Važnost pravilne posture: vožnja kolica

*Ne sponzorirani, ne plaćeni sadržaj

 

Današnja tema je važnost pravilne posture tijela kod vožnje dječjih kolica. Iako se može činiti kao nešto manje bitno, pravilna postura tijela može imati dugoročne koristi za Vas.

Loša postura roditelja tijekom vožnje kolica može izazvati bolove u leđima i vratu, otežati guranje kolica, smanjiti vidljivost prema djetetu, povećati rizik od ozljeda te uzrokovati nelagodu za dijete.

AGR certifikat za zdrava leđa važnost pravilne posture

Evo nekoliko razloga zašto je važno obratiti pažnju na svoju posturu prilikom vožnje kolica:

1. Zdravlje kralježnice
2. Optimalna cirkulacija
3. Bolje disanje
4. Smanjenje napetosti mišića

Kako biste osigurali pravilnu posturu tijela prilikom vožnje dječjih kolica, evo nekoliko savjeta:

Držite se uspravno: Pripazite da držite leđa uspravno i ravno. Izravnajte ramena i opustite mišiće.

uspravno držanje vožnja dječjih kolica kiddo strollerica

Pogled prema naprijed: Gledajte ravno ispred sebe, a ne prema dolje. Ovo će vam pomoći održati pravilan položaj vrata i smanjiti napetost u vratnim mišićima.

Koristite ručke kolica: Držite se ručki kolica na način koji vam omogućuje da držite ruke u opuštenom položaju. Nemojte se naginjati prema naprijed ili se previše oslanjati na kolica.

kiddo centar pravila postura tijela dječja kolica

Pripazite na visinu ručki: Ako je moguće, prilagodite visinu ručki kolica prema svojoj visini. Ovo će vam pomoći održati pravilan položaj tijela i smanjiti napetost u leđima.

Održavajte ravnotežu: Pripazite da održavate ravnotežu tijekom vožnje kolica. Nemojte se naginjati previše na jednu stranu ili se previše oslanjati na jednu nogu.

bolovi u leđima mame dječja kolica kiddo centar strollerica

Koračajte stopalima paralelnim jedno pored drugoga: Pazite da ne križate svoja stopala dok hodate ili da ne okrećete stopala prema van. Ovaj problem je posebno primjetan kod roditelja, koji guraju kolica s montiranim nastavkom za drugo dijete straga.

kiddo centar strollerica nepravilan hod kraj kolica

 

PS. Pripremile smo vam i jedan kratki, edukativni video, gdje možete vidjeti kako to točno izgleda.


Naravno, svjesni smo da vožnja kolica može biti fizički zahtjevna aktivnost, posebno ako se suočavate s neravnim terenom ili strmim brdima. Međutim, čak i u takvim situacijama, pokušajte održavati što je moguće bolju posturu tijela.

Osim toga, važno je napomenuti da pravilna postura tijela nije važna samo tijekom vožnje kolica, već i tijekom drugih aktivnosti kao što su nošenje djeteta ili hranjenje. Održavanje pravilne posture tijela u svakodnevnim aktivnostima može smanjiti rizik od ozljeda i bolova u mišićima.
fizičko zdravlje roditelja kiddo centar strollerica dječja kolica

Fizičko zdravlje roditelja igra ključnu ulogu u stvaranju sigurnog, podržavajućeg okruženja za djecu. Održavanje zdravog načina života pomaže roditeljima da budu bolje opremljeni za izazove roditeljstva i pružaju najbolju moguću podršku svojoj djeci kako bi im omogućili zdrav i sretan početak u životu.

Budite svjesni svoje posture tijekom vožnje kolica i uložite napor u održavanje pravilnog položaja tijela. Vaše tijelo će vam biti zahvalno!

PS. Jednako je važno odabrati kolica s ergonomskim položajem, kako bi i djetetu bilo maksimalno udobno, a kralješnica zdrava.

Tekst je priredila Matea Vitik, magistra edukacijske rehabilitacije, te osnivačica Kiddo Centra u Zagrebu. 

 

 

Leave a Comment