položaj za sjedenje, no Mondo ima pad prema naprijed (barem je naš tester bio takav!). Oslonac za noge smo u 99% slučajeva držali podignut, jer je to bio jedini način da beba ne sjedi na vlastitim genitalijama. Mislim da niti tkanina tu ne ide u prilog, jer se dodatno kliže. Kada bi spustili footrest, beba bi samo skliznula nizbrdo, kao na toboganu, i jedino što ga je držalo su bili remenčići. Nimalo ergonomski.

Smajlić je također klizio, ali ipak u manjoj mjeri, jer bi stao na oslonac za noge (plastični, između prednjih kotača), te se tako pridržavao. Nakon dvije kratke vožnje je odustao od Monda. Dokaznog materijala nemam, nisam ga htjela nagovarati.

Kad smo kod praktike, imala sam problema i pri rasklapanju. Događalo se da se desna strana ne otvori do kraja iz prve, kako bi trebalo, već bi mehanizam zapeo, pa je bilo potrebno dodatno cimnuti 2-3 puta da se kolica u potpunosti rasklope. Sklapanje je išlo odlično.

Još jedan detalj, možda je nekome bitan: sklopljena padaju, ne stoje samostalno.

Kad sve zbrojim i oduzmem, ideja je odlična. Kotači su super, košara za stvari sasvim dovoljna, agilna su… Divno je i što su koristili reciklirane materijale, super je što kolica nude 50+ zaštitu od sunca, no sve skupa je nedorečeno.
Previše estetike, a premalo praktike.

Radujem se nekoj možebitnoj 2.0 verziji, kao što su za Stockholm imali, jer je Mondo savršen kandidat za update 😊

DODACI (kupuju se zasebno)

 • Prečka
 • Putna torba
 • Držač za bocu
 • Adapteri za autosjedalicu (jaje)
 • Ostali Elodie proizvodi (zimske vreće, podlošci & co) su također kompatibilni s kolicima

* Sponzorirani, no ne plaćeni sadržaj. Kolica su posuđena u svrhe recenziranja, na određeno vrijeme. Ova recenzija sadrži moja osobna (koliko je to god više moguće – objektivna) razmišljanja kroz iskustvo stečeno korištenjem navedenog proizvoda. Ovim putem se zahvaljujemo timu Malishana na posudbi i iznimno ugodnoj, prijateljskoj komunikaciji. Nažalost, Malishani više nisu aktivni, te stoga nema linka na proizvod.

Leave a Comment